DEVA Partisi Erzurum İl Başkanı Vahit Bingöl, 3 Temmuz Mustafa Kemal Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 103. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Bugünün tarihe altın harflerle yazılan Kurtuluş Savaşı'nın ilk adımlarının atıldığı gün olduğunu vurgulayan Bingöl, Türk Tarihi açısından Erzurum'un her daim önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekti. 19 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'a çıkan Atatürk'ün, Kurtuluş Savaşı'nın fiili başlangıcını yaparken Millî Mücadele'nin teşkilatlanması aşamasını ise Erzurum'dan başlattığını anlatan Bingöl, şunları ifade etti:
"Türk'ün varlığına son vermek isteyen dâhili ve harici düşmanlara karşı mücadele bayrağını açan Mustafa Kemal Atatürk'e hayatının en zor günlerinde Erzurum kucak açmıştır, bağrına basmıştır. 3 Temmuz, Erzurum Kongresi'nin ilk adımı olmuş ve haksız işgallere dur denmesi; manda ve himayeyi kesinlikle reddedip tam bağımsızlığı ülkü edinmesi, Millî Mücadele'nin en büyük aşamasını teşkil etmiştir.
Mustafa Kemal Paşa'nın Erzurum'da kaldığı yaklaşık iki aylık sürede gerçekleştirdiği faaliyetler, vatanın işgallerden kurtarılması yolunda hayati derecede öneme sahiptir. Atatürk ile ilk başta Kâzım Karabekir Paşa tarafından Ilıca'da hazırlatılan çadırlarda bir süre çay içilerek sohbet edilmiştir.
Mustafa Kemal Paşa için İstanbul Kapı'da, kalabalık bir halk topluluğu, XV. Kolordu İhtiram Kıtası ve Kâzım Karabekir Paşa'nın oluşturduğu 'Şehit Yavruları' tarafından coşkulu bir karşılama töreni yapılmıştır. Mustafa Kemal Paşa, askerlik görevinden ayrıldıktan sonra hiçbir ünvânı olmamasına rağmen en büyük bağlılık ve vefayı Kâzım Karabekir Paşa'dan görmüştü.
Karabekir Paşa, 1919'un o en zorlu günlerinde 'Emrinizdeyim Paşam!' diyerek askerlikten istifa eden Mustafa Kemal Paşa'ya destek vermiştir. Atatürk'ün, ilk defa sivil kıyafeti giydiği yer de Erzurum olmuştur. Mustafa Kemal Paşa'nın Erzurum'da ikamet ettiği binalar, halen onun izlerini ve hatırasını taşımaktadır. Türk milletinin geleceği ile bağımsızlığı konusunda en önemli kararları burada alınmıştır. Atatürk, Erzurum ile olan bağını hiçbir zaman kesmemiştir. 27 Ağustos'ta kendisine teklif edilen hemşeriliği kabul etmiş, Aralık 1919'da yapılan seçimlerle toplanan Osmanlı Meclis-i Mebusanı'na da Erzurum mebusu olarak seçilmiştir.
Bu vesileyle bir konuyu da gündeme getirmek isterim. Atatürk’ün, ordudan henüz istifa etmediği ve 9’uncu Ordu Müfettişi olduğu dönemde 3-7 Temmuz tarihleri arasında Erzurum’da Millî Mücadelenin ilk çalışmalarını sürdürdüğü bina maalesef ilgisizliğin kurbanı olmuştur.
Kaderine terkedilen Atatürk’ün Erzurum’da kaldığı ilk ev, bakımsızlık ve ilgisizlikten dolayı yıkılma noktasına gelmiştir. En kısa zamanda restorasyon edilmezse bu ev yıkılacak.
1919 Temmuz’unun 8’inci gecesi Atatürk’ün, yakasından paşalığı, üzerinden ordu müfettişliğini, sırtından üniformasını atarak ‘Ferdi Milletim’ dediği bu tarihi ev, şimdi ilgi bekliyor.
Evet, bu bir bina değildir, bir şuurdur, milli ruhtur ve inkılaptır. Binayı sadece dört pencere, kapı, paslanmış bir çatı, bahçesine dükkân yapılmış bir ihtiyar olarak görürsek yanılırız. Türk tarihinin en acı ve kritik yıllarına şahit olmuş bir binanın yaşatılması tüm Erzurumluları bahtiyar edecektir.
Bu duygu ve düşüncelerle Atatürk'ün Erzurum'a gelişinin 103. yıl dönümünü en içten dileklerimle kutluyorum. 3 Temmuz vesilesiyle bir kez daha Atatürk ve Kâzım Karabekir Paşa ile silah arkadaşları başta olmak üzere bu cennet vatan uğruna canını feda eden aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Mekanları cennet olsun. Gazilerimize hayırlı, sağlıklı ömürler diliyorum."