Atatürk Üniversitesinden yapılan yazılı açıklamada, ilki 1994 yılında Prof. Dr. Yılmaz Özbek ve öğrencilerince Erzurum’da gerçekleştirilen Uluslararası Türk Germanistik Kongresinin 14'üncüsüne üniversitenin 24 yıl aradan sonra yeniden ev sahipliği yaptığı belirtildi.
Üniversitenin Kültür Merkezi Mavi Salonu'nda açılışı gerçekleştirilen kongrenin 27 Ekim'e kadar süreceği aktarılan açıklamada, Erzurum Vali Yardımcısı Yıldız Büyüker, Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sezai Ercişli, Türk Germanistler Derneği (GERDER) Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, İl Kültür ve Turizm Müdürü Cemal Almaz, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Veyis Değirmençay, Edebiyat Fakültesi eski dekanı Prof. Dr. Yılmaz Özbek ile çok sayıda akademisyen ve öğrencinin kongreye katıldığı ifade edildi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Ercişli, öğretim üyelerinin deneyim bilgi ve birikimlerinden faydalanmak ve alanlarındaki bilgi birikimlerini paylaşmaya olanak sağlayan bir ortam oluşturmaktan mutluluk duyduklarını ifade etti.
Atatürk Üniversitesi'nin 61 yıllık geçmişiyle çok köklü bir üniversite olduğunu vurgulayan Erçişli, şunları kaydetti:
"Üniversitemiz öğretim üyesi boşluğu çeken üniversitelere ya da yeni açılan başka dost üniversitelere öğretim kadrosu sağlama bakımından da kurucu görev üstlenme misyonu ya da yönetici sıfatıya kaliteli öğretim üyeleri göndermede de insan kaynaklarını farklı üniversitelerle paylaşmada da Türkiye'nin en önemli üniversitesi arasında yer almaktadır. Sadece kendi bölgesinde değil Türkiye'ye, ülkedeki tüm üniversitelere bilimsel birikim ve yetenekli hocalar aktarmayı vazife bilmiş ve bunu başarmıştır. Bu hedefimizi gerçekleştirmek bakımından çok önem verdiğim 14. Uluslararası Türk Germanistik kongresine katkılarınızdan ötürü katılımcılara teşekkürü bir borç biliyorum."
Erçişli, söz konusu kongrede emeği geçenlere teşekkür ederek kongrenin hayırlı ve uğurlu olmasını, ülkeye fayda getirmesini temenni etti.
GERDER Başkanı Öztürk de kongrenin ana temasını "Alman Dilinde, Edebiyatında ve Kültüründe Doğu İzleği" şeklinde belirlediklerini vurguladı.
Doğu imgesinin Türk Germanistik camiasında en fazla işlenen konulardan biri olduğunu düşündüklerini ifade eden Öztürk, şu ifadeleri kullandı:
"Birinci Dünya Savaşı'nın 100. yıl dönümü etkinliklerinin sona ereceği ve Orta Doğu'da çatışmaların yeniden gündemde olduğu 2018 yılı içinde, doğu sorununa ilişkin olarak farklı perspektiflerin ve görüşlerin olduğunu görmekteyiz. Bir yandan post yapısal ve post kolonyal bir dönemi tartışırken, diğer yandan en eski ve klasik Alman metinlerden en yeni eserlere kadar zamanla çok şeyin değiştiğini gözlemliyoruz. Bu nedenle kongremizin bu bağlamda yeni eserler ve bakış açılarıyla ufkumuzu açmaya katkı vereceğini düşünüyoruz. Kongremiz bu temayla sınırlı değil elbette. Özgün ve konu dışı bildiri önerilerine açığız ve bu bildiriler için de özel oturumlar düzenleyeceğiz."
Açıklamada, söz konusu kongrenin Turizm Fakültesi Uygulama Otelinde devam edeceği belirtildi.
Editör