Tam da! futbolda 3. Ligin kaldırılmasının gündemde olduğu bir ortamda bölgemizdeki amatör futbolu ele alalım dedik…Biliyorsunuz Türkiye Futbol Direktörü ve Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim, Türkiye’deki profesyonel futbol kulüp sayısının çokluğunu istatistiklerle bildirince acı gerçekleri de gün yüzüne çıkarmıştı. Türk Futbolu’nun İmparatoru ve en büyük devrimcilerinden biri olan Fatih Terim, 3. Ligin kaldırılmasını isterken, Türkiye’de kahvehanede soyunup, maça çıkan ve hamamda yıkanarak evine giden profesyonel takımlar ve futbolcular olduğunu söylemişti.
Biz de bölgemizdeki illerde amatör futbol takımı sayısı nedir, hangi  ilde kaç amatör futbol takımı var dedik ve böyle bir yazıyı sütunlarımıza dökelim diye karar verdik… Erzurum’a coğrafik açıdan yakın olan illerin nüfus oranına göre amatör kulüp sayılarını okuyucularımıza yansıtalım istedik…  Bu istatistiki bilgilerimizde bölgemizdeki profesyonel futbol ve BAL Ligi kulüplerini istatistiklerin dışında tuttuk.
İsterseniz amatör futbol olayına Erzurum’dan başlayalım. 766 bin nüfusa sahip Erzurum’da topu topu 12 tane faal olarak Birinci Amatör Küme’de futbol takımı var. Ve bunların birisi sezon başından beri 1. Amatör Küme maçlarına çıkmıyor. Bu takımın adı Sağlık Gençlikspor Kulübü… Şu anda ligde ARAS EDAŞ, Aşkale Belediyespor, İl Özel İdarespor(Erzurum Şehirspor), Palandöken Belediyespor, Harbişspor, Yolspor, Demirspor, İdmanocağı, Oltu 25 Martspor, Pasinler Belediyespor ve Kombinaspor puan sıralamasına göre takımların adlarını sıralamış olduk. Yakutiye Belediyespor ile Şenkayaspor,  Olimpik Adımlar Spor Kulübü  ve Eğitimgücü takımları ise sadece  gençler kategorisinde faaliyet gösteriyor.
Erzurum’da eskiden 40’a yakın amatör futbol takımı bulunuyordu ve bu takımlardan Süper Amatör Lig, 1. Amatör Küme ve 2. Amatör Küme Lig müsabakaları düzenleniyordu. Son iki yılda amatör futbol kulübü sayısı 15’lerin altına inince sadece 1. Amatör Küme Statüsü şeklinde organize ediliyor Erzurum amatör futbolu…
Van nüfusu 1 milyon 70 bin 113, kentteki amatör futbol kulüp sayısı 14 maçlar iki grupta oynanıyor. Elazığ  nüfusu 568 bin 239, amatör futbol kulüp sayısı 19 müsabakalar iki grup halinde 1. Amatör Küme Statüsü’nde oynanıyor. Erzincan nüfusu 219 bin 996, ildeki amatör futbol takım sayısı 8 maçlar tek grupta düzenleniyor. Kars nüfusu 300 bin 874, şehirdeki amatör futbol kulüp sayısı 11, maçlar 1. Amatör Küme şeklinde oynanıyor. Ağrı nüfusu 551 bin 177, Ağrı 1. Amatör Küme Liginde 11 takım mücadele ediyor. Bingöl nüfusu 265 bin 514, ilde 16  amatör futbol takımı bulunuyor ve maçlar A ve B grubu olmak üzere iki grupta yapılıyor. Bitlis nüfusu 337 bin 156, ildeki 1. Amatör Küme futbol takımı sayısı 13 maçlar A ve B Grubu olmak üzere iki grupta oynanıyor. Iğdır nüfusu 190 bin 424 , şehirde 6 tane 1. Amatör küme takımı yer alıyor. Ardahan nüfusu 102 bin 782 şehirde 12 amatör küme futbol takımı iki ayrı grupta şampiyonluk yarışı veriyor. Bayburt nüfusu 75 bin 620, kentte 5 tane futbol kulübü 1. Amatör kümde mücadele ediyor.  Muş nüfusu 412 bin 553, şehirde 17 amatör futbol kulübü bulunuyor ve bu takımlar 1. Amatör Kümede  A ve B Grubu’nda şampiyonluk için yarışıyor.  Tunceli nüfusu 85 bin 428, Tunceli’de 5 takım 1. Amatör kümede yer alıyor. Hakkari nüfusu 273 bin 41,  Kentte, Şehir Stadı’nın yıkılmasının ardından, takımlar ilçe stadyumlarında maç yapmayı kabul etmeyince, 1. Amatör Küme maçları Hakkari’de iptal edildi.
Evet!... bölgemizdeki profesyonel kulüp ve BAL takımlarını kenarda tuttuğumuz yazımızda Erzurum ve çevredeki illerin amatör küme futbol takımlarının röntgenini çektik. Amatör futbol dünyasının bölgedeki fotoğrafı bu…
Diğer illerde olduğu gibi Erzurum’da da amatör futbol kulüplerinin kan kaybettiği aşikar… Sporu ve futbolu sevmeyen bürokratların olayı şaşı bakmasından ve kulüp yönetimlerinin yanlış tercihlerinden dolayı kentte 40’a varan kulüp sayısı bugün 13-15’lere inmiş durumda…
Bir dahaki yıla ömrümüz yeter mi? Amatör futbol kulüp sayısı ne olur bilemem ama, ben bugünden Sayın Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak’tan amatör futbola el atmasını arzu ediyorum. Şehirde geçtiğimiz yıl yaptığı öncülükle Süper Lig ve yabancı lig futbol takımlarının Erzurum’da kamp yapmalarını sağlayan Altıparmak’ın, Erzurum’da kan kaybeden amatör futbola da parmak basmasını istiyoruz. Kış ve yaz turizminde uzmanlaşan ve büyük takdir toplayan Antalya’dan sonra Erzurum’da da turizm patlamasının mimarı olan Vali Altıparmak’ın amatör futbolu da masaya yatırması en büyük beklentimizdir. Sayın Valimizden turizme yaptığı öncülüğü amatör futbolun kalkınması için de yapmasını arzu ediyoruz. Yaşlısıyla yaşlı, genciyle genç, çocuğu ile çocuk olan ve ayrı değişle bürokrat çizgisinden çok halk adamı profili çizen Vali Altıparmak’ın şehir merkezi ve ilçelerdeki kuruluşlar ile Kaymakamlıkları harekete geçirerek amatör futbol takımları oluşturulmasını sağlamasını arzuluyoruz. Her geçen yıl kan kaybı yaşayan ve felakete doğru sürüklenen amatör futbola ilacın siz olacağı inancındayım, Sayın Valim…
Yetkili ve ilgili kurumlara yazacağınız bir yazı ve vereceğiniz bir talimat yeterli olacaktır. Bunu esirgemeyin Sayın Valim…Kalın sağlıcakla…
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
YASER TAŞKESENLİOĞLU 2015-01-15 22:21:38

sayın pala kanayan bir yarayı kaleme aldığın için yüreğine sağlık. genç ve yıldız ve minik kategoride kulüplerin kısıtlı imkanları olmasına rağmen takım çıkaramayacak durumda olduklarını düşünmüyorum.özellikle kurum takımları bu konuda takım çıkaramıyorum diyorlarsa kesinlikle keyfi bir durum olduğundandır. iyi kötü kulüp var yönetici var antrenör var fakat sporcu bulmakta zorlanılıyor. gelişen teknoloji ile birlikte futbol oynamak çocuklara cazip gelmiyor. cazip gelse dahi futbola motive olmakta zorlanıyorlar ve bunun sonucu olarak gelişim sağlayamıyorlar. sokak futbolu bitti denecek kadar azaldı . dezavantajlı mahalleelerde futbol oynayan çocukları kulüplere yönlendirmek ve gerekirse taşımacılığını yaparak sahalara taşımakla sporcu potansiyeli artabilir.tabi bu proje başta tff nin 81 ilde uygulayacağı bir proje olmalı. kurumlararası futbol herkes için futbol vb. projelerle altyapıyı güçlendiremezsiniz.

Avatar
misafir 2015-01-15 12:12:53

nurullah bey buradan söylemekle olmaz gidin büyükşehir belediye başkanı , erzurum valisi ve amatör futbolla ilgilenen kişilere bunları karşılıklı olarak söylemeniz lazımdı.