CİLDİNİZ KARACİĞER SAĞLIĞINIZI ELE VERİYOR

Dermatoloji Uzmanı Dr.Gül Yıldırım, derimizin vücudumuzun en büyük organı olarak tüm iç organlarımızın sağlıklı işleyişi konusunda ipuçları vermesi açısından önem taşıdığını söyledi.

15 Haziran 2014 Pazar 09:10
CİLDİNİZ KARACİĞER SAĞLIĞINIZI ELE VERİYOR
Yıldırım, “Karaciğer hastalıklarının deri bulguları organın fonksiyonlarının çok önemli olmasından dolayı bozukluğuna bağlı bulgular da çok çeşitlidir. Avuç içlerinde kızarıklık sık görülen karaciğer hastalığı belirtisidir. Avuç içlerinin tümünü kaplayacağı gibi sadece belli bölgelerde sınırlı kalabilmektedir. Damarsal olarak diğer sık rastlanan bulgu örümcek damar görüntüsüdür. Başta göğüs dekoltesi olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerinde gözlenen örümcek benzeri kılcal damar yumakları oldukça karakteristiktir. Karaciğer tutulumu olmayan alkoliklerde de görülebildiği gibi kronik karaciğer yetmezliğinin klasik bulgusudur.” Dedi. 

Karaciğer hastalıklarında östrojen hormonunun yeterince metabolize edilememesine bağlı olarak östrojen hakimiyetinin ortaya çıktığını söyleyen Dr. Yıldırım, “Bunun sonucu olarak hem kadın hem erkekte ön kol, genital bölge ve koltuk altı kılları dökülür. Erkeklerde yüz kıllarının uzamasında yavaşlama gözlenir. Karaciğer hastalıklarında tırnak yapısında da değişiklikler görülebilmektedir. En sık gözlemlediğimiz değişiklikler parmaklarda çomaklaşma, kalınlaşmış tırnak, beyaz tırnak, beyaz bantlar, saat camı deformitesi ve kırılganlık oluşabilir. Nadir rastlanan ve bakır metabolizması bozukluğu ile giden Wilson hastalığı için karakteristik bir tırnak değişikliği olan tırnağın beyaz kısmında mavimtrak renk değişikliği tanı açısından önemli bir ipucudur. Kaşıntı karaciğer rahatsızlıklarında hasta açısından en can sıkıcı belirtilerden birisidir. Kaşıntıya zaman zaman sarılık, kaşımaya bağlı oluşan çizikler ve bazen kabuklu yaralar gözlenebilmektedir. Deride kabarıklıklar ile giden ürtiker de eşlik edebilmektedir. Görüldüğü üzere derimiz iç organlarımızdaki sorunlardan bizleri haberdar etmektedir. Bazen ipuçlarından erken tanıya varmak hasta için hayat kurtarıcı olabilmektedir.” Diye konuştu.

Editör

Son Güncelleme: 15.06.2014 09:11
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.