Şentop, parti genel merkezinde, Genişletilmiş Seçim İşleri Başkanları Değerlendirme Toplantısında yaptığı konuşmada, 7 Haziran milletvekilli seçimlerinin diğer seçimlerden farklı yönlerinin bulunduğuna işaret etti. Türkiye'nin, tarihinin en önemli seçimine gittiğini vurgulayan Şentop, "Bu seçimler, seçimlerin anası. Bugüne kadar yapılan bütün seçimler içerisinde en önemli seçimdir ve Türkiye’nin istikbalini belirleyecektir" ifadelerini kullandı.
AK Parti'nin milletvekili aday belirlemesini 28 Şubat'ta 25 ilde; 1 Mart'ta da geri kalan illerde teamül yoklamasıyla yapacağını ifade eden Şentop, Yüksek Seçim Kurulunun 10 Mart itibarıyla takvimi başlattığını, 14 Mart'ta seçmen listelerinin askıya çıkarılacağını anlattı. Şentop, 7 Nisan’ın aday listelerinin verilmesindeki son tarih olduğunu, 24 Nisan'da kesin aday listelerinin Resmi Gazete'de yayımlanacağını, 8 Mayıs'ta ise yurt dışı temsilciliklerinde ve gümrüklerde 24 gün boyunca oy kullanma sürecinin başlayacağını aktardı.
Seçmen listelerinin 14 Mart'ta askıya çıkmasının ardından tüm vatandaşların kayıtlarına ilişkin tarama yapabileceğini vurgulayan Şentop, "Bir şüphesi, endişesi olan varsa, bunda da samimiyse web sayfasına, muhtarlık listelerine bakarlar. Siyasi partilerin ilçe teşkilatları da bu listeleri inceleyebilir ve itiraz edebilir. Seçime doğru kaybedeceklerini anladıkları zaman, türlü iftiralarla, manipülasyonlarla, seçimlere şaibe düşürmeye çalışanlar, işte size buyurun fırsat. 14 Mart'tan itibaren hepsi gitsinler, paralel yapının gazeteleri, muhabirleri, hepsi baksın muhtarlık listelerine, olmazsa internetten takip etsinler varsa bir yanlış itiraz etsinler, düzeltiliyor bunlar" diye konuştu.
Türkiye tarihinde, seçim kazanamayan, aslında seçimlere de inanmayan bir zihniyetin, bir siyasi görüşün bulunduğunu belirten Şentop, serbest seçimler yapıldığı andan itibaren, seçim kazanamayanların ağırlıklı olarak CHP’de olduğunu, ancak seçimi kazanamayan partilerin de zihniyet itibarıyla CHP'ye dönüşmeye başladığını söyledi.
Şentop, "Seçim kazanamayınca kabahati kendilerinde aramıyorlar, millette arıyorlar, olmadı sandıklarda, seçimlerde arıyorlar. Çamur atmaya kalkıyorlar. Seçim olmadığı halde daha seçim öncesinden kaybedeceklerini anladıkları için yavaş yavaş seçimlerle ilgili mükerrer yazımlar, bir evden 100 kişi yazılmış gibi Türkiye'nin 1946'dan beri dinlediği hikayeleri, martavalları tekrar anlatmaya çalışıyorlar" değerlendirmesini yaptı.
PARTIYE 600 FAZLA BAŞVURU YAPILDI
AK Parti'ye milletvekilliği için başvuruda bulunan aday adaylarına ilişkin de bilgiler veren Şentop, son rakama göre 6 bin 223 başvurunun geldiğini, bunların bin 40'ının kadın aday olduğunu söyledi. Aday adaylarının yaklaşık 4’de birinin lisansütü mezunu, yüzde 73’ünün de lisans mezunu olduğunu bildiren Şentop, yüzde 7-8’lik bir oran içerisinde lise, ortaokul ve ilkokul mezunlarının bulunduğunu belirtti. Şentop, son verilere göre 12 Haziran 2011 seçimlerine göre 600 dolayında daha fazla müracaatın geldiğini açıkladı.
AK Parti'nin 9,5 milyon üyesinden yüzde 50'ye yakının aktif görev yaptığını dile getiren Şentop, 4 milyon dolayında kadın üyelerinin, 2 milyon dolayında da genç üyelerinin bulunduğunu aktardı.
Fikir ve kadronun önemli olduğunu, ancak bunları birleştirecek unsurun siyasi liderlik olduğunun altını çizen Şentop, "Hamdolsun, Türkiye tarihinin son 200 yılının en büyük siyasi liderliğine sahip oldu. Kurucu genel başkanımız, Türkiye'de 200 yıldır beklenen, özlenen bu fikri ve bu kadroyu motive edecek, şaha kaldıracak bir harekete öncülük etti" değerlendirmesini yaptı.
CHP'nin 800 bin üye sayısının bulunduğunu, üye sayısını artırmak için bir gayretinin de olmadığını ileri süren Şentop, "Öyle olursa zaten, parti içindeki kavga büyüyecek, pasta, daha çok kişi tarafından paylaşılacağı için zorlaşacak" dedi.
"TAM BIR SIYASI ILKESIZLIK HADISESI"
Mustafa Şentop, AK Parti'nin 7 Haziran 2015 seçimlerinde oyunu daha da arttıracağına inandıklarını dile getirerek, "Bu seçimler, yeni Türkiye'nin 2023, 2053, 2071'in hedeflerini belirleyecek bir adım olacak" diye konuştu.
30 Mart öncesinde, seçimleri etkilemek amacıyla 17-25 Aralık operasyonlarının yapıldığını ancak bu darbe teşebbüsünün bloke edildiğini kaydeden Şentop, paralel yapının seçimlerde AK Parti karşısında güçlü partiye oy verme mantığıyla çalıştığını belirtti. Şentop, "Bu tam bir siyasi ilkesizlik, karaktersizlik hadisesi" yorumunu yaptı.
Cumhurbaşkanlığı seçimlerde de tüm oyunlara karşı milletin çok yüksek bir oyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı seçtiğini dile getiren Şentop, "Bu seçim, yine son kozlarını oynayacakları bir seçim. Bu seçimde de AK Parti'yi geriletemezlerse kendilerinin değişeceğini Türkiye’nin yeni siyasetine ayak uydurmak zorunda kalacaklarını onlar da biliyorlar. Bu seçim de onların son seçimi, her bakımdan son seçimi. Bu seçim sonrasında hem zihniyet olarak hem yapı olarak değişecek. Kişiler değişecek artık Türkiye’de. Türkiye'de artık yerli, milli bir muhalefete ihtiyaç var. Bu seçimde millet muhalefeti hizaya sokacak, bunu göreceğiz" ifadelerini kullandı.
Şentop, konuşmasında, yeni anayasa tartışmalarına da değindi. Yeni anayasa ile yeni Türkiye'nin hukuk zihniyetinin kastedildiğini vurgulayan Şentop, "Kadim olan millettir. Devletin milleti olmaz, milletin devleti olur. İşte bizim bu Anayasa ile ifade edeceğimiz şey, devletin milleti anlayışından, milletin devleti anlayışına geçecek bir devlet, anayasa ile bunu kastediyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
"PARLAMENTO IÇI BIR TAKIM OYUNLAR SONA ERECEK"
Mustafa Şentop, anayasada temel hak ve hürriyetlerin teminatında devletin yapısı ve işleyişinin büyük önemi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Onun için başkanlık sisteminden bahsediyoruz. Yasama organını seçiyoruz, ama hükümeti seçmiyoruz, parlamentoyu seçiyoruz. Hükümet parlamentonun içinden çıkıyor. AK Parti alıştırdı 2002'den bu yana. AK Parti'yi seçiyorsun, parlamentoyu da hükümeti de kuruyor içerisinden. Ama 90'lı yılları hatırlayın. Parlamentoyu seçiyorsun, hükümetin ne olacağı belli değil. Kim kiminle birleşecek, kim koalisyon yapacak belli değil. Böyle tabloları Türkiye çok yaşadı. Ne diyoruz? Millet parlamentoyu seçecek, yürütmeyi de hükümeti de millet seçsin. Doğrudan başkanlık sistemi dediğimiz şey özü itibarıyla budur. Nasıl parlamentoyu, yasama organını doğrudan seçiliyorsa millet, yürütme organını da hükümeti de doğrudan millet seçsin. Başkanı seçecek, başkan da hükümeti kuracak. Doğrudan milletten yetki alacak. Parlamento içi bir takım oyunlarla, milletvekili transferleriyle hükümet kurma, hükümet düşürme hikayesi sona erecek Türkiye'de."
Mustafa Şentop, seçimlerde AK Parti'nin tek başına yeni anayasayı yapacak bir çoğunluğu halktan istediğini belirterek, "Slogan oradan çıktı. Nedir? Ver 400 milletvekilini, al yeni anayasayı" diyerek sözlerini tamamladı.
Editör
Son Güncelleme: 25.02.2015 00:34