Flaş Haber
Kapat

BİLİM, MÜZE, DOĞA, TARİH VE EĞİTİM PARK PROJESİ'NİN TEMELİ ATILDI

Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Park Projesi'nin temeli Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hikmet Koçak ve Erzurum Teknik üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı tarafından atıldı.

21 Mayıs 2015 Perşembe 17:58
BİLİM, MÜZE, DOĞA, TARİH VE EĞİTİM PARK PROJESİ'NİN TEMELİ ATILDI
Erzurum Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Park Projesi'nin temeli Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, AK Parti Erzurum Milletvekili Adnan Yılmaz, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Hikmet Koçak ve Erzurum Teknik üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muammer Yaylalı tarafından atıldı. AK Parti Erzurum Milletvekili adayı Zehra Taşkesenlioğlu ve İl Başkanı Fatih Yeşilyurt ile çok sayıda davetlinin katıldığı Ilıca yolu üzerinde bulunan alandaki temel atma törenine, öğretim üyeleri ve öğrenciler de iştirak etti.

 



ÜRETİM VE BİLİM AKSI DOĞUYA KAYIYOR
 
Erzurum'u dünyanın marka şehirlerinden birisi haline getirecek projenin temel atma töreninde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı GüllüceErzurum'un köklü bir üniversite şehri olduğunu anlattı. Güllüce, Selçuklular döneminde yaptırılan Çifte Minareli Medrese'nin Amerika Birleşik Devletleri'nin kurulmasından 600 yıl önce var olduğunu vurguladı.  Dünya'da bilimsel ve ekonomik alanda doğuya doğru bir kayışın olduğuna dikkat çeken Bakan 
, " Ulaşım aksı dünyada doğuya doğru kayıyorsa, ekonomi aksı, iletişim ve üretim aksı doğuya doğru kayıyorsa, Erzurum da bilgide doğuya doğru kayışın ve doğunun merkezi oluşun başlangıcını yapar. Bu millet bilimde, teknolojide kalkınmada birçok yeri rahatsız edecek. Şehirler, ürettikleri oranda güçlü olurlar. İklim sebebiyle bu topraklar yeterince üretemiyor ama iklimine uygun şeyler üretmesi mümkün. Bunlardan biriside bilgidir. Nasıl geçmişte bilgi ve hikmet buradan batıya gittiyse, yeniden buradan bilgi ve hikmet batıya doğru gider,  Avrupa'ya doğru gider Amerika'ya gider." dedi.


ERZURUM’A YAKIŞIR BİR PROJE

İçişleri eski Bakanı Efkan Ala da konuşmasında, Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Park Projesi'nin Erzurum’a yakışır bir proje olduğunu vurgulayarak, "Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Çünkü gerçekten bölgesel, bölgemize hitap eden bir proje. Hatta etrafımızdaki komşu ülkelerinin üniversiteleriyle de ciddi iş birliklerinin yapılabileceği bir proje. O bakımdan, Erzurum'a yakışır projenin  Erzurum’un büyümesine ciddi katkıda bulunacağına inanıyorum." şeklinde konuştu.

 


ERZURUM'U, AVRUPA’NIN CAZİBE MERKEZİ YAPIYORUZ
Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, temel atma töreninde yaptığı konuşmada bilim, kültür, tarih ve sanatın beşiği Erzurum'un bünyesinde barındırdığı değerler, gelişim, değişim ve dış dünyaya açılan kapısıyla günümüzde metropol şehirlerle yarışır hale geldiğini açıkladı. Erzurum'un, dünya coğrafyasında daha tanınabilir hale gelmesinin bilimsel ve kolektif ortaklıklar, tanıtım, turizm ve paylaşma kültürüyle mümkün olduğuna işaret eden Başkan Sekmen, "İnovatif düşünce ve bilimsel ortaklıklar günümüzde başarının temel anahtarıdır. İşte bu düşünceden hareketle Erzurum Büyükşehir Belediyesi olarak bilim, ilim ve irfan yuvası Atatürk Üniversitemiz ile birlikte bir güç birlikteliği yaptık. Bu samimiyet, özveri ve Erzurum paydasında buluşma olgusu beraberinde bu muhteşem projeyi getirdi." dedi.
 


ERZURUM, TÜRKİYE VE DÜNYA TARİHİ İÇİN BİR PROJE OLUŞTURDUK
Bilim adamlarımızın katkısıyla Erzurum, Türkiye ve Dünya tarihi için bir proje oluşturduklarını vurgulayan Başkan Sekmen, "Şehrimiz ve bölgemizin bilimsel, kültürel, sosyal ve ekonomik potansiyelini artırmak amacıyla kalıcı faydaya dönüştürülecek olan Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı ile Avrupa’nın cazibe merkezlerinden biri olmayı hedefliyoruz. Bu hedefi gerçekleştirmek amacıyla 2023 Yeni Türkiye vizyonuna uygun olarak tasarlanan bu proje, Erzurum’a, bölgemize, Türkiye ve Dünya’ya yeni bir ufuk kazandıracak." şeklinde konuştu.
 


BU PROJEYLE YENİ BİR TARİH YAZACAĞIZ
Konuşmasında projenin içeriğiyle ilgili açıklamalarda da bulunan Başkan Sekmen şunları söyledi; "Bu dev projeyle birlikte Erzurum’a; Kar Tanesi Eğitim Araştırma Merkezi, Astronomi Eğitim Araştırma Merkezi,  Sayılar Eğitim Araştırma Merkezi,  Deprem Eğitim Araştırma Merkezi,  Böbrek ve Kalp Eğitim Araştırma Merkezi, Tarih Duvarı Eğitim Araştırma Merkezi ile Bilim Teknoloji ve Müze parkları, Olimpiyat Meydanları, Ay Ada, oyun alanları, Yeşil Heykeller, Türkiye Bahçeleri ve Biyoçeşitlilik Parkı’nın oluşturulacağı bir Doğa Parkı, etkinlik atölyeleri ve sınıflar, engelli eğitim merkezi, AR-GE ve Mükemmeliyet Merkezi’nin oluşturulacağı bir Eğitim Parkı, yüksek donanımlı bir Kongre ve Fuar Parkı, tüm dünya çocukları ve gençlerin yer alacağı Dünya Çocuk ve Gençlik Meclisi yapılacak. Dünya’nın ilk tarih duvar müzesinde 111 bin 111 adet taşla yeni bir tarih yazacağız. Allah’ın izni, sizlerin de destek ve duasıyla bu dev projeyi inşallah tamamlayacağız."
 


PROJEDE EMEĞİ GEÇENLERE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Törenin açılış konuşmasını yapan ev sahibi ve projenin en büyük takipçisi Atatürk Üniversitesi Rektörü Hikmet Koçak, Erzurum’un, tarihi İpek Yolu üzerinde kurulmuş en eski kültür ve medeniyet merkezlerinden biri ve Anadolu’nun ilk ilim merkezine sahip olduğunu hatırlatarak, bugün Erzurum’un son yıllarda yaşadığı değişim ve gelişim ivmesinin önemli kavşak noktalarından birine tanıklık ettiklerini belirtti.

Bu törenin, hem tarihsel olarak, hem de konjoktürel olarak Erzurum için büyük değer ve öneme sahip çağdaş bir şehirleşme projesinin temel atma töreni olduğunu vurgulayan Rektör Koçak, bu projenin Erzurum’u var olduğu noktadan, neredeyse hayallerin ötesine taşıyacak, hem görsel, hem de işlevsel özellikleriyle bu şehrin tarihine ve talihine emsalsiz katkılar sunacağını ifade etti.


ERZURUM BU PROJE İLE ARTIK BİR DÜNYA ŞEHRİ OLACAKTIR

Bununla birlikte, “bir yandan mevcut tarihi eserleri ile adeta açık hava müzesi olan Erzurum’da tarihimizin ve kültürümüzün” taşıyıcısı olacak olan bu proje, diğer yandan bölgenin ve bölge ülkelerinin merkezi olması nedeniyle de Erzurum’u bir cazibe merkezi haline getireceğini dile getiren Koçak, “Şehirlere dair bazı projeler, “toplumun kendini yeniden üretmesi ”ne kapı aralar; yeni toplumsal oluşumlar, yeni toplumsal ilişkilerin doğmasına vesile olurlar. Bunlar, şehirlerin kendilerini yeniden inşa etmelerini sağlarlarken, öte taraftan kadim olan ile güncel olanı, modern olan ile geleneksel olanı da özenle, bir arada bulundururlar. Bu, şehirlerin sadece insanların içinde yaşadıkları mekânlardan ibaret olmadıklarının ispatıdır. Onların bir ruha, bir kimliğe sahip olduklarının ispatı… Her şehre özgü sosyal, siyasal ve kültürel özellikler olduğu gibi, fiziksel yapılar da mimarisiyle, estetiğiyle o şehre özgü ayrı özellik taşır” dedi.

Bu noktada kimlikli şehir vurgusunun altını iyice çizmekte yarar olacağını belirten Rektör Koçak konuşmasına şöyle devam etti: “ Zira bu, bir şehrin gelecek inşası için hayati öneme sahiptir. Günümüzün büyük düşünür ve kültür antropologları, “kendi kültür kökleri üzerinde yürümeyen toplumların geleceğe ilişkin vizyon üretmelerinin güç olacağını belirtirler.

Onlara göre, “geçmişi inkâr etmek, kendi gücümüzü inkâr etmektir. Zira geçmiş kolektif kimliğimizin yansımasıdır”. Geçmiş bu kadar önemli de, peki ya şimdi? Ya da yeni olanın yeri ve önemi nedir?

Kuşkusuz yeninin, yani bugünün ihtiyaçları da, zevkleri de olabildiğince farklıdır. Şehirler ve mekânlar tüm beklentilere cevap arayan; insana, topluma, çevreye ve doğaya saygılı, toplumsal katkı oranı yüksek; yenidünya anlayışına göre biçimlendirilmiş tasarımlarla oluşturulmaktadır.

Kimlikli şehir vurgusu ile yenidünya düzenindeki şehir yapısına ilişkin yaptığım bu vurgulamalar, aslında bugün temelini attığımız bu projenin hem özünü, hem de biçimini anlatmakta; bu projenin ne gibi ihtiyaçların, ne gibi öngörü ve dengelerin ürünü olduğunu açıklamaktadır.

Bu projede yer olacak olan “Astronomi Müzesi” ile dünyada 6’ncı Avrupa’da en büyük “Gözlemevi’nin halka açılan gökyüzü penceresi olacaktır.

“2011 Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları” için yapılan kış sporları tesislerinin tamamlayıcısı ve olimpiyatlara hazırlık oluşturacak “Kar Tanesi Müzesi”

Engelli-engelsiz tüm insanlara sayıları, matematiği, geometriyi sevdirecek, geçmişimizi tanımada yardımcı olacak “Sayılar-Bilim Müzesi”

Türkiye ve bölgemiz deprem kuşağında olduğu için tüm afetlerden korunma yollarını gösterecek “Deprem Müzesi”

Engellilere yönelik “Engelsiz yaşam alanları ve AR-GE imkânları” sağlayacak “Engelliler Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi”

Geçmişten günümüze kültür hazinelerimizden, taş kümbetten-cam kümbete 1 km boyunda “Tarih Duvarı”

Gölet, peyzaj, biyo-çeşitlilik alanları, termal otel, yöresel ürün satış alanları “Dünya Gençlik ve Çocuk Merkezi” , Ulusal ve Uluslararası kongre ile fuarların yapılabileceği “Kongre Merkezi” ve ilavelerle birlikte; 670 dönüm üzerine kurulacak büyük bir kompleks olacaktır.

BUGÜN HEM BİZLER, HEM DE ERZURUM İÇİN TARİHİ BİR AN

İnsanlığa, milletimize, kültürümüze, doğaya ve bilime dair unsurlardan meydana gelecek olan bu müzeler yerleşkesinin, sadece bölgemizin ve ülkemizin değil, aynı zamanda dünyanın sayılı tarihsel, kültürel ve bilimsel bellek oluşturma merkezlerinden biri olacağına inancım tamdır.

“Tarihi İpekyolu üzerinde kurulmuş en eski kültür ve medeniyet merkezlerinden biri” olmakla beraber, bin yıla yakın bir zamandır üniversite eğitimi geçmişi olan Erzurum’un, bu projeyi fazlasıyla hak ettiğini belirtmek ister, “Bir asırlık Cumhuriyet Türkiye’sinin, bilimde, eğitimde, sanayide, teknolojide, kültürde, sanatta ve sporda dünya sıralamasında üst seviyelerde yerini almasını, bunun yanı sıra Anadolu’nun zirvesi Erzurum’un da bu alanlarda önemli bir cazibe merkezi olmasını sağlamayı hedefleyen” bu projenin bir kez daha hayırlı olmasını diliyor ve Atatürk Üniversitesi ile birlikte bu projeye sahip çıkan tüm kurum, kuruluş ve saygı değer isimlere tüm içtenliğimle teşekkür ediyorum.”


Konuşmalardan sonra Bilim, Müze, Doğa, Tarih ve Eğitim Parkı'nın temeli, programa katılan davetliler tarafından beraberce atıldı.  

Editör

Son Güncelleme: 21.05.2015 22:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
P 2023-11-07 11:55:24

temel atıldı ortada hiçbir şey yok yalan söylüyorlar icraaat sıfır kimi kandırıyorlar

Avatar
anadolu kartalı 2021-11-09 16:33:43

yıllardır bu tarih doğa park inşaatı yerinde sayıyor erzurum basınının yetkililere baskı yaparak bir açıklama yaptırmaları gerekiyor.inanın büyük bir hayal kırıklığı yaşıyoruz