TOGG'un çip'i Erzurum'da..!

29 Ekim 1961’de duran ‘Devrim’ yine bir 29 Ekim’de harekete geçti. Altı renk çeşidiyle üretilen Türkiye’nin otomobilinin siyah renkli olanının adı ‘Oltu’. Bursa Gemlik’te üretimine başlanan elektrikli otomobil, ay yıldızın altında yaşayan herkesi gururlandırdı. TOGG, milletimize hayırlı uğurlu olur inşallah. Peki ama bu çip işi ne olacak..?

Dünyada içten yanmalı (Benzin ve mazot) motor devrinin sonuna gelindi. Planlamaya göre, 2035 yılına kadar da araçların yüzde 85’i elektrikli olacak. Araçlar çip’le çalışacak. Dünya çip üretim devi Tayvan. Çip üretiminde su ve enerji olmazsa olmaz. Ülkede çok şiddetli kuraklık yaşanıyor. Tayvan’da enerji ihtiyacının tamamının güneş ve rüzgârla sağlanması amaçlanıyor.

Erzurum'da 2007 yılında mikroçip fabrikası kurulması için harekete geçilmiş yer tahsisi bile yapılmıştı. United Electronic firmasıyla bir İngiliz firmasının ortaklığında kurulacak fabrika, 303 milyon liraya mal olacaktı. İlk etapta 150 ardından da bin 500 kişiye istihdam sağlanacaktı. Tüm Avrupa’ya ihracat yapılacaktı ama bir türlü temel atılamadı.

Erzurum, rakımından dolayı ülkemizde en fazla güneş gören, en avantajlı il. (Detaylar; ‘Güneş topla cebin için’ başlıklı yazımda). Yine Erzurum, nehirlerin doğduğu, suyun başında bulunan bir su şehri. Hani diyorum ki, dünyada hazır bir çip krizi varken ve Erzurum’da hem güneş hem de su konusunda en avantajlı konumdayken, çip işini neden Erzurum’da yapmıyoruz..?

1961’de Eskişehir’de yapılan Ankara’da duran Türkiye’nin ‘Devrim’i, (Detaylar; ‘Dadaşın araba sevdası’ başlıklı yazımda). 2022’de Bursa’da Togg’la harekete geçti. 2007’de yarım kalan mikroçip fabrikası da neden ‘Türkiye Yüzyılı’nda Anadolu’nun zirvesinde üretime geçmesin..!