Vedat REFAYELİ
Geçen yıllara oranla bu yıl önemli ölçüde ziyaretçinin akınına uğrayan ve full çeken Palandöken, kar kalitesi ile de gözde kayak merkezlerinden biri olma yolunda.
Bu kalitenin sağlanması ve korunması için de modern, bilimsel yöntemlere başvuruluyor bilgisini edindiğim ETÜ Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü öğretim görevlisi Dr.Mustafa Cansaran Ertaş, ‘’Karla yaşamayı öğrenmek’’ ana başlıklı bir sunum yaptı.
Avusturya Ticaret Müsteşarlığı’nın organize ettiği ‘Dağ Teknolojisi Zirvesi’nde konuşan Dr.Ertaş, Palandöken’i kalıcı ve marka yapan değerlerden birisinin karı olduğunu belirtirken, buna bilimsel takibatın gerekliliğini savundu.
Avusturya’nın tanınmış dağ teknolojisi firmalarının yöneticilerinin katıldığı zirvede kısa sunumu ile dikkat çeken Dr. Ertaş, özetle şunları söyledi:
***
‘’Özellikle son yıllarda iklim değişikliğinin bir sonucu olarak, karın fiziksel özellikleri doğada mekansal ve zamansal olarak değişiklik gösterebilmektedir. Bu nedenle kar örtüsünün geleneksel yöntemlere ilave olarak uzaktan algılama, otomatik ölçüm sistemleri ve bilgisayar modelleri gibi modern yöntemler ile gerçek zamanlı takip edilmesi büyük önem arz etmektedir. Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden biri olan Palandöken Kayak Merkezi'nde son dönemlerde yapılan bilimsel araştırmalar ve projeler neticesinde gerçek zamanlı kar takibi yapılmaktadır. Yapılan bu çalışmalar mevcut ve gelecek iklim senaryoları için Palandöken Kayak Merkezi'ni dirençli hale getirecekti.’’
Editör