Şehrin Hafızası: Erzurum Şehir Arşivi (ERŞA)

Kadim bir geçmişe sahip olan Erzurum, zengin kültür ırmaklarının cömertçe suladığı ender şehirlerden birisidir.

Erzurum’u farklı kılan özelliklerin başında gelen şehir ruhunun yaşatılması ve canlı tutulması, kültürel birikimlerin muhafazası ve gelecek nesillere aktarılmasıyla mümkün olacaktır. Bu düşüncenin hayata geçirilmesi ise yüksek bir aidiyet duygusu ve sorumluluk gerektirmektedir.

Erzurum Teknik Üniversitesi bünyesinde, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığına bağlı bir birim olarak, 4 Ocak 2017 tarihinde kurulan Erzurum Şehir Arşivi bu sorumluluk duygusunun anlamlı bir ifadesi olmuştur.

Kültürel birikimlerin bir araya getirilmesini ve ilgililerin bilgisine sunulmasını amaçlayan Erzurum Şehir Arşivi, bünyesinde barındıracağı şehrimizle ilgili fotoğraf, belge, gazete, dergi, yıllık, fotoğraf, film gibi yazılı ve görsel dokümanlarla şehrin hafızasına önemli katkılar sağlayacaktır.

Bilindiği üzere Erzurum, iktisadi ve coğrafi şartlar nedeniyle en fazla göç veren şehirlerin başında gelmektedir. Bu göç kervanına katılan Erzurumlular, şehri terk ederken beraberlerinde hatıralarını ve şehir kültürü ile ilgili somut birikimlerini de götürmektedir.

Büyük şehirlerin dalgaları arasında varlıklarını sürdüren Erzurumluların bu birikimleri ne yazık ki birkaç nesilden sonra kaybolmakta ve hatırlanmamaktadır.

Bu birikimlerin, ailelerin kütüphanelerinde, sandıklarında, fotoğraf albümlerinde vs. hapsedilip değerlendirilememesi şehir adına büyük bir kayıptır.

Erzurum Şehir Arşivi, işte bu eksikliğin telafisi konusunda ciddi bir manevi görevi üstlenmiş bulunmaktadır.

İlk etapta Abdürrahim Şerif Beygu, Dr. Şerif Soylu, Prof. Dr. Enver Konukçu ve Yunus Zeyrek’in elinde bulunan Erzurum’la ilgili arşiv belgelerinin ERŞA’ya verilmesi gelecek için ümit verici bir başlangıç olmuştur.

Fikrî düşüncesi Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ve Naci Elmalı tarafından oluşturulan ve Erzurum Teknik Üniversitesi tarafından sahiplenilip, tüzel bir kimliğe kavuşturulan Erzurum Şehir Arşivi, Erzurum Büyük Şehir Belediye Başkanlığı tarafından kendisine tahsis edilen tarihî konakla da şehrin gündeminde yerini almıştır.

Her yönüyle bize ait olan bu arşiv, Erzurumluların katkılarıyla zenginleşecek ve kuruluş amacına ulaşacaktır. Arşivin yaşatılması ve fonksiyonunun sürdürülmesi ise aidiyet duygusu yüksek ve Erzurum kültürüne vâkıf personellerle ancak mümkün olabilecektir.

Şehrin önemli bir eksiğini gidereceğine inandığımız ERŞA’nın şehrimize kazandırılmasında büyük emekleri geçen Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörleri Sn. Prof. Dr. Muammer Yaylalı ve Sn. Prof. Dr. Bülent Çakmak’a; ERŞA’ya şehrin güzide bir yerinde bina tahsis eden Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Sn. Mehmet Sekmen’e, ekibine, Belediye Meclisi’nin değerli üyelerine ve bu projenin mimarları Prof. Dr. Murat Küçükuğurlu ile Naci Elmalı’ya, arşive önemli kültürel birikim sağlayan Abdürrahim Şerif Beygu ve Dr. Şerif Soylu aileleriyle, Ahmet Ersoylu, Prof. Dr. Enver Konukçu ve Yunus Zeyrek başta olmak üzere desteklerini esirgemeyen herkese Erzurumlu hemşerilerim adına şükranlarımı sunarım.