Kendi Kentimi Yazdım; kent hayatını, insan ve kent ilişkisini, gelenekleri, olgu ve algıları sorgulaması; kente yeni anlam katmanları kazandırması ve yepyeni okumalar yapması açısından tarih, mazi ve nostalji kitaplarıyla sık sık kendisini ifade etmeye alışmış Erzurum’da özgün bir eser olarak dikkat çekiyor. Yazar Ertaş, her insanın yaşadığı kentin bir parçası olduğunu belirterek yazılan her yazıda, eleştiride ve sorgulamada aslında yazarın kendisinin de bulunduğunun unutulmaması gerektiğini ifade ederek, bir yazarın kendi kalp ve ruh dünyasını büyütüp besleyen kentini yazmasının bir bakıma kendini yazması anlamına geldiğini söyledi.
Kentin kültürel hayatıyla ilgili yazılarını derlediği kitabı sonbaharda çıkarmayı planladığını söyleyen Murat Ertaş “Kendi Kentimi Yazdım’da şehre eleştirel yaklaşım söz konusu, bir özeleştiri. Bir kadim kent eğitim başta olmak üzere genel gelişmişlik düzeyinde bir türlü istenilen düzeye gelemiyorsa orada birçok sıkıntı var, demektir. Eleştiri kültürünün zayıf olduğu, kent romantizminin yoğun olduğu doğu toplumlarında ve kentlerinde en kolayı kenti, dolayısıyla kentte yaşayan insanı yüceltecek efsanelerden, tarihten, geçmişten bahsetmek… Bir de çekiciliğine dayanılmaz nostaljiden… tarihi bilmek kadar tarihe takılıp kalmak da arızalı bir durumdur. Tarihe takılırsanız bugünleri ve yarınları kaçırırsınız. Kent de bir insan gibi hep dünle kendini oyalarsa elbette ki birçok kent yeni şeyler, yeni sözler ve düşünceler üretip insan kaynağını geliştirip kalkınmasını sağlarken tarihe takılı kentler olduğu yerde sayar. Olduğu yerde saymak, diğerleri ilerlerken hızla geri gitmektir aynı zamanda. İşte “Kendi Kentimi Yazdım” bu eleştiri üzerine bina edilmiş, kentlilik bilincine katkı sunmak üzere hazırlanmış kentin psiko-sosyal analizlerinin kentin bir evladı tarafından kaleme alındığı bir eserdir.” dedi.
Ertaş’ın “Kendi Kentimi Yazdım” adlı kitabının Erzurum’daki kitapçılara dağıtılmaya başlandığı, okurların, kitabı kısa sürede tüm yurt genelindeki seçkin kitapçılarda bulabileceği açıklandı.
Murat Ertaş Kimdir?
Erzurum’da dünyaya geldi. Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. 1994’te özel öğretim kurumlarında öğretmenlik yapmaya başladı. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde Yeni Türk Edebiyatı’ndan 1997’de yüksek lisans, 2002’de doktora öğrenimine başladı. 1999’dan beri birkaç arkadaşıyla birlikte kurulcuğunu yaptığı bir özel öğretim kurumunda yöneticilik yapmaya devam etmektedir.
1994-2000 yılları arasında yerel radyolarda “ Mozaik, Sedir, Kütüphane” isimlerinde kültür ve kitap programları yaptı. 1996’da Gümüşhane’de başladığı köşe yazarlığına Erzurum’da Yeni Ufuk, Erzurum ve Palandöken gazetelerinde devam etti. 2012-2013 yıllarında Palandöken gazetesinde haftalık kültür sanat sayfası “Divit Kalem”in editörlüğünü yaptı. Halen aynı gazetede “şehir, çevre ve insan” konulu yazılar yazan yazar, 2012’den itibaren Kardelen TV’de haftalık şehir, eğitim ve kültür programı “Murat Ertaş ile Divit Kalem”i hazırlayıp sunmaktadır. Şiir ve yazıları çeşitli dergilerde yayımlandı. Bir dönem TYB Erzurum şubesi yönetim kurulu üyeliği de yapan Ertaş, çeşitli STK’lerde görev aldı. Yazar halen; 2013’te kurucu üyeliğini yaptığı Şehir ve Kültür Araştırmaları Derneği’nin (ŞEHİRDER) başkanlığını, Erzurum Kent Konseyi’nin de başkan yardımcılığını yapmaktadır.
Murat Ertaş evli ve üç çocuk babasıdır.
Yayımlanmış Eserleri:
- Şebnemler Düştü Deli Kanıma (şiir), 1996
- Necip Fazıl’da Tenkitler-Polemikler-Kavgalar (İnceleme) Birey Yay., 2008
- Kırk Yama (şiir) Arı-Sanat, 2013
- Ermeni Meselesi Erzurum Kronolojisi (Editör olarak), Şehirder Yay., 2015
- Acımadı ki (Çocukluk anıları-Hikâyeleri, komisyon), Noktürn Yay, 2015
- Kendi Kentimi Yazdım, Şehirder Yay., 2016
Editör