Hayatın kitabı Kuran’da cennet, ‘Altlarından ırmaklar akan yemyeşil yerler’ diye tarif ediliyor. Su nasıl hayat ve mutluluk kaynağıysa bitki ve ormanda öyle. Kuran, sürekli yeşillikten söz eder. Bu bütünün bir ucunda bitkiler yani necm, öteki ucunda ağaçlar yani şecer vardır. Ve Kuran Rahman suresi 6. ayette, ‘’Çimen, yıldız ve ağaçlarda secde ediyorlar’’ der.

Ormanlar cayır cayır yakılıyor. Planlandığı gibi bilerek ve isteyerek. Kuran ayetlerinde sıklıkla Firavun kıssalarından bahsedilir. Sebebi, kendilerini ‘Tanrı’ yerine koyan Firavunların her devirde olduğunu anlatmak içindir. Bakara suresi 205. ayette, ‘’Yetki sahibi olduklarında önce ekinleri sonra nesilleri yok etmek için çalışırlar’’ denilir. Yani ormanların yok edilmesinin bir sebebi var.

Bakın ormanlar, su rejimini düzenler, suyu temizler, canlılara yaşam ortamı ve türlerinin devamıyla oksijen üretimi sağlar. İnsan sağlığına etki eder, Tıbbi ürünlerin yetişmesine imkân oluşturur, ekolojik dengenin devam etmesini ve yazın sıcaklığı, kışın soğukluğu azaltarak iklim dengesini sağlar. Havayı toz ve kirden temizler. Yani küresel ısınmayı engeller..!

Ya şu tarlaları temizleme adıyla anız yakma neyin nesi? Topraktaki binlerce canlı yanarken içiniz hiç mi sızlamaz? Kurumuş otlara ateş vermek nedir ey ahali? Çocuklarınıza, 'Yerdekilere merhamet etmezseniz göktekilerde size merhamet etmez' diye öğretmez misiniz?

İblislikten vazgeçip, Firavunlara, Nemrutlara inat gelin şu cennet vatanımızda, orman varlığında 30. sırada olan Erzurum’da top yekun ağaç dikme seferberliği başlatalım. Dağı taşı ‘Yemyeşil cennete’ çevirelim..! Yoksa yeryüzü halifesi olmanın bedelini cayır cayır yanarak ödeyeceğiz..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Aynur Aydın 2024-09-07 10:52:51

Bir edebiyat öğretmeni olarak bu muhteşem yazınızı okudum ve verdiğim not 10 üzerinden 10. Araştırmacı kişiliğinizi ortaya koymuş, her satırın ıspatlı şahitli olduğunu kısa ve öz cümlelerle ortaya koymuş, okuru düşünmeye sevk etmişsiniz. Tebrik ediyorum sayın Ömer Dursun.

Avatar
Arif 2024-09-06 17:35:44

"Bile" sözünü kullandığın zaman, karıncanın ne kadar değersiz, ne kadar işlevsiz, ne kadar boş bir iş için yaratıldığından bahsediyorsun, haberin yok. İşte bu sebepledir ki, bu sözü söylediğin zaman "bile" kelimesini asla ve asla kullanmayacaksın !

Avatar
Nil Gürpınar 2024-09-06 10:51:12

Yazınızı okudum. Elinize, yüreğinize sağlık. Doğayı, çocukları, hayvanları korumalıyız. Yaşamın sürmesi için her yaşama saygılı olmalıyız. Erzurum için, ağaç dikme fikri çok kıymetli. Aslında ülkemiz de, çok fazla orman yangını yaşıyoruz. O yangınlarda, doğamızın dengesini koruyan canlıları kaybediyoruz. AĞAÇ DİKME FİKRİ ÖNEMLİ. Teşekkürler yazı için.

Avatar
Bayram Şahin Arpa 2024-09-06 10:44:40

Erzurum’da top yekun ağaç dikme seferberliği başlatalım,biz hazırız Ömer bey.

Avatar
Mehmet Güllü 2024-09-06 09:01:48

Yerden göğe kadar haklısın kardeşim. Allah razı olsun.