Kiğılı Defterdar Hacı Hafızzade Mehmet Galip Beyin oğludur.  Annesi Çanakkale Çan nahiyesi müdürü Kahraman Ağanın Kızı Emine Hanımdır.  Ayrıca Emine adlı bacısı, Mithat ve Necip adlı kardeşleri vardı.
Süleyman Necati 17 Nisan 1889 yılında Kiğı'da doğdu. İptidai Mektebi ve Rüştiyeyi Kiğı'da okudu. Babasının tahsilat müdürü olarak bulunduğu Konya'da  "İdadiyi" ve "hukuk Mektebini" 1911 yılında bitirdi. Öğrenciyken Kiğılı Dibabzade Mustafa Efendinin kızı Naciye hanımla evlenmiş, bu evlilikten Tomris adlı kızı, Oğuz, Mustafa ve Ali Gürbüz adlı erkek çocukları dünyaya gelmiştir.
Süleyman Necati daha öğrenciyken memuriyete başlamış Ilgın Ziraat Bankasında, Konya'da nüfus ve tahsilat katipliğinde bulunmuş, hukukçu kimliğiyle adliyede değil Maarif hizmetlerinde görev alarak Konya "İttihat ve Terakki İdadisinde" muallimliğe başladı.  
1913 yılında Erzurum'a gelerek "İttihat ve Terakki Mektebini"  Yeğen Ağa Mahallesinde bulunan Habip Babanın tekkesinde kurarak mektebin müdürlüğünü ve Türkçe muallimliğini yürüttü. Kiğı'dan Vilayet Meclisi umum-i azası seçilerek hizmet etmeye devam etti. 16 Şubat 1916'da Erzurum Ruslar tarafından işgal edilince tekrar Konya'ya giderek "İttihat Terakki Mektebi" müdür ve merkez azası olarak çalışmalarını sürdürdü.
12 Mart 1918 yılında Erzurum düşman işgalinden kurtulunca tekrar Erzurum'a dönerek 7 Ekim 1918 yılında Trabzon üzerinden gelerek 4 sınıflı "Albayrak Mektebini" yeniden açmağa muvaffak oldu. Mektepte kardeşi Mitat Turanlı, Sıtkı Dursunoğlu, Cevat Dursunoğlu ile birlikte Taş Mağazalarda bulunan "İttihat ve Terakki Hanında"  çalışmaya başladılar.  Savaş sonunda Erzurum'da kurulan ilk mektep böylece "Albayrak Mektebi" oldu. Böylece bugünkü "İnönü İlkokulunun" temeli atılmış oldu.
Mondros Mütarekesinin bazı maddeleri Erzurum'un Ermenilere verileceğini içermesine karşılık bir kısım arkadaşıyla birlikte İstihlas-ı Vatan Cemiyetini kurdu. 1913 yılında çıkarılan ancak savaş yıllarında çıkarılamayan "Albayrak Gazetesini" 5 Mart 1919'da tekrar yayın hayatına sokarak basın yoluyla propaganda çalışmalarına başladı ve "Gazete Vilayat-ı Sitte Ermenistan olamaz" başlığıyla çıktı. Cevat ve Sıtkı Dursunoğlu kardeşler, Hüseyin Avni (Ulaş) Bey, Nazım Nazmi ve M. Mustafa bulunmakta idi.
Atatürk'ün Erzurum'a geldiği 3 Temmuz 1919 da geldiği andan itibaren yakın çalışma arkadaşı oldu.
Erzurum kongresine Karaköse azası olarak katıldı.  Müdafa-i Hukuk Cemiyetlerinde aza olarak görev aldı.
6 Ocak 1920 yılında "Son Osmanlı Mebuslar Meclisine Erzurum Mebusu" olarak seçildi.  İstanbul un işgali sonrasında Ankara'ya gelerek Büyük Millet Meclisine katıldı.  Ankara'nın ikinci matbuat müdürlüğünden sonra Gümrü anlaşması ve Londra konferanslarında Türkiye mümessili sıfatıyla bulundu. Birinci Mecliste 10 Ağustos 1923 yılına kadar bulundu. Şapka hadisesi ve İzmir suikastlarından yargılandı ve suçsuz bulundu.
Mustafa Kemalin isteği üzerine İstanbul Kız lisesi, Darüşşafaka'da Tarih ve Coğrafya muallimliklerinde bulundu.  Fransız Saint-Benoit,  Amerikan Kız Koleji, Galata Ermeni Lisesinde Türkçe dersleri verdi. 1937-1939 yılları arsında Zonguldak milletvekilliği yaptı. 19139 yılında Emekli oldu. Vefat edinceye kadar Cibali Kız Orta Mektebinde Tarih, Coğrafya ve Türkçe dersleri verdi.
Süleyman Necati;  muallim, vatanperver, milletvekili, gazeteci kişiliği ile Erzurum'a ve Türkiye'ye yılmadan hizmet yapmış, 1918'in yokluk, kıtlık tehlikeli günlerinde Erzurum'da bir taraftan çocukları eğitmek için mektep kurmuş, eğitmiş yetiştirdiği öğrenciler daha sonra ülkenin değişik yerlerinde görev almış, diğer yönden çıkardığı Albayrak Gazetesinde ateşli yazılar yazmış ülkenin bağımsızlığını savunmuş bir idealist, son Osmanlı meclisinde görev yaparak tarihe tanıklık etmiş bir simadır.
1 Mart 1948 yılında İstanbul'da vefat etti. 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Tahsin Gumus ( ınşaat muhendisi ) 2020-04-27 15:51:32

Sayın Mustafa Necati Guneri .
Cumhuriyete ve cumhuriyetin çocuklarına verdiğiniz hizmetlerinizden ötürü size sonsuz teşekkürlerimizi sunuyorum. Yokluk günlerinde üstün gayretiniz ve fedekarlıklarınız için size minnettarız . Huzur içinde uyuyunuz . Siz gönlümüzde herdaim yaşayacaksınız. En kalbi samimi duygularımın kabulu dileğimle .
Saygılar sunuyorum .