“GELİN, ERZURUM’UN SAHİBİ OLDUĞUMUZU İSPAT EDELİM”

Erzurum’da düzenlenen “Nene Hatun Tarihi Milli Parkı Tabyalarının İşlevselleştirilmesi Ortak Akıl Çalıştayı”nda sunum yapan Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkileri Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu’nun tabyaların korunması yönündeki çağrısı dikkat çekti.

29 Kasım 2012 Perşembe 11:55
“GELİN, ERZURUM’UN SAHİBİ OLDUĞUMUZU İSPAT EDELİM”

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ile Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü’nün işbirliğinde düzenlenen “Nene Hatun Tarihi Milli Parkı Tabyalarının İşlevselleştirilmesi Ortak Akıl Çalıştayı”nda tabyaların kent turizmine kazandırılması konusu masaya yatırıldı. Palan Otel’de düzenlenen etkinliği KUDAKA Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, Yakutiye Belediye Başkanı Ali Korkut, Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer, Ankara Üniversitesi İlâhiyat Fakültesi İslâm Tarihi ve Sanatları Tarihi Anabilimdalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nusret Çam, Palandöken Belediyesi Başkan Yardımcısı Muzaffer Taşyürek, ERVAK Başkanı Erdal Güzel ile diğer yetkililer katıldı. KUDAKA Genel Sekreteri Altan, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, İnovasyona Dayalı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı’nın önemine değindi. Altan, şöyle konuştu:

“Bildiğiniz gibi 2011 yılında sizlerin de katkılarıyla bölgemize yönelik Erzurum, Erzincan ve Bayburt’u kapsayan İnovasyona Dayalı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı hazırlandı. 2023 yılına kadar gerçekleştirilmesi planlanan güzel bir eylem planıdır. Bu planının uygulanması için yerel komiteler oluşturuldu. Bu kapsamda 9 komite kuruldu ve bu komiteler eylem planındaki projelerin uygulanışını kontrol etmekle sorumludur. Bu komiteler bu zamana kadar gayet başarılı çalışmalara imza attılar. Bu komitelerden bir tanesi de Tarih ve Kültür Komitesi’dir. Komitemizin çalışmaları içinde milli parklar da vardır. Bizim Nene Hatun Milli Parkı çalışmalarındaki amacımız; söz konusu yerde bulunan başta Aziziye ve Mecidiye tabyaları olmak üzere sahip olduğumuz önemli tarihi ve kültürel potansiyelin turizme kazandırılıp işlevselleştirilmesidir.”

 

Kürkçüoğlu’ndan anlamlı çağrı

Atatürk Üniversitesi Türk-Ermeni İlişkilerini Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Erol Kürkçüoğlu, çalıştayda “93 Harbi ve Tabyaların Önemi” adlı bir sunum yaptı. Doç. Dr. Kürkçüoğlu, burada yaptığı konuşmada, “1877-1878 Osmanlı Rus Savaşı’nı ve Aziziye  Tabyaları’nı gelecek nesillere çok iyi anlatmak gerekiyor. Nusret Çam hocamız, Türkiye’de ilk defa bilimsel boyutuyla tabyaları en iyi şekilde bilim dünyasına kazandıran bir isimdir. Aziziye ve kentteki 21 tabyayı biz Nusret Hoca’dan öğrendik” diye konuştu.  “Tabyalar bizim her zaman gündemimizdedir” diyen Kürkçüoğlu, “Aziziye Şehitliği’ni ziyaret etmeden Mecidiye, Palandöken, Uzun Ahmet, Çoban Dede ve Ahali tabyalarını görmeden Türk milletinin büyüklüğünü ve 93 Harbi’nde verilen vatan mücadelesini anlatmak mümkün değildir. Gelin el ele vererek bizlere emanet edilen tabyaları koruma altına alalım. Restorasyonları tamamlayarak gelecek nesillere emanet edilmesini sağlayalım. Her şeyden önemlisi Erzurum’un sahibi olduğumuzu ispat etmek zorundayız” dedi.

 

Anadolu’nun Zirvesinden Turizmin Zirvesi

KUDAKA Araştırma ve Planlama Birim Başkanı Dr. Süleyman Toy da, kurumlarının bölgenin gelişmesine yönelik önemli projelere imza attığını ifade etti.

Toy,  şunları söyledi:

“KUDAKA olarak 2011 yılındaki 9 aylık süreçte 9 tane çalıştay ve daha sonra 2 bin kişilik katılımla ve 20 tane il çalışma grubu ve 60 toplantıyla hazırladığımız İnovasyona Dayalı Turizm Stratejisi ve Eylem Planı şuanda söz konusudur. Sloganımız ise ‘Anadolu’nun Zirvesinden Turizmin Zirvesi’ şeklindedir. Biz 2011 yılında dikkatli adımlar atarak bu projeleri geliştirmeye çalıştık. Bizim stratejimiz 2012 ile 2023 yılını kapsıyor. Bu projeler turizmin daha iyi nasıl yapılabileceğini kapsıyor. Vizyonumuz ise Cumhuriyet’in 100. yılında turizmde dünyanın en iyi ülkelerinde biri olmaktır. Bu projeler sayesinde milli parklarımızı daha iyi hale getirerek turistlerin ilgi odağı haline gelmesini sağlayacağız.”

 

Tabyalar için özel proje alanları

Orman ve Su İşleri 13. Bölge Müdürü Mehmet Sıddık Kılınçer de, tabyalar için özel proje alanlarının bulunduğunu kaydetti.

Kılınçer, “Tarihi milli parkın ana kaynak değerlerini oluşturan Aziziye Tabyaları, Nene Hatun’un kabri ve Mecidiye Tabyası’nın sahip oldukları tarihsel öneme uygun bir şekilde düzenlenebilmeleri amacıyla 2 ayrı özel proje alanı belirlenmiştir. Birinci özel proje alanı Aziziye Tabyaları ve Aziziye 1’nolu tabyanın iç kısmında yer alan Nene Hatun’un kabrinin bulunduğu bölgeyi kapsamaktadır. İkinci özel proje alanı ise Mecidiye Tabyası ve etrafındaki alanı kapsamaktadır. Bu alanlarda tarihi yapıların korunmasına yönelik çalışmaların yapılması öncelik hedef olarak belirlenmiştir. Aynı zamanda bu tabyalar içinde 93 Harbi’ne yönelik tabya ve siperlerin tarihsel önemine, milli parkların tanıtımına ilişkin bilgilerin sunulmasına olanak sağlayacak fonksiyonlara yer verilecektir” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından diğer oturumlara geçildi. Bu arada Palandöken Belediyesi tarafından sergilenen eski Erzurum fotoğrafları ilgi gördü.

Editör

Son Güncelleme: 29.11.2012 11:57
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.