MHP VE AK PARTİ ADAY ADAYLARINA DAİR

MHP uzun zaman sonra ilk defa Erzurum’da toplumda karşılığı olan birden çok güçlü aday adayları çıkardı:
Cezmi Polat, Ertürk Çimen, Fevzi Budak, Kamil Aydın... MHP'de öne çıkan isimlerin parti tabanında heyecan uyandırdığını gözlemliyoruz.  Doğu’nun Başbuğu olarak bilinen Yılma Durak ismi bile  -her ne kadar aday adaylığı başvurusunu İstanbul’dan yapmış olsa da- Erzurum’da yankı buldu. Aday adaylık başvurusunu son gün yapan Oktay Öztürk’ün Erzurum’dan aday gösterilmesi yahut listenin tepesinde aday gösterilmesine Erzurum’daki MHP tabanında ciddi huzursuzluk oluşturacağı kanaatindeyim.
 
MHP seçim stratejisi, teşkilatlanma, bütünleşme ve birlik olma sıkıntılarını aşıp çok ciddi çalışırsa bir ya da iki vekil çıkarabilir. Bu noktada geçenlerde AK Parti SKM’den Aydın Bozkurt ile yaptığımız bir sohbette, Sayın Bozkurt’un seçimlere hazırlık çalışmaları hakkında anlattıklarından anladığım şu ki, AK Parti neredeyse ilçe ilçe, mahalle mahalle ve hatta hane hane her seçmene kadar saha çalışması yaptığı bir organizasyon içerisinde. MHP’nin, seçim organizasyonu ve stratejisi konusunda çok daha çaba sarf etmesi gerekir. MHP teşkilat zaafını önceki seçimlerde olduğu gibi “seçim komiteleri”yle aşmaya çalışacak; ancak ne kadar başarılı olacak, bekleyip göreceğiz.
 
MHP tam da Nevruz günü 21 Mart’ta olağanüstü kongreye gidiyor. Bu kurultaydan sonra merkezde ve illerde MHP, vitrinini çok iyi isimlerle süslerse geçen seçimlere göre oyunu birkaç puan artıracak gibi. Olağanüstü kongrenin 21 Mart’ta yapılacak olmasını, MHP’nin Nevruz’a Türk damgasını vurma, Nevruz’da Türk propagandası yapma ve burada yakalayacağı rüzgârla seçimlerde ciddi bir çıkış yapma stratejisi olarak okuyorum.
 
AK Parti, ilk defa Sayın Ahmet Davutoğlu başkanlığında bir seçime gidecek. Son iki yılda hem partide hem Türkiye’de yaşanan gelişmelerden sonra AK Parti içinde bir iki puanlık muhtemel kopuşlar, doğru stratejiler uygularsa MHP’nin işine gelebilir. Şu an TBMM’de 50 sandalyeye sahip MHP’de 2.000’in üzerinde aday adaylığı başvurusu olması, iyi okunması gereken bir durumdur. Aday adaylığı için başvurulardaki bu artış halkta MHP’ye karşı yeni bir “teveccüh” olarak değerlendirilebilir. TBMM’de 312 sandalyesi olan AK Parti’ye yaklaşık 6.000 aday adaylığı başvurusu olduğunu dikkate aldığımızda MHP’ye yapılan başvurunun çok çok daha fazla olduğu ortaya çıkar.
 
MHP'nin güçlü adaylarla meydana çıkması durumunda AK Parti MHP oylarını bölmek için İbrahim Aydemir ismini ön plana çıkarabilir. AK Parti'nin en büyük handikapı güney ilçelerinden hâlâ istediği adayı bulamamış olması.
 
AK Parti, toru topu 6 milletvekili çıkaracak Erzurum'dan kadın aday gösterme konusunu bir kez daha düşünmelidir. Kadın adayın Erzurum’dan oy olarak karşılığı var mıdır acaba? Sormadan edemiyorum. Hanımefendi'den torpilli Fazilet Dağcı Çığlık'ın Ankara yahut İstanbul'dan aday gösterilmesi daha doğru olur. Kadın adaylardan Fatma Kotan'ın da güçlü aday olduğunu belirtmeliyim.
 
AK Parti'nin aday listesi yavaş yavaş şekillendi. Güney ilçeleri adayı ve bir iki isim netlik kazanmadı gibi. Efgan Âlâ büyük ihtimalle Erzurum'dan aday. Hem Cengiz Yavilioğlu hem Erdal Tanas Karagöl​'den vazgeçemeyen genel merkezin ne yapacağı merak konusu. Vazgeçilmez gibi görünen iki ismin de Çatlı olması parti yönetimini zora sokuyor. Daha önce belirttiğimiz gibi Yavilioğlu isminin şehir merkezi kontenjanına kaydırılması bu sıkıntıyı çözer. Celalettin Çetinkaya ismi sadece güneyde değil genelde Erzurum’da sevilen bir isim; ancak aldığımız duyumlar şansının yüksek olmadığı doğrultusunda.
 
Ak Parti yönetiminin zorlanacağı bir başka husus da Saadettin Aydın, Cengiz Yavilioğlu ve Erdal Tanas Karagöl’ün SETA Vakfı’yla irtibatlı olması. Hükümete yakınlığıyla bilinen SETA’nın her üç isme de referans olması tercih konusunda parti yönetimini zora sokacaktır.
 
Çok yönlü kişiliği ve halk tarafından sevilen biri olması hasebiyle Mehmet Emin Öz isminin daha önce en güçlü adaylar arasında olduğunu ifade etmiştik. Mehmet Emin Öz'ün sadece Erzurum'u değil bölgeyi yakinen tanıyor olması, hem halkın içinden olması hem entelektüel kişiliği ve güçlü referansları nedeniyle listenin ilk dördünde kendisine yer bulması sürpriz olmaz.
 
İş adamı Ali Demirhan'ın basına da yansıyan “Yalovalı mı, Erzurumlu mu?” tartışması şansını zora sokuyor. Önceki seçimlerde kendisini Yalovalı olarak tanıtıp Yalova’ya Arap iş adamlarını getireceğine, Yalovaspor’a destek olacağına dair vaadleriyle bugün Erzurum’da da aynı seçim argümanlarını kullanması “samimiyet”ini sorgulamamıza neden oluyor. Kaldı ki önceki seçimde aday tanıtım broşürlerinde Yalovalı olarak kendisini gösteren Demirhan’ın şimdi Erzurumluluğunu öne çıkarması pek de sempatiyle karşılanacak durum değil. Kaldı ki zaten güney ilçelerden çok güçlü isimlerin yanında Ali Demirhan’ın da Hınıslı olması adaylığını zora sokan diğer husus.
 
Ali Mete, gösterdiği performans ve söylemleriyle profesyonel siyasetçi profili çiziyor. Bahattin Türetken Hoca'nın da az da olsa şansı var. Diğer aday adayları ve şansları hakkında kuvvetli bir fikir edinemediğim için bir şey demiyorum. Vedat Refayeli ustanın dediği gibi aday adayı olmayanlar arasından bir ismin dayatılabileceğine bu sefer pek ihtimal vermiyorum. Hatta parti merkezinin halkı huzursuz eden "ithal aday" eleştirisini bu sefer ciddiye alacağını düşünüyorum. AK Parti kurulduğundan beri ilk defa bu seçimde çok rahat değil. O nedenle ince eleyip sık dokuyor.
 
İstatistiklere bakıldığında ve gerçekçi olunduğunda bu seçimde MHP listelerinde ancak ilk iki sıraya girenin seçilme şansı var. AK Parti'de ise listenin ilk dördü rahat olacak. MHP listelerinin ilk iki isminin seçilme şansı MHP'nin doğru stratejiler üzerinden çok çalışmasıyla ilgili. AK Parti listesinin son iki isminin seçilme ihtimali güney ilçelerinden koyacağı aday ismiyle ve MHP'nin oylarını bölebilecek "ülkücü" tabanın sempatiyle bakacağı isimle mümkün olacak gibi.
 
Sonuçta AK Parti’nin Erzurum’da 6 vekil çıkarma ihtimali de var, MHP’nin 2 vekil çıkarma ihtimali de… Başka ihtimaller de… Neticede siyaset sahası bu! Hem MHP’de hem AK Parti’de listelerin son halini genel başkanlar dışında kimse asla bilemez. Öngörü ve tespitlerimiz bir anda ters yüz olabilir…