DOÇ.DR. RANETTA GAFFAROVA, KIRIM TÜRKLERİNİN DÜNÜNÜ VE BUGÜNÜ ANLATTI

Güneş Vakfı tarafından düzenlenen geleneksel Cuma konferanslarının bu haftaki konuğu Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ranetta Gaffarova oldu.

28 Mart 2015 Cumartesi 11:25
DOÇ.DR. RANETTA GAFFAROVA, KIRIM TÜRKLERİNİN DÜNÜNÜ VE BUGÜNÜ ANLATTI
Güneş Vakfı tarafından düzenlenen geleneksel Cuma konferanslarının bu haftaki konuğu Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Ranetta Gaffarova oldu. Güneş Vakfı Genel merkezinde düzenlenen ve yoğun ilgi gören konferansta konuşan Doç.Dr. Ranetta Gaffarova, Kırım Türklerinin Dünü, Bugünü, Yarınını anlattı. 

Doç.Dr. Ranetta Gaffarova, Kırım kelimesinin Kimmerler’den kalma bir kelime olup, bu bölgenin M.Ö. II. Bin Yıldan itibaren başta konargöçer Türkler olmak üzere, Kimmer, İskit, Hun, Kıpçak ve Osmanlı egemenliğinde kalmış bir Türk yurdu olduğunu söyledi. Doç.Dr. Ranetta Gaffarova, “XVI. yüzyıldan sonra Rus kinezlerinin baskılarının artması ve Kırım hanlarının kendi iç çatışmaları yüzünden XVIII. yüzyıldan itibaren Rus hakimiyetine girmişti. I. Dünya harbinden itibaren tamamı Rus hakimiyetine giren Kırım, göç, sürgün ve katliamların yaşandığı adeta kanayan bir Türk yurdu olmuştur. Cengiz Dağcı gibi Türkçe hayranı büyük bir edebi yazarı içinden çıkaran Kırım’ın siyasi manadaki temsilcisi, yoldaşı Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu olmuştur. II. Dünya Savaşı’nda büyük acılar çeken Kırım halkı 18 Mayıs 1944’te büyük sürgün ile adeta yurtlarından sökülüp atılmıştır. Bu olay Kırımlılar tarafından “kara bir yıl” olarak anılmıştır. Kırım Halkının II. Dünya Savaşı’nda çektiği acı ve ıstıraplarını dile getiren Cengiz Dağcı aynı zamanda bütün Türk dünyasında kabul gören büyük bir şahsiyet olmuştur. Kırım’dan Balkan ve I. Dünya Savaşı esnasında Anadolu’ya gelen Gaspıralı İsmail Bey, Yusuf Akçura vb. aydınlar Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kurulmasındaki fikir temellerinin ortaya çıkmasında önemli katkılar sağlamıştır.” dedi.

“1991’ de komünizmin çökmesi Kırım’ da farklı siyasi gelişmelerin ortaya çıkmasını sağlamıştır. 1991’den sonra Ukrayna’ya bağlanan Kırım bu sefer anavatanlarından sürgün edilen Kırım Tatar halkının geri dönüş çilesini yaşamaya başlamıştır” diyen Doç.Dr. Ranetta Gaffarova, “Bu konuda bütün ömrünü Kırım halkı için adayan M. Cemil Kırımoğlu, halen Kırım halkının birlik, beraberliği ve geleceği için çalışmaktadır. 2014 yılında Rusya ve batı arasındaki politik çekişmeler tekrar Kırım’a sıçramış ve bahtı kara Kırım halkı yine bu durumdan en çok etkilenen taraf olmuştur. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırması ve Kırım’ın ilhakı düşüncesi Kırım’ da büyük bir infial yaratmıştır. Umarız bütün bu kara günler son bulur. Kırım hak ettiği bağımsızlığına kavuşur. O berrak sular akmaya, dağlarında çiçekler açmaya başlar. Dilediğimiz odur ki Kırım halkının anavatanlarından uzak diyarlarda yüzyıllardır söyledikleri hasret şarkısı bir gün biter.” Diye konuştu.

DOÇ. DR. RANETTA GAFAROVA KİMDİR

Görev Yeri: Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi (Kırım), Ardahan Üniversitesi, İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (Türkiye)

Eğitim Bilgileri: 1986 yılı Namangan Devlet Pedagoji Üniversitesi. Rus Filolojisi Fakültesi mezunu.

Branşı: Rus Dili ve Edebiyatı

Ranetta GAFAROVA 1986 yılında Namangan (Özbekistan) şehri 49. Lise'nin Rus Dili ve Edebiyatı hocası olarak iş hayatına atılmıştır. 1991 yılında ailesiyle beraber Kırım'a yerleşir.

1993-2011 yılları arasında KMPÜ 2. Personel Müdürü (Simferopol).

1996-2011 yılları arasında Rus Filolojisi Bölümü öğretim görevlisi.

2009 - Ukrayna Harkov Devlet Pedagoji Üniversitesi'nde Doktora tezini savunmuştur ve Rus Filolojisi Bölümü kadrolu Doktor öğretim üyesi olarak atanmıştır. 2012 yılında Rus Filolojisi Bölümü Doçentlik unvanını kazanmıştır.

2010 - 2014 yıllarında Kırım Mühendislik ve Pedagoji Üniversitesi Kırım Tatar ve Türk Filolojisi Fakültesi Dekanlığı görevini yapmıştır.

Ranetta Gafarova'nın uzmanlık sahası - Rus Edebi Dilinin Tarihi, Gelişimi ve Kodlanma Sorunları (Gramer normlarının kodlanması). Çağdaş Rus Dili Leksik Yapisinin Günlük Değişmeleri, Aktif Süreçleri. Konuyla ilgili Ranetta Gafarova'nın toplam 40'a yakın bilimsel hakemli dergilerde makaleleri basılmıştır. Ranetta Gafarova bir çok uluslararası konferansın katılımcısı ve tertipçisidir. Ranetta Gafarova'nın Eğitim sürecinde yeni metotların uygulanmasında büyük başarıları tespit edilmiştir. Filoloji disiplinlerinin öğretilmesinde yeni uygulamaların müellifidir.

Dekan mevkisinde Ranetta Gafarova sorumlu, son derece ciddi ve verimli bir ünitenin tecrübeli başkanı olarak kendisini göstermiştir. Ranetta Gafarova belirli bir akademik seviye ve klasın temsilcisidir.

Ranetta Gafarova dekanlık vazifesinde Fakültenin eğitim ve bilimsel gelişmesine yenilikler getirmiş, ünitenin teknik potansiyelini yükseltmiş, Türk ve Slav dilleri uzmanlarının hazırlandığı ve mezun edildiği bu Fakültenin bünyesinde genç akıl gücünün yetiştirilmesine olanaklar sağlamıştır.

Ranetta Gafarova'nın Dekan olarak amaçları ve uygulamaları: Türk, Kırım Tatar ve Rus dilleri ile edebiyatlarının eğitiminde yeni metotların bulunuşu, denenmesi ve uygulanmasında bilinç-pratik metodun temelinde yatmaktadır. Dolayısıyla, Fakülte'de Dekan Hanımın fikri ve teşebbüsüyle Türk yazarı Cengiz Dağcı Derslik-Müzesi, ilk Kırım Tatar Cumhurbaşkanı Numan Çelebi Cihan’a açılmıştır. Bu derslik odası çağdaş gereksinime uygun hazırlanmış, öğrencilere hizmet etmektedir. Oda aynı zamanda Umum Türk Edebiyatı Kütüphanesi olarak da çalışmaktadır.

KMPÜ Türkiye, Romanya ve Rusya'nın bir sıra mühim üniversiteleriyle, eğitim birimleri ve dünya fondlarıyla anlaşmalar imzalamıştır. Bunların sayesinde Türkoloji araştırmaları yürütülmekte, anadili Türkçe olan ülkelerle sıkı münasebetler kurulmuş bulunmaktadır. Tek 2012 yılında Fakülte 20 Uluslararası konferansa ev sahipliği yapmıştır. Dekan Ranetta Gafarova'nın muazzam eğikleri sonucunda Fakültede Gazetecilik branşı açmıştır.

Ranetta Gafarova yeni nesil akademisyen ve yetenekli öğrenciler için mükemmel bir rehber olarak yıllardır çalışmaktadır. Amacı - öğretmen olarak çalışacak olan mezunlarımızın şuurunda sanatsal temellerin ve metotların şekillenmesidir.

2014 yılında KMPÜ Kırımtatar ve Türk Filolojisi Fakültesinde İsmail Gaspıralı adına araştırma merkezi Türk Ocakları desteği ile açılmıştır.

2013 yılında Ardahan Üniversitesinde Rus bölümünüm kurucusu olarak görevine devam etmektedir.

Bir yıl boyunca Türkiye Üniversitelerinde ve çeşitli okul eğim vakıflarında Kırım konusunda 23 konferans düzelendi, 5 Uluslararası Sempozyumda katıldı.

Editör

Son Güncelleme: 28.03.2015 11:28
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.