Milli Mücadele'nin dönüm noktalarından olan ve yurdun işgal edildiği dönemde Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atıldığı Erzurum Kongresi'nin 100. yıl dönümü, coşkuyla kutlanacak.
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 23 Temmuz 1919'da emperyalist güçlerin Osmanlı topraklarını paylaşmaya çalıştığı dönemde, Erzurum Kongresi ile Türkiye Cumhuriyeti'nin temellerinin atılmasını temin etti.
Düşman işgalindeki vatan toprağını kurtarmak isteyen Atatürk ve silah arkadaşları, bu kongre sayesinde ülkenin bağımsızlığa giden yolunu açtı.
Türk milletinin var olma mücadelesindeki ilk refleksini ve kararlılığını gösterdiği tarihi kongrede alınan "Milli sınırlar içinde vatan bölünmez bir bütündür, parçalanamaz." kararıyla, Milli Mücadele yolunda büyük aşama kaydedildi.
Kongrede alınan birçok kararla vatan savunması yapan Atatürk ve silah arkadaşları, hem Ermeni saldırılarına engel olmaya çalıştı hem de Doğu Anadolu'nun Türk yurdu olmasını sağlayacak adımlar attı.
ÖZEL KUTLAMA PROGRAMLARI HAZIRLANDI
Kongrenin 100. yılını kutlamaya hazırlanan Erzurum, Cumhurbaşkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Valilik koordinesinde hazırlanan etkinliklere ev sahipliği yapacak.
Vali Okay Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kongrenin 100. yılına yönelik özel organizasyon düzenleyeceklerini söyledi.
Kentin, cumhuriyetin temellerinin atılmasında önemli yeri bulunduğunu anlatan Memiş, şöyle konuştu:
"Cumhuriyetin temellerinin atıldığı gazi bir şehirde yaşıyoruz. Bu tarihi şehirde, havai fişek, mehteran gösterileri, Türk Yıldızları ve Solo Türk gösterisi, yamaç paraşütü, kongrenin temsili olarak kortej yürüyüşü gibi birçok etkinlik düzenleyeceğiz. Öte yandan zamanında bu kongreye katılanların ailelerine ulaştık ve onları da burada ağırlayacağız.
Etkinlikler kapsamında halk konserlerinin de düzenleneceğini bildiren Memiş, programlara tüm vatandaşları davet etti.
KAHRAMANLIK HADİSELERİ KOLAY GERÇEKLEŞMİYOR
Kongrenin 100. yıl dönümünü çok önemsediklerini ve ecdada yakışır kutlama yapacaklarını vurgulayan Memiş, şunları kaydetti:
"Osmanlı Devleti'inde batıda Belgrad, İstanbul'un muhafazasını sağlıyor, doğuda ise Erzurum. Yani bu iki kent Osmanlı için stratejik öneme sahip. Bu hem Osmanlı hem de Cumhuriyet dönemi için aynıdır. Atatürk 9. Kolordu ile savaş tecrübesi olan asker ve milletiyle bu mücadeleyi veriyor."
Memiş, "O zamanın ruhu ile 15 Temmuz'daki ruh aynı çünkü milletimiz o ruhu bir kez daha gösterdi. Birtakım FETÖ'cü hainlerin darbe girişimlerine karşı tıpkı Kurtuluş Savaşı'na çarıklarıyla tüfeğini alıp gitmesi gibi, bu millet F-16 uçaklarına levye fırlattı." ifadelerini kullandı.
Bunların hafife alınacak hadiseler olmadığını ve Türk milletinin bu olayları unutmaması gerektiğini dile getiren Memiş, şunları kaydetti:
"Bu kahramanlık hadiseleri kolay gerçekleşmiyor. Bu mücadelelerin kolay olmadığını gençlerimize söylememiz gerekiyor. Ülkemizin sınırları cetvelle çizilmedi. Sınırlarımız şehitlerimizin kanıyla büyük bedeller ödenerek çizildi. Bunun için gençlerimize ve vatandaşlarımıza bu tarihi mirası aşılamak en büyük görevimiz."
Editör