Şehirlerin nefes alabilmesi için yeşil alanlar olmazsa olmaz. Rakımından dolayı gökyüzüne en yakın şehir olan Erzurum, ülkemizdeki yeşil alan zengini kentlerden birisi. Çevre ve şehircilik bakanlığı yönetmeliğine göre bir şehirde kişi başına düşmesi gereken yeşil alan miktarı en az 15 metrekare. Son iki yıldır adını herkesin ezberlediği ve tutarsız açıklamalarıyla boş bir örgüt olduğunu ispatlayan Dünya sağlık örgütüne göre de kişi başına düşmesi gereken yeşil alan miktarı 9 metrekare. Anadolu’nun zirvesi Erzurum’da ise kişi başına düşen yeşil alan miktarı 14,45 metre kare.
Şehirde yaşayan insanların keyiflerince vakit geçirip, stres atacakları mekânların başında yaşı büyüklere göre eski fuar, gençlere göre de olimpiyat parkı geliyor. Adı park ama neredeyse tüm şehri içine alacak büyüklükte ve içerisinde yok yok. 245 bin 327 metre karelik olimpiyat parkında eğlence merkezleri, lunapark, açık kapalı spor tesisleri, mesire alanları, çocuk parkları ve aklınıza daha ne gelirse hepsi var. Büyüleyici güzelliğiyle suni bir göl ve kocaman bir de gemi var. Bu gölde ayak gücüyle çalışan teknelerle göl gezintisi yapılabiliyor. Golf sahası bile olan parktaki yemyeşil alan insana adeta huzur veriyor. Sadece bir tek şey eksik. Miniaerzurum..! Üstelik en iyi maket ustası Erzurum’da varken…
Doğan Hattatoğlu. Resmi bir kurumda teknik ressam. Maket konusunda müthiş derece de yetenekli. Önceki yıllarda Kabe, mescidi Aksa ve mescidi Nebevi’nin maketlerini tıpkısının aynısı olarak yapmıştı. Ulu caminde sergileniyor. Ve yine Erzurum’un 40’dan fazla tarihi değerini de gerçeğinin aynısı olarak maket olarak yapmıştı. Büyükşehir belediyesi protokol girişinde sergileniyor. Şimdi de 18. yüzyıldaki Erzurum’u yapıyor. Kapıları, surları, camileri, hanları, hamamları, ölüm dereleriyle en küçük ayrıntıya varana dek dadaşlar diyarının maketini yapıyor. Ve bu çalışmayı şehrin kurtuluşu olan 12 Mart’ta bitirmeyi amaçlıyor.
Geçtiğimiz yıl olimpiyat parkı, ülkemizdeki en iyi park ödülünü, yapanlara kazandırmıştı. Diyorum ki, Doğan ustanın bu muhteşem eserleri Türkiye’nin en iyi rekreasyon alanında sergilenemez mi? Tıpkı miniatürk gibi. Madem turizm kentiyiz madem turizmin her alanında iddialıyız farklı bir seçenek olmaz mı? Üstelik parkın bunduğu alan miniaerzurum için biçilmiş kaftan. Havalimanı yolu üzerindeki olimpiyat parkının sol tarafında Hilton Erzurum oteli, karşı tarafında MNG alış-veriş merkezi, sağ tarafında fuar ve kongre merkezi bulunuyor.
Eee daha ne olsun..!