Futbol, dünyada milyonları peşinden sürükleyen bir tutku… İnsan hayatında her ne iş yaparsa yapsın mutlaka meşin yuvarlağın büyüsüne kapılmıştır. Ya evinin büyük bir salonunda, ya holünde, ya bahçesinde, ya da arsada top koşturmuştur. Futbolla haşır neşir olmuş insanla futbol sahalarında veya halı sahalarda futbol keyfi yaşamıştır. Dünya üzerinde bir çok insan ya amatör olarak ya da profesyonel olarak futbol oynamıştır.
Futbol, Türkiye’de de önemli bir tutku… Milyonlarca fanatik taraftarın yaşadığı ülkemizde kimimiz Cimbomlu, kimimiz Fenerli, kimimiz Beşiktaşlı, kimimiz Trabzonsporlu, ya da Bursasporlu, Eskişehirli, Ankaragücülü, Erzurumsporlu, Diyarbakırsporlu, Samsunsporlu, Konyasporlu ya da Adana Demirsporlu… Türkiye’de futbol değim yerinde ise başarı ve skor endeksli… Eğer bir takım şampiyonluğa oynuyorsa o takımın arkasından taraftar koşuyor. Eğer takım kötü durumda ise kaderi ile başbaşa kalıyor. Boş tribünlere karşı top koşturuyor. Ülkemizde özellikle şehir takımları hiçbir zaman taraftar kitlesini kaybetmiyor. Örneğin Ankaragücü, Kocaelispor, Sakaryaspor, Erzurumspor ya da İzmir’in en köklü takımları Göztepe ve Karşıyaka bu takımlar hangi kategoride olursa olsun taraftarı hep takımlarına bağlı ve tutkulu…
Bu özelliklerdeki takımlar her nereye giderse gitsin, peşinden mutlaka taraftar gider. Eğer bir de şampiyonluğa oynuyorsa söylenecek söz yok, tribünler ful çeker…
Evet!... Son yıllarda ülkemizde futbol seyircisi hızla düştü. Hatta dibe vurdu diyebiliriz. Çünkü Beşiktaş, Galatasaray, Fenerbahçe, Trabzonspor ve Bursaspor gibi Spor Toto Süper Ligde şampiyonluk sevinci yaşamış takımlar bile istediği taraftar desteğini bulamıyor… Bu iş önce Passolig uygulamasına bağlandı. Ancak gördük ki, bu Passolig, massalolig olayı değil. Bu olay çok farklı… Çünkü Avrupa’daki stadyumlara bakıyorsun tribünlerde iğne atsanız yere düşmez… Tribünler öyle hınca hınç dolu… Ve de büyük coşku hakim… Oysa Türkiye’de güzel stadyumlar olmasına rağmen için boş… Takımlar taraftarsızlıktan kan ağlıyor. Türkiye’de futbol mantığında “Taraftar, iyi takıma ve yıldız futbolcuya gelir” deniliyor. Bakıyorsun büyük takımlara gerçekten bir çok yıldızı var. Sneijder’i, Sow’u, Demba Ba’sı Cardozo’su, Fernandao’su Türkiye Spor Toto Süper Ligi’nde top koşturuyor. İşte size yıldız futbolcular, daha ne istiyorsunuz, gidip maçlarınızı izleyin ve takımınıza tutkulu bir şekilde bağlanın. Ama yok, stadyumların tribünleri bomboş… Atletico Madrid-Real Madrid maçını televizyondan izliyoruz, büyük bir coşku ve heyecan var. Tribünlerde mahşeri kalabalık… Hemen dönüyoruz ülkemize Kadıköy Şükrü Saraçoğlu Stadı’nda Fenerbahçe-Beşiktaş maçı var… Karşılaşma oynanıyor kameralar tribünlere dönüyor. 52 bin kişilik statyumda büyük boşluklar var. Galatasaray, şampiyonluğa oynuyor, 55 bin kişilik TT Arena’da Balıkesirspor maçında tribünler bomboş… Beşiktaş lig lideri, Atatürk Olimpiyat’ta Bursaspor ile müthiş bir maç yapıyor. Tribünlerdeki taraftar sayısı çok komik denecek kadar az… “Yok kar, yok kış, yok efendim stat çok uzak” edebiyatları yapılıyor. Ne alakası var bu bahanelerin, yanılmıyorsam Galatasaray-Olimpiyakos ile Atatürk Olimpiyat Stadı’nın açılışında özel maçta karşı karşıya geldi. 60 binin üzerinde taraftar bu maçı izledi. Galatasaray’ın Fenerbahçe ile oynadığı lig maçında da 60 bini aşkın seyirci bu maçı izledi. Demek ki, istenildiğinde stadyumlar doldurulabiliyor. Bahanelerin arkasına gizlenmemek lazım…
Evet!...Türkiye’de bu yıl taraftar bazında stadyumlarda büyük bir hayal kırıklığı ve şok yaşanıyor. Bu konu başlarda Passolig’e bağlandı. Ama ilerleyen zamanlar, bunun passoligle alakasının olmadığı görüldü. Türkiye’de insanlar futbola küsmüş, besbelli… Çünkü bu konu Passoligle alakalı olsaydı şu ana kadar bu bir vesile ile çözülürdü. Bu passoligle alakalı değil kanımca… Çünkü artık passolig ismini Edirne’deki Fatma nine ve Kars’ta Ahmet dede çoktan öğrendi… Ya da değim yerinde ise üç yaşındaki çocuklar bile passoligi biliyor… Ki; ülkemizde bir çok kategoride de passolig uygulaması yok.
Stadyumların tribünlerinde yaşanan büyük düşüş TFF’yi de harekete geçirdi. TFF, basında da tartışılan “Gündüz maçı oynansın” fikirleri ortaya atıldı. Ve bazı maçların gündüz oynanması kararlaştırıldı. Özellikle Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor takımlarının da kendi aralarında oynayacakları maçları TFF’nin gündüz oynatması hem nostalji adına, hem de taraftar patlaması adına önemli olacaktır, diye düşünüyorum.
Evet!...İspanya, Almanya, İngiltere ve Fransa’daki dolu tribünlere imreniyor ve kıskanıyorum. Benim ülkemde niye bu atmosfer yok diye hayıflanıyorum.
Artık Türkiye’de bilet fiyatlarını ekonomik olmasını ve tribünlerin dolu olmasını arzuluyoruz. Kulüpler de bu anlamda artık bir şeyler yapmalı. Yoksa gelecek senelerde stadyumlara kimse gitmeyecek diye korkuyorum. Devlet ve hükümet ülkemize modern ve güzel stadyumlar kazandırdı. Kazandırmaya da devam ediyor. Tüm futbol severlere sesleniyorum. Bu statların tribünlerini siz doldurasınız diye yapılıyor. Süs için değil…