Tüm dünyada, raylı ulaşım sistemlerine sahip olan şehirler gelişmiş şehir olarak adlandırılıyor. Yani şehirlerin gelişmişlik simgesi tramvay… Yaklaşık olarak on yıldır dillendirilen, daha doğrusu müjdesi verilen hafif raylı sistem projesi Erzurum’da bir türlü hayata geçirilemedi. Bunca zaman içerisinde ‘’Çalışmalara başlandı’’ sözü yerine ‘‘Rayları döşemeye başladık’’ müjdesini Erzurum ne yazık ki duyamadı..!
2019 yılında bakanlar kurulu gündeminde onaylanan Erzurum hafif raylı sistem projesiyle; merkez Yakutiye ve Palandöken ilçeleri sınırlarında günlük on bin 256 yolcu taşınacak ve şehir sistemle gelişmiş şehir statüsüne yükselecekti. 2015 yılından beridir dillendirilen projeye göre; 20 kilometrelik hattın maliyeti 890 milyon lira olacak ve proje Ulaştırma bakanlığı maharetiyle 5 yıl içerisinde tamamlanacaktı. Ama Erzurumlu durakta ağaç oldu..!
Arşivlerde, 2019 yılı Mayıs ayında Erzurum büyükşehir belediye başkanı Mehmet Sekmen, ‘’Proje tamam. Reisi cumhurumuz onayladı. Çalışmalara bu yıl başlıyoruz’’ demişti. Bunun yanında Ulaştırma bakanlığı alt yapı yatırımları Genel müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek olan proje için 2020 yılında ihaleye çıkılacağı da Ulaştırma bakanlığı yatırımlar dergisi tarafından duyurulmuştu. Hatırlatmakta fayda var ki; Erzurum’un kış olimpiyatlarına ev sahipliği için de hafif raylı sistem hattı olimpiyat komitesine göre, olmazsa olmaz şartlardan birisi…
Sözün özü, Selda Bağcan’ın şarkısında dediği gibi;
Bir Beşiktaş tramvayı aldı beni,
Bir Beşiktaş tramvayı sana getirdi,
Söyle bu aşkın sonu nereye vardı..?
Bekleyin belki gelir ama birileri muhakkak o gelmeden gider