Sokakta yaşayan ve çalıştırılan çocuklara sahip çıkan Gülannem Kimsesiz Çocukları Koruma Derneği, kuruluşun bugüne çok sayıda çocuğu sokaktan, suçtan ve suç örgütlerine katılmaktan kurtardı.
‘Topluma ve insanlığa karşı sosyal sorumluluklarımız var’ ilkesiyle bir avuç Erzurumlu iş adamı ve hayırseverin katılımıyla kurulan Gülannem Kimsesiz Çocukları Koruma Derneği, son on yılda 40’dan fazla çocuğu topluma kazandırdı.
Çocuklara ve geleceği önem verdiklerini belirten dernek yönetim kurulu başkanı Recai Solmaz bu amaçla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu ile yakın çalıştıklarını ifade etti.
Sağlıklı ve mutlu toplumların sağlıklı bireylerden meydana geldiğini belirten Solmaz, “Geleceğimizin teminatı olan çocukları sokaktan, suçtan ve su örgütlerinden kurtarmak için sivil toplum kuruluşu olarak çalışıyoruz. Kuruluşumuzdan bugüne kadar il merkezinde aileleri tarafından zorla sokakta çalıştırılan, sokağa terk edilmiş tamamına yakını erkek 37 çocuğa dernek olarak sahip çıktık. Bu çocukları ilgili bakanlık ve valilik aracılığıyla eğitimlerine devam ettirdik. Yine bu çocukları sokaktan kurtarıp meslek sahibi yaptık. Alkol ve madde bağımlısı olanları ile AMATEM’de tedavi ettirip, devlete, millete, ailelerine kazandırdık. Bugün topluma kazandırdığımız çok sayıda çocuk evlenip yuva kurdu, işe girdi ve çocuk sahibi oldu.” Dedi.
RAPORLARIMIZI BAKANLIĞA SUNUYORUZ
Solmaz, dernek bünyesinde oluşturdukları komisyon aracılığıyla, sokakta çalışan çocukların sorunları ve çözüm önerileriyle ilgili rapor hazırlayıp Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı’na elden sunduklarını da hatırlattı. Sosyo- ekonomik nedenler ile çocukların sokağa terk edildiğinin alını çizen Gülannem Derneği Başkanı, “Sosyal hizmet uzmanları, psikolog ve sosyologlardan oluşan gönüllü dernek komisyonumuz mahalle ve sokakları dolaşıp alanda çalışma yaparak sokakta çalıştırılan çocukların sorunlarını ve çözüm önerilerini yerinde tespit ediyor. Tespitler, raporlaştırılıp üç yılda bir ilgili bakanlığa elden iletiliyor.” Diye konuştu.
AMERİKA ‘EN İYİ SOSYAL PROJE’ ÖDÜLÜNE LAYIK GÖRDÜ
Bakıma muhtaç yaşlılar, sokakta çalıştırılan çocuklar, engelliler ve madde bağımlılarının rehabilitasyonu amacıyla 2006 yılında hazırladıkları projenin, Amerika tarafından ‘En iyi sosyal proje’ ödülüne de layık görüldüğünü dile getiren Recai Solmaz, “Amerika Birleşik Devletleri tarafından 2006 yılında hazırladığımız sosyal projemiz en iyi sosyal proje ödülünü’ kazandı. Projede bakıma muhtaç sahipsiz yaşlılar, sokağa terk edilen ve suç örgütlerine potansiyel oluşturan çocuklar, madde bağımlıları ve engellileri bir arada toplayıp, sağlıklı, huzur ve mutlu bir toplum oluşturma amaçlandı. Projemizin ekonomik olarak uygulanması oldukça güçtü. Çünki, milyon dolarların söz konusu olduğu projemiz ödülü kazandı ancak ülkemizde ve şehrimizde ekonomik nedenlerle uygulamaya sokulamadı.” Diye konuştu.
“DERNEK EL UZATMASAYDI CEZAEVİNDE YA DA MEZARDAYDIM”
Ailesinin yoksulluktan Tekman’dan Erzurum’a göç ettiğini ve ekonomik nedenlerle sokakta çalışmak mecburiyetinde kaldığını anlatan 33 yaşındaki A.S, sokakta mendil satıp, ayakkabı boyacılığı yaparken dernek tarafından sahiplenildiğini söyledi. Sokaktaki yaşıtlarının madde bağımlısı ya da suça karışıp cezaevine girdiğini anlatan A.S, “Sokakta çalışıyordum. Arkadaşlarım bally kokluyordu. Ailemiz hesap sormuyordu bize. Böyle bir dönemde Gülannem Derneği bana sahip çıktı. Sokaktan kurtarıp beni yeniden topluma kazandırdılar. Dernek yönetimi okuttu, askere gönderdi ve asker sonrası da işe soktu. Şimdi evliyim, üç tane de çocuğum var. Dernek ez uzatmasaydı şu anda cezaevinde ya da mezardaydım.” Şeklinde konuştu.
Editör