AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Seçim İşleri Başkanı Ahmet Sorgun Haber7.com'un sorularını yanıtladı.
Sorgun, AK Parti'deki kongre süreci, yerel seçim tarihinin öne alınacağı iddiaları gibi gündemdeki tartışmalarla ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı.
KONGRE SÜRECİ
-AK Parti’de istifa eden il başkanlarına yenileri eklenecek mi? Kongre süreci ne zaman bitecek?
Tüm Türkiye’de belde kongreleri tamamlandı. İlçe kongrelerimiz devam ediyor. Her hafta sonu ortalama 50’ye yakın ilçemizde kongreler yapıyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifade ettiği gibi yorulan varsa, ayak uyduramayan varsa, yürüyüşünde eksik aksak olan varsa veya kendi şartları uygun olmayan varsa bunlar istifa ediyorlar. Bu gelecek yürüyüşüne uygun ekiplerle yolumuza devam edeceğiz. Biz vefa duyan bir partiyiz. Kuruluşundan bugüne kadar kim hizmet etmişse emeği geçmişse asla vefasızlık etmeyen bir partiyiz. İlçe kongreleri Kasım sonuna kadar tamamlanacak. İl kongrelerimizi de 2018 Şubat sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıl sonbaharında da büyük kongremizi yapacağız.
YEREL SEÇİM TARİHİ DEĞİŞİKLİĞİ
Yerel seçim tarihi öne alınacak mı?
AK Parti seçimleri her zaman vaktinde yapmaya özen gösteren bir parti. Bunun bir iki istisnası var. Türkiye’nin iç ve dış şartları bunu gerektirdi. Erken seçim yapmamaya vaktinde seçim yapmaya bugüne kadar kural olarak özen gösterdik. Bu çerçevede şu anda planlanmış anayasal takvim 24 Mart 2019’da yerel seçimler, 3 Kasım 2019’da da Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili genel seçimini yapacağız. Bu ilkesel olarak AK Parti’nin duruşudur. Temenni ederiz ki Türkiye’nin özel şartları içinde bulunduğumuz özel şartları herhangi bir değişikliğe neden olmaz. Biz AK Parti Seçim işleri birimi olarak hiç seçim olmayacakmış gibi sakin, vakarlı, dingin ama yarın seçim olacakmış gibi hazırlıklıyız.
“MAHKEME KADIYA MÜLK DEĞİLDİR”
Yerel seçimde bazı büyükşehir belediye başkanlarının değişeceği iddiaları… Adaylar hakkında bir çalışma var mı?
Bir deyim var "mahkeme kadıya mülk değildir". Makamlar mevkiler gelip geçici, önemli olan bu makamların hakkını vermektir. AK Parti bilimsel çalışan bir partidir, kuralları olan bir partidir, şu anda anketler yapılıyor. Büyükşehir özelinde o şehrin sakinleri ne düşünüyor bunlar sürekli her konuda çapraz anketler yapılarak ölçülüyor. Bunlar partinin üst organlarında müzakere edilip tartışılıyor.
Henüz yerel seçimler için adaylık konusunda kişilere yönelik bir çalışma söz konusu değil. Onların süreçleri var MKYK’da MYK’da alınacak kararlardan sonra bu çalışmalar başlatılır. Partinin kendi iç takvimi 2018 sonbaharında işlemeye başlar.
Şu anda bütün yöneticilerimizin, bakanlıklarımızın, milletvekillerimizin hatta bürokratların nasıl algılandığı halktaki karşılıkların ne olduğu sürekli ölçülüyor. Özellikle AK Parti’nin kuruluş ilkelerine ayak uyduramayanlar veya bu konuda yoldan çıkma eğiliminde olanlar karşı da her zaman dikkatliyiz. Vatandaşa tepeden bakan vatandaşı küçümseyen bir anlayış söz konusu olduğunda bunun üzerine gidiyoruz.
AK PARTİ'DE FETÖ'YE YER YOK
Önümüzdeki seçimlerde adaylarla ilgili olarak alınacak FETÖ önlemleri hakkında bilgi verebilir misiniz?
Bu konuda ilkesel davranmamız gerekiyor. FETÖ ile ilgili olarak gerek siyasette gerek bürokraside gerek sivil toplumda prensip şudur: “Hiç kimseye kefil olmayız, ama hiç kimseyi de bilgisiz belgesiz itham etmeyiz.”
Bir kısım sosyal medya mecralarından siyasetin dizayn çalışmalarına müsaade edemeyiz.
FETÖ’NÜN SİYASİ AYAĞI
Bürokraside, yargıda, güvenlik alanında FETÖ ile mücadele yapılıyor ama bunun siyasi ayağı ne oluyor diye bir algı verilmeye çalışılıyor.
Bunu net olarak ifade edeyim 17/25 Aralık’tan sonra 2014’te yerel seçimler yapıldı. Bu yerel seçimlerde bir eleme bir filtreleme çok net bir şekilde yapıldı. Sonra 2014’te biz AK Parti olarak kongreler yaptık orada yine büyük bir eleme filtreleme yapıldı. 2015’te iki defa seçimler yapıldı, yine burada incelemeler seleksiyon yapıldı.
AK Parti kendi belediye başkanlarını ihraç etti. Peki bu konuda ana muhalefet partisi kaç kişiyi ihraç etti. Bunlar her alana sirayet etmiş olan bir yapı. Biz bu konudaki tavrımızı ortaya koyduk, gerekli ihraçları yaptık ama ana muhalefet partisi bu konuda ne yaptı? Bugün de önümüzdeki süreçte de aynı hassasiyet artarak devam edecek.
2019’A KADAR YOĞUNLUKLU EKONOMİK KALKINMA PAKETİ
2019’a kadar yoğunluklu bir ekonomik kalkınma çalışması öngörülüyordu. İlgili paket ne zaman açıklanacak?
Türkiye ekonomisi 15 Temmuz gibi çok büyük bir işgal girişimini atlattı. Bölgemizde devam eden teröre ve savaşlara rağmen bizim büyümemiz 2017’nin birinci çeyreğinde 5,2 ikinci çeyreğinde 5,1 olarak devam etti. Aslında halkın gerçek gündemi bu, halkın iktidara güvendiğinin en önemli göstergesi bu.
Cumhurbaşkanımızın verdiği bir hedef var. Şu anda bakanlıklarımız çalışmalarını son aşamasına getirdi. 6 aylık bir eylem planı önümüzdeki günlerde açıklanacak.
BARZANİ’NİN REFERANDUM ISRARI
Tepkilere rağmen Barzani’nin referandum kararından vazgeçmemesini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bu projenin arkasında duran AB ülkeleri kendi aralarındaki sınırları kaldırıyor, ama bizim bölgemizde bölge halklarının birbirlerine düşman olmaları için ne gerekiyorsa bunu yapmaya çalışıyorlar. Farklılıklarımızı düşmanlık sebebi haline getirmek istiyorlar.
Dini ne olursa olsun, etnisitesi ne olursa olsun mezhebi ve meşrebi ne olursa olsun birlikte biz bu coğrafyanın çocuklarıyız. Bu coğrafyanın haricinden gazel okuyanların okyanus ötesinden gazel okuyanların oyunlarına gelmemiz gerekiyor.
KAYYUM ATANAN BELEDİYELER
Kayyum atanan belediyelerin çalışmalarının seçimler üzerinde etkisini hakkında ne düşünüyorsunuz?
Elbette prensip olarak olarak halk kimi seçmişse onun görevine devam etmesini arzu ederiz. Ama devletin gönderdiği imkanların terör örgütü ve yandaşlarına peşkeş çekilmesine asla müsaade etmeyiz. Bunun için bu kayyumlar atanmıştır, günü geldiğinde şartlar yeniden değerlendirelecek...
Doğu ve Güneydoğu’dan gelen vatandaşlarımız “Allah sizden razı olsun, biz ilk defa hizmet görmeye başladık…” diyor.
Editör