Erzurum’un anonim türküleri ve Erzurumlu sanatçıların besteledikleri türküler hep iz bırakmıştır, hafızalarda. Erzurum’un türkülerinin bir çoğunda acı-keder elem ve duygusallık hakimdir. Gazelleri, beyitleri ve ezgileri de öyledir, Erzurum’un…
Dadaşların bağrından çıkan sanat dünyasındaki gurur kaynaklarından biri olan ve sazı ile sesi ile bizleri büyüleyen Nurullah Akçayır’ın meşhur bir türküsü varya; ‘Yazın yağar kar başıma’ Erzurum’u en iyi anlatan yanık Türkü, dün Palandöken Dağı’nın zirvesinde kulaklarımızda yankılandı. Mayıs ayının son günü, Haziran ayının ilk günü arasına kalmıştık. Maysta olsa, Haziran da olsa fark etmez Erzurum için, soğuk yine aynı soğuk. Kar yine aynı kar…
Dünyanın bir çok yerinde, Türkiye’de de sahil kentlerinde yerli ve yabancı turistler güneşin ve denizin keyfini doyasıya yaşarken, biz güneş’in “G”’sini bile göremedik. Mahsun Kırmızıgül’ün meşhur ‘Güneşi Gördüm’ filnini izleyenler bile güneşi gürdü, ama Erzurumlular olarak henüz Güneşle tanışamadık. Aralık ayında kendisini gösteren kar ve soğuk Erzurum’da hüküm sürmeye devam ediyor. Yani altı aydır kışı yaşamaya devam ediyoruz. Haziran ayına girdiğimiz bu günlerde bile ‘Ufo’ ile ısınıp, ceketsiz, kazaksız gezemiyoruz. Yani coğrafik olarak soğuk bir memleketiz vesselam…
İnsanları sıcak ama, iklimi sert olan Erzurum’da dün ‘Babalar Kayak Yarışması’ yapıldı. Amaç bir farkındalık oluşturmaktı. Bunu da fazlası ile gerçekleştirmiş olduk. Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil, Kayak Federasyonu yönetimi ve kayak il temsilcisi Taner Döşkaya’nın işbirliği ile yapılan kayak etkinliği büyük bir yankı buldu. Yetkililere böylesi bir etkinlik için teşekkür ediyoruz.
Evet!...dedikya; burası Erzurum, buranın havası serttir,  Palandöken’de yaz ortasında bile kar bulmak mümkündür. Kayak severlerde bu fırsatı kaçırmamak  için koştular Palandöken’in zirvesine…
Evet!...Palandöken Dağı’nda hava soğuktu, elbise olarak da yaz mevsimine göre tercih hakkımızı kullandığımız için büyük bir yanılgıya düştük. Yazlık ayakkabı, yazlık gömlekle gidince Palandöken’e bir anda ‘Donkişot’ gibi kaldık ortada… Kayakçıların bir çoğu hazırlıklı gelmişlerdi uzun yıllar önce adı verilen, Batı Trakya Türkleri’nin haklarını savunan Sadık Ahmet istasyonuna… Yaz ortasında üşüdüğümüz dakikalarda start aldı, ‘Babalar Yarışı’
Evet!...Önümüzdeki günlerde kutlanacak olan Babalar günü öncesinde kutlandı, babalar kayak yarışları ile Babalar günü… Babaların yarışı bahaneydi, amaç Haziran’da Erzurum’da karın bulunduğu ve kayak yapılabileceği herekese gösterilmekti. Bu başarıldı kanaatince…
Evet!...Palandöken Dağı’nın zirvelerinde üşüdük, karlara batıp çıktık. Ayaklarımız dizlerimize kadar ıslandı. Ama iki saati aşkın vaktimiz mutlu bitti. Çünkü ortaya güzel bir iş çıktı. Adı babalar yarışıydı, ama festival gibiydi. Böyle giderse seneneya babalar gibi bir fetival çıkar ortaya…
Sayın Valimiz Dr. Ahmet Altıparmak ve Büyükşehir Belediye Başkanımız Mehmet Sekmen’in devreye girmesiyle önümüzdeki yaz Babalar yarışıyor, kayak müsabakaları büyük çapta bir festivale dönüşür.Türkiye’nin her yerinden katılım olur. Hatta Ruslar duyarsa ki, Erzurum’da Haziran’da kayak yapılıyor. Onları iple bağlasanız durmazlar. Nasıl ki, Ocakta, Şubatta geliyorlar Erzurum’a, Haziranda da akın ederler Palandöken’e, bizden hatırlatması…
Evet!... Sayın Valimize ve Büyükşehir Belediye Başkanımıza bir ufak ip ucu verelim dedik,  ama gerçek ortada… Yaz ve kış turizmininde en ufak bir fırsatı değerlendirmek isteyen Erzurum, bunu da en iyi şekilde değerlendirecektir.
Bu anlamda en baba fikirde ‘ben’ yok, bizden çıktığı için sadece büyük bir mutluluk yaşarız, eğer ömrümüz o günlere vefa ederse…
Çünkü ölümlü dünya… Bir yılda Erzurum’da önce diksiyonu ve güzel Türkçesi ile bizleri büyüleyen Baki Akçay’ı kaybetmenin üzütüsünü yaşadık. Bir çok hemşehrimizi kaybetmenin acısını yaşadık. Ali Özengiz gibi (Eski Dolmuş ve Minüsçüler Odası Başkanı) bir Dadaş’ı kaybetmenin acısını yaşadık. Geçtiğimiz günlerde biz basın dünyasının ‘Mithat Amcası’ Erzurum’un mihek taşı Mithat Turgutcan’ı ebedi istirahatganına uğurladık. Mithat Amca o kadar saygın bir şahsiyetti ki, biz deyim yerinde ise babamızdan korkmaz Mithat Amca’dan korkardık. Erzurum Türkü Paşası Raci Alkır’dan sonra, Mithat Paşa’yı  da kaybetti. Nur içinde yat Mithat Amca…
Evet!... Mithat Amca’nın acısı daha dinmeden bu kez Fuat Amca’nın(Fuat Tizgili) ölümü ile sarsıldık. TESKOMB Bölge Müdürü Mürsel Karataş, Cumartesi günü Fuat Amca’nın ölüm haberini verirken, sesi titriyordu. Vallahi, bu acı haberi alınca yıkıldım. Erzurum bir değerini daha kaybetmişti. Biz onu yıllarca Bakkallar ve Manavlar Orası başkanı olarak tanıdık, mikrofon tutup haber yaptık, fotoğraflarını çekip haberleştirdik. Temiz giyinen, ciddi ve disiplinli bir esnaftı Fuat Amca… Gün geldi koltuğunu kaybetti, ama adamlığını ve Dadaşlığını hiç kaybetmedi. Nur için de yat Fuat Amca, mekanın cennet olsun. Tüm TESKOMB camiasını ve Fuat Tizgili’nin ailesi ile yakınlarına baş sağlığı diliyorum.
Evet!... Dönüyorum yazımın başlığına; işin özü dün Palandöken’de kar yağışı yoktu, ama kar  ve  soğuk vardı. Hemşehrimiz Nurullah Akçayır, boşuna dememiş “Yazın Yağar Kar Başıma’ canım. Kalın sağlıcakla…