Editör
12 Nisan 2013 Cuma 11:23
Söz konusu düzenlemeler devletlerin yasama organlarından çıkmasına rağmen ilmen ve fikren sürekli olarak tartışma konusu edilmişlerdir.
Ülkemizde de hukukun ele alındığı ilmi kurumlar olarak üniversiteler baş göstermektedir. Bunlardan birisi de Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin en köklü yükseköğrenim kurumu olan Atatürk Üniversitesidir. Atatürk Üniversitesinde hukuk bilimi ile ilgili insanların yetiştirilmesine ilişkin kurumsal yapılanma 1987 yılında Erzincan’da Atatürk Üniversitesine bağlı olarak Hukuk Fakültesi adı ile oluşturulmuştur. Erzincan’da yer alan Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi 1991 yılında eğitim öğretime başlamıştır.
Ancak 2006 yılında Erzincan Üniversitesi adı ile yeni bir üniversite kurulması nedeniyle Atatürk Üniversitesi Erzincan Hukuk Fakültesi doğal olarak Erzincan Üniversitesine bağlanmak durumunda kalmıştır.
Ancak 07.08.2006 tarih ve 2006/10912 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Atatürk Üniversitesine bağlı olarak yeni bir Hukuk Fakültesi kurulması yönünde karar alınmıştır. Bu durum Erzincan’dan bağımsız olarak Atatürk Üniversitesinde yeni bir Hukuk Fakültesinin kurulması demekti. Bu yeni Hukuk Fakültesi Atatürk Üniversitesinin geçmişten gelen deneyimi ve güçlü yapısı ile hızlı bir şekilde 2007-2008 eğitim-öğretim yılında 52 öğrenci ile yükseköğrenime girmiştir.
İlk dekanlık görevi Prof. Dr. Metin Türko beyefendiye verilmiş ve fakülte Erzincan’dan kadrosunu aktaran iki yardımcı doçent doktor ve Atatürk Üniversitesine bağlı olan İletişim Fakültesinden Prof.Dr. Fahrettin Korkmaz ve Araştırma Görevlisi Kemal Günler ve İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden Prof.Dr. Mustafa Tiftik, Doç.Dr.Ümit Gezder, Doç.Dr. Şafak Çomaklı, Y.Doç.Dr. Metin İkizler beyefendiler ve Okutman Olcay Işık hanımefendi ile yükseköğrenim hizmetinde bulunmaya başlamıştır. Daha sonra vekâleten Prof.Dr. Mustafa Tiftik beyefendinin dekanlık görevini yaptığı Hukuk Fakültesinde şu anda Prof.Dr. Fahrettin Korkmaz beyefendi dekanlık görevini sürdürmektedir.
Kurulduğu günden beri önemli organizasyonlara ev sahipliği yapan Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi şu anda 1 adet Prof. Dr., 2 adet Doç.Dr. ve 6 adet Yardımcı doçent doktor öğretim üyesi ve iki okutman ile yüksek öğrenimine devam etmektedir. Ayrıca 20 adet araştırma görevlisi ile de geleceğe yönelik güçlü bir eğitim kadrosuna sahiptir.
Hali hazırda kendisine bağlı olan Adalet Meslek Yüksek Okulu ve bir adet öğrenci kulübü ile de gelişimini sürdürmektedir. Bununla birlikte Hukuk Fakültesi 2 bölümden meydana gelmektedir. Bunlardan birisi Kamu Hukuku Bölümü diğeri ise Özel Hukuk Bölümüdür.
Kamu Hukuku Bölümünün altında şu ana bilim dallarında çalışmalar yapılmaktadır; Anayasa Hukuku Anabilim Dalı, Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı, Genel Kamu Hukuku Anabilim Dalı, Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı, Hukuk Tarihi Anabilim Dalı, İdare Hukuku Anabilim Dalı, Mali Hukuk Anabilim Dalı ve Milletlerarası Hukuk Anabilim Dalı.
Özel Hukuk Bölümünde ise şu ana bilim dallarında akademik çalışmalar yapılmaktadır; Deniz Hukuku Anabilim Dalı, İslam Hukuku Anabilim Dalı, İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Anabilim Dalı, Medeni Hukuk Anabilim Dalı, Medeni Usul ve İcra İflas Hukuku Anabilim Dalı, Milletlerarası Özel Hukuk Anabilim Dalı ve Ticaret Hukuku Anabilim Dalı.
İlk mezunlarını veren ve gelecek zamanlarda da Türkiye Cumhuriyeti için avukat, hâkim, savcı gibi hukuk insanları yetiştirecek olan Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesinin yalnızca Erzurum’da değil başta Doğu Anadolu olmak üzere ülke genelinde önemli bir yerde bulunacağı söylenebilir.
Bölge ve ülke genelinde birçok kurumla işbirliğine sahip Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesi Rektör Prof. Dr. Hikmet Koçak beyefendinin adalete ve hukuk eğitimine verdiği öneme binaen yeni hizmet binasına da yakın bir zamanda kavuşacaktır.
Her ne kadar açıldığı zaman bazı ufku dar kurum ve kişiler tarafından kapatılmak istense de özellikle bu bölgenin Gürcistan, Azerbaycan, İran ve dolayısı ile de Rusya ve Orta Asya’ya fiziksel yakınlığı göz önüne alındığında Atatürk Üniversitesi Hukuk Fakültesinin ekonomik ve ticari daha birçok alanda meydana gelebilecek ihtilafları çözme konusunda önemli bir kurum olacağı görülmektedir.
Son Güncelleme: 12.04.2013 11:24