PUSULA’nın da okuyucularına her ay ücretsiz dağıttığı Fırfırik’in ilk sayısı, Erzurum Şehir Arşivi’nin sahipliğini yapan ETÜ’nün Rektörü Prof .Dr. Bülent Çakmak’a teslim edildi.
1 Ocak 2003 yılında ‘Doğu ve Ortadoğu’nun tek mizah gazetesi’ sloganı ile yayın hayatına başlayan, PUSULA Gazetesi okuyucularına da ücretsiz ek olarak verilen Fırfırik Mizah Gazetesi, bugün 18’nci yılında.
Önceleri haftalık çıkan ancak daha sonraları bazı sebeplerden ötürü aylığa dönüşen Fırfırik’in 368 defa yayını gerçekleşti. Vedat Refayeli’nin sahibi ve yazı işleri Müdürlüğünü yaptığı, Selahattin Şener’in de Yayın yönetmeni olarak görev aldığı Fırfırik, seviyeli yayıncılığı ile biraz da yöneticilerin hoşgörüsü sayesinde bugünlere geldi.
Geçen bunca zaman içerisinde arşivleme konusunda bir sıkıntının göze çarptığı gazetede bir çok sayı bulunmamakta. Bunca zaman süreli yayını ile Erzurum Basın tarihine de geçen Fırfırik’in ilk sayısı da bu açıdan kıymet kazandı. O açıdan bu ilk sayının korunması ve tarihe not düşmesi için ETÜ’nün öncülüğünde kurulan Şehir Arşivi’ne bağışta bulunuldu.
Vedat Refayeli ve Selahattin Şener ile birlikte gazetenin ilk günden bugüne kadar Farfaruk abi köşesi ile okuyucularıyla buluşan Avukat Faruk Terzioğlu, PUSULA yöneticisi İrfan Tarakçıoğlu’nun sayesinde temin edilen gazetenin ilk sayısını Şehir Arşivi’ne bağışladı. Gazeteci Öztürk Akkök’ün mizanpajını yaptığı ilk sayı, böylelikle şehir arşivindeki yerini aldı.
ETÜ Rektörü Prof. Dr. Bülent Çakmak, Erzurum tarihi ve kültürüne dair çok sayıda belge, fotoğraf, ses kaydı, film ve benzeri dokümanı gün yüzüne çıkarmak amacıyla kurulan Şehir Arşivi’nde Fırfırik’in ilk sayısının da bulunmasından memnun olacaklarını belirtti. Rektör Çakmak, arşiv zimmetine dahil ettikleri Fırfırik’in bu ilk sayısının bağışından dolayı gazete yöneticilerine teşekkür etti.
Bağış görüşmesine Şehir Arşivinin kuruluşunda büyük emeği geçen Rektör yardımcısı tarihçi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu da hazır bulundu.
Editör