Aziziye savunması sırasında Sultan II. Abdülhamit han Erzurum ahalisine bir ferman yazarak özetle, ‘’Başınızın çaresine bakın’’demişti. Mustafa Kemal Atatürk ‘’Vatan daima borçlu kalmıştır Erzurum’a’’ derken, bugün de Erzurum’da en çok kullanılan söz ’Sahipsiz memleket’..!
Rusların aralıklarla üç kere işgal ettiği sonrasında ise Ermenilerin mezalimine uğrayan Erzurum için dönemin cumhurbaşkanlarından Kenan Evren, ‘’Oralara adam gitmez, hayat zor’’ derken, Turgut Özal’da ‘’Erzurumlular gelsin batıda yatırım yapsınlar. Oralarda yapılmaz’’ diyordu. Ve ‘’Erzurum düşerse Anadolu düşer’’ denilen Erzurum’da hiçbir şey değişmedi. Yurtiçinde 1 milyon 930 bin 767 kişilik nüfusa sahip olan Erzurum insanı, ne memleketinde ne de yurt çapında güç olup sözünü geçirmeyi başaramadı.
Bulunduğu bölgedeki tüm şehirlere ağabeylik yapan, kavşak noktasındaki Erzurum’da iş başına gelen hiçbir siyasi Erzurumlunun temsilcisi olmak yerine hep partilerinin neferi olmayı tercih ettikleri için herkese, ‘Uzak şehir’ oldu. Ne muhafazakârların, ne de milliyetçilerin önceliği hiçbir zaman Erzurum olmadı. Karnı doyan arkasına bakmadan, söve söve terk etti şehri.
Bugün küresel iklim değişikliği nedeniyle bin 500 metrenin altındaki kayak merkezleri iptale geçerken, spor kulüpleri yaz kamplarını yüksek rakımlarda yapmak istiyor. İbre Erzurum’u gösteriyor. Ama Erzurum’a ne Kışın ne de yazın kimse gelemiyor. Çünkü, uçak bulamıyor..! 2016 yılında Erzurum merkezli bir havayolu şirketi kurulacağı söylenmişti. Denildiğiyle kaldı. (Detaylar, ‘’Ne oldu bizim Dadaş Air’’ başlıklı yazımda).
Uzun lafın kısası, bu şehrin ekmeğini yemiş suyunu içmiş Ulaştırma bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Erzurum’un hava sahasını açarsa, Erzurum uçuşa geçecek. Aksi halde komşu şehirler bayram ederken, bizler ‘Sahipsiz memleket’ demeye devam edeceğiz.