SN. MİLLİ EĞİTİM BAKANIMIZ DARÜŞŞAFAKA VE ASELSAN LİSESLERİ İLE YAPAY ZEKÂ LİSESİ VE AKADEMİSİ ERZURUM’DA KURULMAZ MI?

Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze ülkeyi yöneten hükümetlerin kadrolarında çok sayıda Erzurumlu hemşerimizin bakanlık yaptığını biliyoruz.

Ülkenin can damarı olan ve her gelen bakanın görüş ve bakış açılarıyla tekrar tekrar dizaynedilmeye çalışılan Milli Eğitim Bakanlığı görevinde Prof. Dr. Rıfkı Salim Burçak’tan sonra ikinci olarak hemşerimiz Prof. Dr. Yusuf Tekin bakanlık koltuğunda bulunmaktadır.

Makam ve mevkilerin geçici olduğu bu fani dünyada önemli görevlerde bulunanların arkalarında kalıcı eserlere imza atmaları ve hayırla yâd edilmeleri geleceğe bırakacakları en anlamlı mirastır..

Prof. Dr. Rıfkı Salim Burçak hocamız, bu gün ülkenin en büyük ve köklü eğitim yuvalarından biri olan Atatürk Üniversitesi’ni şehrimize kazandırmasıyla ismini tarihe altın harflerle yazmış bir büyüğümüzdür.

Bakanlık koltuğuna oturduktan sonra göstermiş olduğu gayret ve samimiyetten yola çıkarak Sn. Prof. Dr. Yusuf Tekin’den de bu bağlamda beklentilerimizin olduğunu ifade edebiliriz.

Bilindiği üzere Erzurum, tarihten gelen özelliği ile ilim ve irfanın ön planda tutulduğu bir şehir olmuştur. Şehirdeki tarihi medreselerin çokluğu bu gerçeği somut şekilde yansıtmaktadır.

Erzurum bu alt yapısını genişletmek ve zenginleştirmek durumdadır.

Osmanlı döneminde yetim çocukların eğitim ve öğretim görmesi için açılan ve bir marka olan Darüşşafaka Lisesi yıllar öncesi Erzurum’a gelerek şube açmak için girişimlerde bulunmuştu.

Erzurum Kalkınma Vakfı olarak bu girişimin şehirde önemli bir boşluğu dolduracağına inanmış ve Darüşşafaka yetkilileri ile birlikte makam sahipleri ile görüşmüş, basın yoluyla konuyu, kamuoyuna aktarmıştık.

İlk önceleri her kesimin sahipleneceğini söylediği bu girişim ne yazık ki ilerleyen zamanlarda yeterli ilgiyi görmemişti. Darüşşafaka lisesi yetkilileri bu isteklerini birkaç yıl daha sürdürmüş olsalar da o günlerde şehirde yeterince karşılık bulamamışlar ve bir daha bu konuyu gündeme getirmemişlerdi.

O günlerde şehrin eğitimini elinde tutan FETÖ yapılanmasının bu konuda nasıl rol oynadığını tahmin edebilmekteyiz.

Bu konun tekrar gündeme taşınması ve Darüşşafaka gibi bir lisenin Erzurum’a kazandırılması beklentilerimiz arasındadır.

Konya ve Ankara’da bulunan ASELSAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ’NİN bir yenisinin de Erzurum’da açılması şehrimiz ve bölgemiz için önemli bir kazanım olacaktır.

Yapay zekânın dünya gündemine girdiği çağımızda “Yapay Zekâ Lisesi ve Akademisinin” Anadolu’nun ön sözü Erzurum’da hayata geçmesi geleceğimiz için çok anlam ifade edecektir.

Sn. Bakanımızın, Erzurum Lisesi ile Mareşal Fevzi Çakmak Hastanesi’nin bir kompleks haline getirilmesi konusundaki çağrımıza anında olumlu cevap vermeleri gibi bu önerilerimize de yakından ilgi duyacağına ve elinden gelen gayreti göstereceğine tüm kalbimizle inanıyoruz.