YAŞLILAR GÜNÜNDE ANLAMLI BİR HİZMET (Yaşayan Değerler Koordinasyon Merkezi)

Yaşayan her canlının yaşlanması hayatın değişmez kuralları arasındadır. Tıptaki gelişmeler, hayat standartlarındaki iyileşmeler özellikle gelişmiş ülkelerde yaşam sürelerinin uzadığını ve artan dünya nüfusuyla birlikte yaşlı nüfusun da çoğaldığını göstermektedir. Hastalıkların baş gösterdiği, sosyal hayatın azaldığı bu dönemde yaşlıların maddi ve manevi her türlü desteğe ihtiyaç duymaları bilinen bir gerçektir.

Bu tablo karşısında ülkeler, yaşlılarının hayatlarını kolaylaştırmak, bu süreçte onların ihtiyaçlarını karşılamak için bir takım projeler geliştirmektedir.

Bu günleri bize hazırlayan yaşlılarımızın, her türlü ihtiyaçlarının karşılanması sosyal devlet anlayışının vazgeçilmez görevleri arasındadır.

Yaşlıya saygı ve hürmet, kültürümüzün bize yüklediği önemli sorumluluklar arasında ilk sırada yer almasına rağmen sosyal hayatın getirdiği gerçekler, uğradığımız kültürel yozlaşmalar ve aile yapılarındaki sarsıntılar bu sorumluluklarımızda bir takım ihmallerin oluşmasına yol açmaktadır.

İşte bu aşamada yaşlıların hayatlarını kolaylaştırmak için sosyal devletin konuya el atması ve boşluğu doldurması gerekmektedir.

Bu sorumluluk düşüncesi doğrultusunda Dünya Yaşlılar Günü’nde Erzurum Valiliği ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından Yaşlı Destek Programı kapsamında yapılan Yaşayan Değerler Koordinasyon Merkezi bu boşluğu dolduran hayırlı hizmetlerden biri olmuştur.

65 yaş üzerinde olan, Palandöken, Aziziye ve Yakutiye ilçeleri sınırları içerisinde yaşayan, dul ve engelli maaşı alan, ikametgâhında yalnız yaşayan  iki yüz  yaşlıya hizmet eden bu merkez, sosyal devlet olmanın en güzel örneklerinden biri olduğu gibi ahde vefanın da güzel bir göstergesi olmuştur.

Yakın zamanda bu hizmetlerin ilçelere taşınacak olması da sevindirici bir gelişmedir.

Yaşlıların evlerine sabah kahvaltısı ve iki öğün yemek götürülmesi, banyo ve tıraşlarının yaptırılması, evlerinin temizlenmesi , ihtiyaçlarının temin edilmesi, kapılarının çalınıp “Sizden haberdarız. Bizim için değerlisiniz“ mesajının verilmesi alkışlanacak bir hizmettir.

Merkezin çalışma alanının genişletilmesi ve kapsam alanına, maddi sıkıntısı olmayan ama manevi desteğe ihtiyaç duyan yaşlılarımızın da alınması bu hizmeti daha anlamlı kılacaktır.

Yaşlılarına sahip çıkan toplumlar aslında kendi geleceklerine sahip çıkmaktadırlar.

“Anne ve babaya iyi davranılmasını, onlara öf bile denilmeyeceğini,” emreden bir inancın sahipleri olarak onların gönüllerini almak bu tür hizmetlerin yaygınlaştırılmasıyla mümkün olacaktır.

Bilindiği üzere şehrimizde modern şartlarda bir huzur evi ve yaşlı bakım evi bulunmamaktadır.

Yaşayan Değerler Koordinasyon Merkezi gibi bir hizmete imza atan Sn Valimiz ve Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu konulara da el atmaları beklentilerimiz arasındadır.

1 Ekim Yaşlılar Günü münasebetiyle tüm büyüklerimize sağlıklı, huzurlu, hayırlı ömürler dilerken Yaşayan Değerler Koordinasyon Merkezini şehrimize kazandıran Sn.Valimiz Okay Memiş ile Sn. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen’e ve sahada bu hizmeti başarıyla yürüten Koordinasyon Merkezi’nin çalışanlarına şehir adına şükranlarımı sunar, kendilerini Yunus Emre’nin“ Bir hastaya vardın ise, bir yudum su verdin ise /Yarın anda karşı gele Hak şarabın içmiş gibi “ mesajıyla kutlamak isterim.