"İnsülin Cebimde Keyfim Yerinde"

Tip1 Diyabet ve Teknolojileri Derneğince Erzurum'da diyabet hastası çocukların katılımıyla "İnsülin Cebimde Keyfim Yerinde" etkinliği düzenlendi.

admin
admin
08 Ekim 2017 Pazar 14:04
"İnsülin Cebimde Keyfim Yerinde"

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Orbak, "Tip1 diyabeti önlemek mümkün değil ancak yeterli ve doğru tedavi edildiği zaman, iyi bir bakım ve eğitimle birlikte normal, başarılı bir hayat sağlamak bu çocuklar için mümkün." dedi.

Erzurum'da, Tip1 Diyabet ve Teknolojileri Derneğince diyabet hastası çocukların katılımıyla "İnsülin Cebimde Keyfim Yerinde" etkinliği düzenlendi.

Dernek Başkanı Hüseyin Devecioğlu, Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi'nde düzenlenen etkinlikte yaptığı konuşmada, dernek üyelerinin çocukları Tip1 diyabetli olan anne babalardan oluştuğunu söyledi.

Tip1 diyabetli bireyler ve yakınlarının bilgilenmesini hedeflediklerini ifade eden Devecioğlu, "Amacımız öncelikle toplumun diyabet farkındalığı artırmak. Bunun yanında toplumu diyabet teknolojisi hakkında bilgilendirmekve diyabet bilincinde toplumu en üst düzeye çıkarmayı amaçlıyoruz." dedi.

Devecioğlu, teknolojinin desteğiyle diyabetin çok daha rahat kontrol edilebildiğini belirterek diyabetin aslında bir yaşam tarzı olduğunu dile getirdi.

Diyabet teknolojilerini Türkiye'de her noktaya, her çocuğa ulaştırmayı misyon edindiklerini vurgulayan Devecioğlu, şunları söyledi:

"Var olan teknolojinin en iyi şekilde kullanılmasını ve çocuklarımızın bu teknolojiyle ve Tip1 diyabetiyle geleceğe sağlıkla ve umutla bakmasını temenni ediyoruz. Biz bir proje için buradayız. Bizim Tip1 diyabetli anne babalar olarak yüreğimizin sızladığı noktada tüm çozukları düşünüyoruz. Biz, 'İnsülinimizi cebimize koyalım, keyfimizde yerinde olsun' diyoruz. Yani biz iğne yapmayalım diyoruz. O nedenle projemizin ismini 'İnsülin Cebimde Keyfim Yerinde' koyduk. Buradaki amacımız bilindiği gibi bu cihazlar belli bir külfet gerektiriyor. Bu nedenle maddi imkansızlıklardan dolayı bu cihazları temin edemeyen ve uzmanlar tarafından takılması uygun görünen kişilere insülin pompası konusunda destek olalım. Böyle bir projeyle yola çıktık."

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zerrin Orbak ise diyabetin çok eski bir hastalık olduğunu hatırlattı.

Mısır'daki papirüslerde diyabetle ilgili bilgiler yer aldığını bildiren Orbak, şunları kaydetti:

"Diyabetten hipokrat hiç bahsetmemiş çünkü tedavi edilemez bir hastalık olarak düşünmüş. Milattan sonra 2. yüzyılda bir bilim adamı diyabeti bir kitabında 'Bu illete tutulan hasta su içmeye kanamaz, idrar etmekten kendini alıkoyamaz, sıvılar vücudundan süzülerek dışarı akar' şeklinde tarif ediyor. İşte diyabet kelimesi ilk kez bu bilim adamı tarafından kullanılıyor ve akıp gitmek, erimek anlamına geliyor. Diyabet önemli bir hastalık. Tüm dünyada hızla artıyor. Kronik bir hastalık ve çocukluk yaş döneminin en sık görünen kronik problemlerindendir. Tip1 diyabeti önlemek mümkün değil ancak yeterli ve doğru tedavi edildiği zaman, iyi bir bakım ve eğitimle birlikte normal, başarılı bir hayat sağlamak bu çocuklar için mümkün."

Program, Türk Halk Müziği sanatçısı ve Tip1 Diyabet ve Teknolojileri Dernek Başkan Yardımcısı Nurullah Akçayır'ın konseriyle sona erdi.

Programa, Erzurum Valisi Seyfettin Azizoğlu ve eşi Nilgün Azizoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Serhat Vançelik, diyabet hastası çocuklar ve yakınları katıldı.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.