Tüm dünyayı ev hapsine alan korona virüsü ne zaman bitecek sorusunun cevabı ne yazık ki bilinmiyor. Biyolojik bir silah olduğu kesin fakat kimler tarafından ne amaçla ortaya çıkarıldığı şimdilik bir muamma. Az çok herkesin bir fikri var ancak sonuçta ekonomiler durdu, normal hayatlarımız anormal bir hal aldı. Bilim insanları harıl harıl çalışıyorlar. Aşı çalışmaları için en üst seviyede mesai harcayan kurumlardan birisi de ülkemizin en köklü eğitim kurumlarından birisi olan Atatürk Üniversitesi. Dadaşların sağlık neferleri diyor ki; ‘’Sıkın dişinizi..! Az kaldı’’.
Virüsün ilk çıktığı Ocak ayından itibaren, Atatürk Üniversitesi tarafından oluşturulan bilim kurulu çalışmalarına başladı. Aşı üretme ve Antijen hazırlama koordinatörlüğü kuran Üniversite, alanında uzman 15 öğretim üyesini korona virüsü aşısı için aktif olarak görevlendirdi. Tıp fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Farmakoloji, Enfeksiyon hastalıkları ve Çocuk sağlığı hastalıkları, Eczacılık ile Veterinerlik Fakültelerinden ilgili öğretim üyeleri, Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji, Gen Mühendisliğinden öğretim üyeleri ile Sağlık müdürlüğünden daire başkanları kurulda yer aldı. Korona aşısı için Sağlık bakanlığına başvuru yapıldı ve bakanlık tarafından tam destekle onay verildi. Bu iş için anında 10 milyon liralık kaynak tahsis edildi.
Eee… Ne olmuş diyebilirsiniz? Bu bilim kurulu işe çok hızlı başladı. Salgının yayılma riskini göze alarak, özellikle göz bebeğimiz sağlık neferlerimiz için maske işine kafa yordu. Erzurum Ata Teknokent işin içerisine dahil edildi. Ve siperlikli maske üretimi sağlandı. Bu maskeler Erzurum’daki hastaneler başta olmak üzere yurt genelindeki tüm hastanelere gönderildi. İhtiyaç duyan tüm ülkelere de ‘’İnsanlık’’ adına ücretsiz olarak gönderildi. Atatürk Üniversitesinin Dadaş Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, üretimin aksamadan devam etmesi için gereken imkanları seferber etti. Yani o sağlık çalışanlarının kullandığı astronotları andıran siperli maskeleri var ya hah işte onlar, ‘’Made in Erzurum’’ markalı.
Türkiye’nin en köklü, en büyük, en başarılı üniversiteleri sıralamasında ilkler arasında yer alan Dadaşların Üniversitesinin neferleri, tüm Dünya bilim adamları gibi geceli gündüzlü korona illetine panzehir üretmek için çalışıyor. Yapılan çalışmalarda yüz güldürecek sonuçlara yaklaşıldığına dair ipuçları yok değil. Ama ne zaman sorusunun cevabı şimdilik yok. Ama görünen o ki, Anadolu’nun zirvesinden çok yakın bir zamanda tüm dünyayı sevince boğacak bir haber çıkacak gibi... Sabır, sabır biraz daha sabır insanlık…
Üç ayları yaşadığımız, On bir ayın Sultanı Ramazan-ı Şerif için gün saydığımız şu günlerde kim bilir, ‘’Bu mikrobu yendik, evdeki esaret bitti. Haydi şükretmeye’’ sözlerini duymak o kadar da uzak değil gibi…