Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Elektrikli otomobillerin şarj aksamlarının geliştirilmesi ve üretilmesiyle ilgili yatırım için şehrimizin tercih edilmiş olması, Erzurum'un geleceğine olan güvenin bir işaretidir." dedi.
Erdoğan, Yakutiye Buz Hokey Salonu'nda düzenlenen AK Parti Erzurum 6. Olağan İl Kongresi'ndeki konuşmasında, Bayburt yolu üzerindeki Kop Tüneli'yle Aşkale-İspir Yolu üzerindeki Kırık Tüneli hizmete girdiğinde, Trabzon ile Erzurum arasındaki ulaşım sıkıntısının ortadan kalkacağını söyledi.
Kop Tüneli'nin 2021, Kırık Tüneli'nin 2020 ve Dallıkavak Tüneli'nin de 2019'da hizmete alınacağını bildiren Erdoğan, Erzurum-Bingöl yolundaki Çirişli Tüneli'nin ise 2021 yılına kadar tamamlanacağını aktardı.
Erdoğan, Erzincan-Erzurum-Kars hızlı tren projesiyle ilgili hazırlıkların sürdüğünü dile getirerek amaçlarının Edirne'den Kars'a, oradan da Tiflis ve Bakü üzerinden Çin'e kadar kesintisiz bir raylı sistem ulaşımını tesis etmek olduğunu vurguladı.
Erzurum Havalimanı'nı şehrin gelişmesine paralel şekilde büyüterek yıllık 1 milyon 400 bine yakın yolcu trafiğine ulaştırdıklarını ifade eden Erdoğan, şimdi de hem pistin elden geçirilmesi hem de kötü havalarda uçakların iniş kalkışını kolaylaştıracak sistemin kurulmasıyla ilgili ihalenin hazırlıklarını yaptıklarını anlattı.
Erdoğan, Erzurum'un şehir içi raylı sistem projesinin yatırım programına alındığını açıklayarak en kısa sürede şehrin ulaşımını 19 kilometrelik bu raylı sistemle kolaylaştıracaklarını dile getirdi.
ERZURUM'A VERİLEN TARIMSAL DESTEKLER
Palandöken Barajı'yla Erzurum'un içme suyu sorununu çözdüklerini belirten Erdoğan, yeni yatırımlarla şehrin topraklarının verimini artıracaklarına işaret etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Erzurum'a 15 yılda verilen tarımsal destek rakamının 1 milyar 200 milyon lira olduğunu vurguladı.
Şimdi ise yeni bir adım atacaklarını bildiren Erdoğan, "Erzurum'u ülkemizin et ihtiyacının karşılandığı önemli merkezlerden biri haline getirmek için her türlü desteği veriyoruz, vereceğiz. Önümüzdeki dönemde de yeni yatırımlar, hizmetler, projelerle Erzurum'u desteklemeye devam edeceğiz." diye konuştu.
Erdoğan, şimdi atacakları bir adım daha bulunduğunu ifade ederek "Elektrikli otomobillerin şarj aksamlarının geliştirilmesi ve üretilmesiyle ilgili yatırım için şehrimizin tercih edilmiş olması, Erzurum'un geleceğine olan güvenin bir işaretidir." dedi.
"ERZURUM, İSLAM'IN BAYRAKTARLIĞINI YAPIYOR"
Türkiye'nin geleceğine yönelik saldırılara karşı tarihi bir mücadele verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, şöyle devam etti:
"Erzurum, istiklal mücadelesinin ne olduğunu çok iyi bilir. Bu şehir, Hz. Ömer döneminden beri İslam'ın bayraktarlığını yapıyor. Daha sonraki dönemlerde bu şehir, her ne kadar çeşitli devletler arasında el değiştirdiyse de İslami karakterini hiçbir zaman terk etmemiş, hep bir gaza üssü olmuştur. Erzurum, Türklerin Anadolu'ya gelişlerinde de bir giriş kapısı olarak vazife yapmıştır. 'Horasan erenleri' dediğimiz gazi dervişler, Erzurum'da soluklanmışlar, buradan aldıkları feyzle de toprakları ve gönülleri fethederek Balkanlar'a gitmişlerdir. Malazgirt Zaferi'nden sonra Bizans'ın varılan anlaşmaya uymayacağının anlaşılması üzerine Sultan Alparslan, emrindeki beylere 'Bundan böyle aslan yavruları olunuz, yeryüzünden gece gündüz kartal gibi uçunuz.' diyerek hepsine de Anadolu'nun yollarını açmıştır. Böylece Erzurum camilerle, kervansaraylarla, Anadolu'ya vurduğumuz mühürleri temsil eden nice eserle donatılmaya başlandı."
Erdoğan, Moğol saldırılarından kaçan Türkmen boylarının Erzurum üzerinden Anadolu'nun içine yöneldiğini, Erzurum'dan geçip batıya doğru giden boylardan birinin de Ertuğrul Gazi liderliğindeki Kayılar olduğunu söyledi.
Yaklaşık 2 asırlık istikrarsızlık döneminin ardından Osmanlı hakimiyetine geçen Erzurum'un zamanla yeniden bölgenin en önemli şehri haline geldiğini aktaran Erdoğan, Tanzimat Dönemi'nde yeni yönetim yapısının ilk ve en kapsamlı şekilde uygulandığı yerlerin başında yine Erzurum'un geldiğini dile getirdi.
"KURTULUŞ GÜNÜNÜZÜ TEBRİK EDİYORUM"
Erdoğan, 1828 yılındaki Osmanlı-Rus Savaşı'nda uğradığı kısa işgalin, şehrin gelişimine büyük darbe vurduğunu bildirdi. Ardından yeniden toparlanan şehrin 93 Harbi ile bir kez daha işgale maruz kaldığını anımsatan Erdoğan, Erzurum'un son işgalinin ise Sarıkamış faciasının akabinde 1916 yılında yaşandığına dikkati çekti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya'daki Bolşevik İhtilali'nin ardından bu işgalin de sonra erdiğini ama Erzurum'un çilesinin bitmediğini vurgulayarak şunları kaydetti:
"Bu defa da şehrin başına Ermeni çeteleri musallat oldu. Kazım Karabekir Paşa'nın şehri kurtarmasıyla bu sorun da çözüldü. 12 Mart Erzurum'un kurtuluşunun 100. yıl dönümüydü, bir kez daha kurtuluş gününüzü tebrik ediyorum. Erzurum'un çevresinde bu kadar çok savunma hattı, tabyalar olmasının sebebi işte bu işgaller ve bunun neticesinde bu işgaller sebebiyle başından hiç eksik olmayan tehditlerdi."
Editör