ERZURUM’DA 185 ÖĞRENCİYE BİSİKLET DAĞITILDI

Erzurum’da obezite ile mücadele ve fiziksel aktivite etkinlikleri kapsamında 185 öğrenciye bisiklet dağıtıldı.

23 Mayıs 2015 Cumartesi 08:39
ERZURUM’DA 185 ÖĞRENCİYE BİSİKLET DAĞITILDI
Erzurum’da obezite ile mücadele ve fiziksel aktivite etkinlikleri kapsamında 185 öğrenciye bisiklet dağıtıldı. 

Erzurum Halk Sağlığı ve Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle gerçekleştirilen ’Sağlık için Pedal Çeviriyoruz.’ proje kapsamında 185 öğrenciye düzenlenen törenle bisiklet dağıtıldı. Sağlık Müdürlüğü karşısındaki parkta düzenlenen törene Vali Yardımcısı Abdurrahman İçyer, Yakutiye Kaymakamı Ahmet Katırcı, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, Milli Eğitim Müdürü Yüksel Arslan, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, Türkiye’de 12 yaş üstü bireylerin yüzde 71,9’unun hareketsiz olduğunu, yüzde 9,7’sinin de yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yaptığını söyledi. Çankaya, “Dünyada tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 70’ini kronik hastalıklar oluşturmaktadır. Kronik hastalıklar için önlenebilir davranışsal risk faktörleri sağlıksız beslenme, yetersiz fizik aktivite (hareketsizlik), tütün kullanımı, ve alkolün zararlı kullanımıdır. Dünya Sağlık Örgütü fiziksel aktivite düzeyinin artırılmasına yönelik hedef ve stratejileri belirleyerek ülkelere yapılabilecekler konusunda önerilerde bulunmakta ve izlenecek yol haritasının çizilmesinde liderlik yapmaktadır. Küresel hedeflerde 2025 yılına kadar obezite ve diyabetteki artış trendinin durdurulması, inaktif nüfus oranının yüzde 10 azaltılması yer almaktadır.” dedi.

HER DÖRT ÇOCUKTAN ÜÇÜ HİÇ SPOR YAPMAMAKTADIR

Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cumhur Hakkı Çankaya, ”Türkiye’de yapılan araştırmalara göre12 yaş üstü bireylerin yüzde 71,9’unun hareketsiz olduğu, yüzde 9,7’sinin yetersiz düzeyde fiziksel aktivite yaptığı bulunmuştur. Aynı çalışmada 6-11 yaş grubu çocukların yüzde 58,4’ünün düzenli egzersiz yapmadığı saptanmıştır. DSÖ işbirliğinde yapılan Türkiye Çocukluk Çağı (7-8 Yaş) Şişmanlık Araştırması 2013 (COSI-TUR-2013) sonuçlarına göre ise; her dört çocuktan üçü hiç spor yapmamaktadır. Hafta içi çocukların yüzde 22.4’ü en az bir saat bilgisayarda oyun oynamaktadır. Hafta sonunda çocukların yüzde 56.8’inin günlük aktiviteleri arasında bilgisayarda oyun oynama bir aktivite olarak yer almaktadır. Yine aynı çalışmada televizyon seyretmenin çocukların önemli etkinliklerinden biri olduğu saptanmıştır. Hafta sonunda çocukların yüzde 97.7’sinin günlük yaşam aktiviteleri arasında televizyon seyretmek yer almaktadır. Bu araştırmalar ışığında; Ülkemizde de fiziksel aktivite düzeyini artırmak amacıyla hedefler belirleyerek stratejiler geliştirmek, toplumu fiziksel aktiviteye özendirmek, fiziksel aktiviteye ulaşma engellerini ortadan kaldırmak için yerel ve ulusal düzeyde çalışmalar yapılmaktadır. DSÖ Avrupa Bölgesi 2015-2025 Fiziksel Aktivite Stratejisi (taslak) Dokümanı doğrultusunda çocuklarımıza ve gençlerimize düzenli fiziksel aktivite alışkanlığı kazandırılarak sağlıklarının korunması, gelecekte sağlık sistemimiz üzerinde oluşabilecek potansiyel yükün azaltılması için Bakanlığımız tarafından Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğinde 5., 6. ve 7. sınıflarda seçmeli spor ve fiziki etkinlik dersini açan ve/veya “bisiklet modülü” dersini uygulayan okullara protokol ile bisiklet desteği sağlanacaktır. Bu kapsamda bugün Erzurum’da “Spor ve Fiziki Etkinlik” dersi açan 10 ortaokula 185 adet bisiklet dağıtılması planlanmıştır. Bu bisikletlerin çocukların fiziksel aktivite alışkanlığının arttırılmasında etkin olacağını düşünüyorum.”

Konuşmanın ardından il genelinde bulunan 10 ortaokuldaki 185 öğrenciye bisikletleri dağıtıldı.

Editör

Son Güncelleme: 23.05.2015 08:40
Anahtar Kelimeler:
ErzurumBisiklet
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.