Erzurum'da 50 kişilik tiyatro ekibi, halk oyunları eşliğinde sahneledikleri oyunla milli mücadeleyi anlattı.
Nenehatun Kültür ve Gösteri Merkezi'nde sahnelenen "Anadolu Destanı" oyununda, Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Yakutiye Gençlik Merkezi Tiyatro Kulübü Anadolu Destanı Halk Dansları Tiyatrosunun 50 kişilik ekibi seyirciyle buluştu.
Yönetmenliğini Ferhat Raşit Kına'nın yaptığı tiyatro oyununda, milli mücadelenin anlatıldığı 13 halk oyunu sergilendi.
Kına, katılımcıların beğenisini toplayan oyunun ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, milli mücadelenin anlatıldığı oyunun halk oyunlarının da sesi olduğunu ifade etti.
Ekibin tiyatro ve sanata gönül vermiş isimlerden oluştuğunu vurgulayan Kına, "Arkadaşlarımız bu oyun için inanılmaz bir hazırlık dönemi geçirdi. Oyunu, 3 ay süren eğitimler sonucu genel tiyatro ve dans eğitimlerinde başarılı olanlarla hazırladık. Oyunumuz çok ulvi anlam taşıyor." dedi.
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Gençlik Merkezleri Koordinatör Müdürü Zülküf Yılmaz ise oyunda Anadolu'daki karakterleri anlatmaya çalıştıklarını belirterek, şunları söyledi:
"Oyunda çok ünlü 'Sarı Gelin' türküsün hikayesini, o dönem insanını, yaşayış tarzını, özel günlerini, düğünleri anlattık. O dönemin asıl kahramanları olan Nene Hatun, Kara Fatma, Kazım Karabekir ve Atatürk'ün hikayesini anlattık. Adı sanı duyulmamış ancak milli mücadele için büyük fedakarlıklar yapan Arhavili İsmail gibi kahramanları anlattık. Arhavili İsmail'in hikayesini Karadeniz horonuyla, onların kültürüyle anlattık. Bunların hepsini halk oyunlarıyla tiyatroyu harmanlayarak yaptık."
Tiyatro kulübünün aralık ayında yaklaşık 4 bin çocuğa tiyatro sergilediğinin altını çizen Yılmaz, ellerinden geldikçe tiyatroyu her çocukla tanıştıracaklarını sözlerine ekledi.
Oyunun ardından Erzurum Vali Yardımcısı Ayhan Terzi, Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil ile vatandaşlar tiyatrocuları ayakta alkışladı.
Editör