Toplantıya son günlerde gündeme gelen hayvancılık işiyle uğraşan besicilerin yem sıkıntısına değinerek başlayan Kılıç, “Ot fiyatlarında ciddi bir artış oldu. Ot fiyatlarında geçen yıla mukayese edersek 3 kat gibi bir artış var. Ciddi tedbirler alındı. Özellikle ot ithalatını serbest bırakmak suretiyle ucuz ot girişi sağlandı. Birlikler aracılığıyla ithal edildi. İkinci tedbir özellikle Toprak Mahsulleri Ofisi yüz bin ton arpa satışını serbest bıraktı. Bu çiftçiye ciddi bir katkı oldu. Ziraat Bankası çiftçilerin kredi borçlarını bir yıl erteledi. Bu tedbirler çok önemli. Özellikle kısa vadede çiftçimize ot ithalatının bölgemizde ithal yapan birliklerin zayıf kaldığını gördük. Çok daha fazla ithalat gerekirken bunun zayıf kaldığını gördük ve bununla ilgili olarak Tarım Bakanlığını bilgilendirdik. Bakanlığımız da Tarım Kredi Kooperatiflerinin ot ithalatını yapmasıyla ilgili çalışma yaptılar. Kredi Kooperatifleri talep toplamaya başladı çok önemli bir gelişme. Tarım Kredi Kooperatifleri eliyle toplanacak talepler ocak ayında değerlendirilerek çiftçinin talebine göre ithalat yapılacak. Yurt dışından gelen ot fiyatı 45- 50 kuruş civarında. Buna göre ithalat yapıldığında umuyorum ki var olan sıkıntı önümüzdeki aylarda engellenmiş olacak.” dedi.
Konuşmasına Erzurum ve köylerde kar ve tipi nedeniyle kapanan yollara değinerek devam eden Murat Kılıç, “Çalışmalarımızda bir başka konu da güney ilçeler başta olmak üzere orada çok yoğun bir kar yağışı var. Oralarda ciddi manada köy yollarının kapalı kalmasıyla alakalı sıkıntılar var. İl Özel İdaremiz gerekli çalışmaları yapıyor. Ama köy yolları bir yandan açılırken bir yandan da yağan karla, tipi sebebiyle kapanması söz konusu. Sayın Valimiz, İl Özel İdaresi Genel Sekreteriyle yaptığımız görüşmeler de şu kanıya vardık. Araç yetersizliği var. İl Özel İdaresinin elindeki araçların karla mücadelede yetersiz olduğunu gördük. Mutlaka araç takviyesi yapılması gerektiğini tespit ettik. Şayet Büyükşehir yasası müsaade ederse yeni araçlar kiralanması gerektiğini bu kanunun verdiği ölçüde araç kiralanacağını karar verdik. İnşallah bu noktada yasa müsaade ederse araç kiralayacağız. Bölgemizde daha etkili bir karla mücadele yapacağız.” diye konuştu.
Kılıç, Erzurum’da kurulma çalışmaları devam eden Lojistik Köyle alakalıda şöyle konuştu:
“Son günlerde kulağımıza gelen bir başka konu lojistik köyle alakalı. İhalesi iptal edildi. Erzurum’dan kaydırıldı gibi. Bu meseleyi bu hale getirmeye çalışanlar kimdir ? bilmiyorum. Ama lojistik köyle alakalı olumsuz bir gelişme yok. Bakan yardımcımızla görüştüm. Yaptığımız görüşmede ihalenin aynen devam ettiğini fakat firmanın hava şartları sebebiyle şubat’ta başlayabileceğini söyledi. İhalede sıkıntı her hangi bir erteleme yok. Hava muhalefeti sebebiyle iki ay sonra işe başlamak için izin istemiş.”
Kılıç, Hınıs ilçesinde yapımı devam eden Başköy Barajının da 2015 yılında bitirileceğini kaydederek, “Şu anda yapımı devam ediyor. Gerekli takibi yapıyoruz.. Gerekli görüşmeleri yaptık. 100 milyona yakın bir yatırım. Bölgeye çok ciddi bir katkı sağlayacak. Hızlandırılırsa 2015’e varmadan bitirilecek. Bölgede rüya gibi görülen baraj biterse ciddi bir ekonomik rahatlamayı getirecek. “ dedi.
Kentte çağrı merkezlerinde çalışan personelin işten çıkarılacaklarına dair söylentilerinde olduğunu ifade eden Kılıç, “Bakanlıkla görüşme yaptık. İhale sonucunda ihaleyi alan firma personeli aynen çalıştıracak. İhalede işi kim alırsa alsın her hangi bir personel çıkarılması olmayacak. Personelin kapı önüne konulması gibi durum asla olmayacak. Böyle bir endişeye gerek yok. İhale bir iki gün içinde netlik kazanacak. Sıkıntı olmayacak.” diye konuştu.
Editör