Bazı okullarımızda fiziki yeterlilik ciddi sorun olmaya devam etmekte bazı okullarımız hala çift öğretim yapmaktadır. Bunun yanında kuzey ilçelerinde köyler boşalınca okullar kapanmakta, güney ilçelerinde ise çocuk sayısındaki olağan üstü artış buradaki binaların yetersiz olmasına sebep olmaktadır.
Personel sıkıntısı uzun yıllardan beri devam eden bir problem olmasına karşılık bu konuda ciddi alınmış önlemlerin olmadığı da sıkıntı oluşturmakta, okulların temizlik başta olmak üzere diğer sorunlarının artmasını tetiklemektedir.
Öğretmen sorunları özellikle son yıllarda tecrübeli öğretmenlerin mecburi hizmetlerini bitirip  bitirmez tayin isteyip gitmeleri sonucu Erzurum adeta bir stajyer öğretmenler kentine dönüştü. Eğitim fakültelerinde mezun olup KPSS imtihanını kazanıp atama yoluyla gelen öğretmenlerimizin aslında mesleki bilgileri ve rehberlik konusundaki yetersizlikleri bir diğer yara olarak ortaya çıkmasına karşılık il Milli Eğitim müdürlüğünce alınmış ciddi tedbirlerin olmayışı ayrı bir dert.
Disiplin yönetmenliklerinde sürekli yapılan değişiklikler sonucu öğretmen sınıfta adeta dadı konumuna taşımış, öğretmen , öğrencisinden, velisinden korkar hale getirilmiştir. Sınıfa korkarak ve endişeyle giren öğretmen olsa olsa problemin parçası olur . Ne yazık ki son on yılda öğretmen problemleri azalacağı yerde armaya devam etmekte bu durum eğitim ve öğretimi ciddi anlamda sıkıntıya sokmaktadır.
Köylerimizde meydana gelen göç sonrası okullarımız öğrencilikten birer ikişer kapanmakta  veya taşımalı eğitimle başka yerlere götürülmektedir. Bu durum hem öğrenciye ve de veliye ek zorluklar getirmekte olup il eğitim düzeyinin önüne engel çıkarmaktadır. Birleştirilmiş sınıfların varlığı aslında utancımız olmalıdır.
Öğrenci fazlalığı  özellikle Hınıs, Karayazı, Tekman, Çat, Karaçoban ve Horasan ilçelerimizde gözlenmekte  olup fiziki yetersizlikleri de beraberinde getirmektedir. Bu konuda çağdaş önlemler alınması artık kaçınılmazdır. Esas olan iyi bir eğitimin sağlanması ve okullarımızın başarılarının artırılmasıdır.
Ne yazık ki eğitim sistemindeki yaz boz olayları bakan değişmesiyle meydana gelmekte , bakanlıkça yapılan sınavlar sonucu bilgisayar ortamında yapılan yerleştirmeler bu konuda ciddi sıkıntıları oluşturmaya devam etmektedir. Aslında oturmuş bir sistem varken neden ve niçin böyle denemelere geçilir bunu da anlamak mümkün görünmemektedir. Önümüzdeki süreç bu sıkıntıların artarak devam edeceği yönündedir. Umarım tedbir alınır.
Ahlaki sıkıntılar maalesef okullarımızın, gençlerimizin ve ülkemizin kanayan yarası olmaya devam etmektedir. Uyuşturucu yaşının  on birlere düşmesi olayın vahametini göstermektedir. Sigarayla başlayan kötü alışkanlıklar  ne yazık ki gençliğimiz tehdit etmektedir. Eskiden okullarda Yeşilay kolları bu konuda ciddi çalışmalar yaparak gençleri bu kötü alışkanlıklardan uzak tutmaya çalışmasına karşılık günümüz okullarında  ne yazık ki Yeşilay kollarının faaliyetleri varsa bile minimum seviyelerdedir. Bakanlık mutlaka buna da bir doğru çare bulmak zorundadır. İllerde İl milli eğitim müdürleri bu işi ciddi takip etmeli, tedbirler almalıdır.
Son olarak müdür atamaları da ne yazık ki okullarımızda idari boşlukların oluşmasına neden olmuş, yarınından emin olmayan müdürlerimiz görevlerini kerhen yapmışlar, gelecek müdürlerinde mevzuatlardan çoğu kere haberi olmayacağından, tecrübeleri yetersiz olacağından ve ideolojik gözlükle olaylara bakacağından  korkarım çok ciddi sıkıntılara sebebiyet verecektir.
Netice itibarıyla Milli Eğitimimiz ve okullarımız 2014-2015 Eğitim ve öğretim yılına sıkıntılar içinde sancılı başladı.
Ne diyeyim haydi hayırlısı...
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.