Üretim ve İsraf!

Adam Smith, Ulusların Zenginliği kitabını 1776 yılında yayınlanmış.

İktisatçı, ahlak felsefecisi, sosyolog olan Adam Smith’in “Ulusların Zenginliği” kitabını bütün dünya ülkeleri başucu kitabı yapmışlar!

Ülkelerin zenginlikleri, yaptıkları üretimle doğru orantılıdır.

Ana fikir; üretin, zengin olun, üretmezseniz fakir ve üretenlerin esiri olursunuz!

Adam Smith, üretmeden, gelişmenin ve kalkınmanın başka bir yolunun olmadığını anlatıyor, Ulusların Zenginliği kitabında!

Gelişen bütün ülkeler, Adam Smith’in felsefesini benimsemiş, önemsemiş, hayatlarına geçirmişlerdir.

Ülkeler gelişirken, israftan kaçınmışlardır. Devlet tutumlu olmalıdır.

Almanya, ekonomik kriz yaşadığı 1900’lü yılların akabinde parası Mark’ta boyadan iktisat etmek amaçlı tek yüzüne para basmıştır! Patatesin kabuğunu kalın soyarak çöpe atanlara ertesi günü patatesi daha az vermiştir.

İsraf bir ülkenin yapabileceği en büyük hatadır. Ülke yöneticileri her alanda mütevazı olmalıdır! Makam odaları, binaları iş üretmelidir, süs değil! Süs üretmektir.

Üretmemek, israf etmek; bir ülkenin sosyoekonomik olarak iflas etmesi için yeterli iki sebeptir!

Üretmemek, üretememek, emperyalist ülkelerin diğer ülkeleri geri bıraktırmak için uyguladıkları tarzlarıdır. Türkiye geri bıraktırılmış bir ülkedir.

Üretim, fabrika yaparak, mevcut fabrikaları çoğaltarak, tarım için ekim alanlarını çoğaltarak, hayvancılığı geliştirerek, ithalata son vererek, betonlaşmaktan kaçınarak yapılır! Şaşaa, tantana, gösterişle değil, masrafları kısarak, üretime baş koyarak ancak ekonomi darboğazdan çıkabilir.

Üretmeyen, israf eden başaramaz! Üretmek, bağımsız olmanın en büyük kanıtıdır!