Vali Memiş’in Tortum Şelalesi hassasiyeti

Geçen hafta sonu çoluk çocuk Tortum Şelalesi’ne gittik.

Her yıl hemen hemen üç beş kez giderim.

Bu yıl önce ilkbaharda gitmiştim, bir de geçen hafta gittik…

Tortum Şelalesi, yurdumuzdaki en güzel tabiat varlıklarından biridir.

Şöhreti ülke sınırlarını aşan bu güzel tabiat varlığı, ne yazık ki geniş ziyaretçi akınına uğramıyor(du). Çünkü şelale ne kadar güzel ve çekici ise çevresi de bir o kadar itici ve ürkütücüydü.

Bırakın sosyal tesisleri ve çevre düzenlemesini düşünün ki doğru dürüst tuvalet bile yoktu.

İşte bu “garabet durum”, geçen yıl Vali Okay Memiş’i feci şekilde rahatsız etti. Dert yanmak, birilerini şikâyet etmek yahut da ödenek yok bahanesinin arkasına sığınmak yerine, çare aradı, sonunda tamamen kişisel mücadelesi ve Ankara’dan aldığı destekle çözüm üretti.

İşe, önce şelalenin merdivenlerinden başladı.

Daha önce son derece iptidai bir şekilde yapılmış olan ve özellikle kadınlar, çocuklar ve yaşlı kimseler için ziyadesiyle tehlike arz eden o tahta merdivenler sökülüp atıldı, yerine taşlardan ama tam bir mimari harikası olan yeni merdivenler, asma köprüler ve elbette ki muazzam bir ışıklandırma sistemi yapıldı.

Başta Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen olmak üzere, Vali Memiş’in bu samimi ve elzem çalışmasına ilgili birçok kurumun yöneticisi de destek verdi.

Bu hizmet ifa edilirken sanıldığı gibi ne tabiata, ne şelalenin çehresine, ne ağaca ne de canlılara zarar verilmedi, bilakis tabiat bir çirkinlikten kurtulmuş oldu.

Çalışmalar henüz tam olarak bitmiş değil.

Önce merdiven ve köprüler yapılmış şimdi de çevre düzenlemesi ve ağaçlandırma çalışmaları sürüyor.

Ayrıca sosyal tesisler inşa ediliyor.

Dün Vali Okay Memiş’le telefonda görüştüm ve önce yaptığı bu güzel hizmetten ötürü bir Tortumlu olarak kendisine canı gönülden teşekkür ettim.

Aynı hizmetin Narman’da Peri Bacaları’nda da yapıldığını biliyorum.

İnşallah kış gelmeden Narman’a da gidip bizzat yapılan hizmetleri yerinde göreceğim.

Vali Bey, daha önceki bir görüşmemizde, Tortum Şelalesi için Türkiye Anıtlar Kurulu’ndan bin bir güçlükle nasıl izin aldığını anlatmıştı.

Sağ olsun, var olsun…

Hakikaten bir zoru başarmış ve Tortum Şelalesi gibi bir değeri adeta yeniden gün yüzüne çıkarmış.

Şiddetle tavsiye ediyorum, gidin kendi gözlerinizle görün ve yapılan hizmetin ehemmiyetini siz de başkalarına aktarın.

Birileri zannedebilir ki Vali Bey, o merdivenler ve köprüler için kim bilir kaç milyon lira devletin kasasından harcamıştır.

Sıkı durun, öyle bol sıfırlı bir harcama filan yok…

Topu topu bir milyon lira…

Evet, hepsi bir milyon lira…

Elbette ki maliyeti daha fazla ama belediyeler ve kamu kurumları destek verdiği için neredeyse malzeme dışında bir harcama olmamış.

Az parayla büyük iş nasıl yapılırmış merak edenler gidip Tortum Şelalesi’ni görmelidir.

Çalışmalar sürüyor.

Etrafı betona boğmadan ve saçma sapan binalarla doldurmadan son derece kullanışlı ama bir o kadar da mütevazı sosyal yapılar inşa ediliyor.

Lokanta, mescit, tuvaletler, çay bahçesi, seyir terası, butik dükkânlar…

Bu yılın sonuna kadar bitirilmesi planlanıyor.

Bundan böyle artık kim nereden gelirse gelsin Tortum Şelalesi’ne gittiğinde, şehir adına bir tuvalet bile olmadığı için utanmayacağız.

Aynı şey Narman Peri Bacaları için de geçerli…

Şu pandemi illeti nedeniyle bu yıl turizm kepenk kapattı ama bu böyle sürüp gitmeyeceğine göre, inanıyorum ki bundan böyle Tortum şelalesi ve Narman Peri Bacaları ülkenin dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayacak. Çünkü konaklama sorunu da özel sektör sayesinde ortadan kalkmış olacak.