Ulusal turizm planları, ülkelerin kalkınma planları içinde yer aldığı gibi, yalnızca turizm sektörünün gelişmesini teşvik için hazırlanmış stratejik planlar, mekansal düzenlemeleri de içermektedir. Türkiye için de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2007 yılında “Türkiye Turizm Stratejisi 2023” ve “Türkiye
Turizm Stratejisi Eylem Planı 2007‐2013” hazırlanarak yürürlüğe girmiştir.
Bununla birlikte, turizmi geliştirmek için çeşitli teşvikler ve destekler sağlanmaktadır. Bunlar içinde en önemlisi turizm yatırımında bulunan kişilerin turizmden elde edecekleri gelirlere dair devlete ödeyecekleri vergilerin indirilmesi veya alınmaması şeklinde olmaktadır. Turizme dair yatırım teşvikleri ülkemizde İstanbul dışındaki 3 yıldız ve üzerindeki otelleri kapsamaktadır. Bununla birlikte Bakanlar Kurulu Kararında teşvik edilmeyecek yatırımlar ise aşağıdaki gibi sıralanmıştır(Bahar ve Dalaman, 2012);
1- Oteller, tatil köyleri, apart oteller, dağ (yayla) evleri, dışında kalan turizm konaklama tesisleri,
2- Lokantalar,
3- Yat ithali yatırımları,
4- Taşıt kiralama yatırımları,
5- Gösteri merkezi yatırımları.
Türkiye, Yatırım Desteklerinin uygulanması açısından 28.08.2002 tarih ve 2002/4720 sayılı Bakanlar Kurulu Kararında yer alan İstatistikî Bölge Birimleri Sınıflandırması-Düzey 2 Bölgeleri Sosyo-ekonomik gelişmişlik seviyeleri dikkate alınarak 4 gruba ayrılmıştır.
Asgari yatırım miktarı en az 1.000.000 TL olan iller birinci ve ikinci bölge grubunda yer almış bu illere vergi indirimi 31.12.2010 tarihine kadar yatırıma başlanılması halinde sigorta primi işveren desteği, yatırım yeri tahsisi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası gibi destek unsurları sağlanmıştır. KDV istisnası teşvik belgesini haiz yatırımcılara yapılacak makine ve teçhizat ile yerli teslimlerinde geçerli olacaktır.
Üçüncü ve dördüncü bölge grubunda sayılan illerde asgari yatırım miktarı en az 500.000 TL olmalıdır. Bu grupta sayılan illere de yukarıda sağlanan destek unsurları sağlanmış sayılan desteklere ek olarak faiz desteği sağlanmıştır. Tüm bunların yanında asgari sabit yatırım tutarının üzerindeki yatırımlar bölge ayrımı yapılmaksızın gümrük muafiyetinden yararlanmaktadırlar.
a- Haberleşme Kolaylıkları
b- Yabancı Personel Ve Sanatkâr Çalıştırılması
c- Exımbank Kredi İmkânları
d- Emlak Vergisi Kanunu’na Göre Bina Vergisi Muafiyeti
e- Damga Vergisi Teşvikleri
Turizm işletmeleri Damga Vergisi Kanunu’nun (II) sayılı tablosunda yer alan ve damga vergisi
f- Harçlarla İlgili Teşvikler
g- Katma Değer Vergisi İle İlgili Teşvikler
h- Gelir Ve Kurumlar Vergisi Kanunu’nda Yer Alan Vergi Kolaylıkları
Vergi kolaylıkları; vergi yasalarında istisna olarak yer almakta, genel olarak verginin konusuna girmekle beraber, çeşitli gerekçelerle vergilemeye konu edilmeyen kazanç veya iratlardır. Vergi kolaylıklarında, adalet, eşitlik ve verimlilik gibi vergileme ilkelerine uyulmalıdır. Bu kolaylıkları şu şekilde sıralamak mümkündür.
1- İştirak Kazançları İstisnası
2- Emisyon Primi İstisnası
3- Gayrimenkul, İştirak Hissesi ve Rüçhan Hakkı Kupon Satış Kazancı İstisnası
4- Yurt Dışı Şube Kazançlarına İlişkin İstisna
5- Rehber Olarak Mesleki Faaliyette Bulunanlara Yönelik Muafiyet
Bakıldığında bölgenin turizm potansiyeli bazı unsurlar dikkate alındığında güçlü görünmektedir. Önemli olan bunları belirleyip doğru yatırım projeleri ile isabetli ve faydalı devlet teşviklerinin bir araya getirilerek kullanılmasıdır. Bunun için doğru kurumlara doğru zamanlarda gidilmesi önem arz etmektedir.