Vedat REFAYELİ
Doğu Sineması Erzurum için sadece eski bir sinema değildir, aynı zamanda sosyelleşme adına bu şehrin tarihi eserlerindendir.
Özellikle yaşı 50’ye varanlar için büyük anlam ifade eden Doğu Sineması, çoktan tarihe karıştı ama belli ki o da tıpkı diğer sanat eserlerimiz gibi yaşayacak.
Bu konuda en ciddi adımı Nermin Ergenekon attı.
Halen İzmir’de yaşamını sürdüren eğitimci, gazeteci Nermin abla, ‘’Doğu Sineması’’ kitabı ile bizi o eski günlere götürdü.
Kaynak Yayınları’ndan çıkan bu kitabında Doğu Sinemasını yazan Nermin abla, sadece bir döneme ışık tutmakla kalmıyor, bu kısa kitabıyla gelecek nesillerin hafızasında o sinemanın yaşamasına da vesile oluyor. 10 liradan satılan kitabı Vehip Atalay Kitapsarayı’ndan alıp, bir solukluk ettim.
Erzurum’da sinema tarihinin de başlangıcının anlatıldığı kitapta Doğu Sineması’ın bir sinemadan çok daha fazla şey olduğu vurgulanıyor.
Raci Karakaş’ın sahibi olduğu sinemanın şehir halkı üzerindeki etkilerini de küçük hikayeler ile anlatan Nermin abla, özellikle de sinemanın herşeyi olan Sinemacı Refik’i de bir çok yönüyle anlatıyor, Erzurum’un sosyalleşme sürecindeki rolüne işaret ediyor. Sadece eskiler değil, yeniler de alıp okumalı bu kitabı.
Doğu Sineması gerçeğini onlar da görsün ve özellikle de zaman zaman aradığımız o eski güzel Erzurum günlerinin niye arzulanıp arandığını daha iyi anlasınlar.
Teşekkürler Nermin abla...
Editör