Yeni yol haritasının adı artık bu: Daha çok üretim, daha çok istihdam!

İki yeni fabrikanın yapımı devam ediyor, dördü de sırada.

Temellerini Başkan Erdoğan atacak…

Önceliğin gençlere tanınacağı bu yeni iş imkanında hedef, işsizliği en aza indirmek, genç istihdama katkıda bulunmak.

Önceki yıl Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile valilik ve büyükşehir belediyesi tarafından ikinci organize sanayi bölgesinde yaptırılan ve hizmete açılan dört tekstil fabrikasından sonra, yine Başkan Erdoğan’ın talimatı ile altı yeni fabrikanın yapımı planlandı.

TOPLAM 10 FABRİKA!

Doğu ve Güneydoğu’da üretimi ve istihdamı artırmaya dönük hamleler hız kesmeden devam ediyor. Hükümetin yürüttüğü bu proje kapsamında Erzurum’un payına da toplam on fabrika düşüyor. Fabrikaların dördü önceki yıl tamamlanmış ve tekstil üzerine özel sektör tarafından hizmete açılmıştı. Bu yıl da iki yeni fabrikanın bina yapımı devam ediyor, dört fabrikanın da yakında temelleri atılacak.

50 MİLYON LİRAYA MAL OLUYOR

Erzurum genelinde hem üretim hem de istihdam anlamında ciddi bir katma değer yaratacağı düşünülen bu 10 fabrika binasının devlete toplam maliyeti 50 milyon lirayı buluyor. Söz konusu maliyetin 35 milyon lirasını Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA), 15 milyon lirasını da valilik ve büyükşehir belediyesi öz imkanlarıyla karşılayacak. Pandemi şartları nedeniyle yaşanan gecikmeye rağmen hükümet, Erzurum’da toplamda 10’u bulacak olan yeni fabrikaların bir an önce hizmete açılması için olağanüstü çaba harcıyor.

5 BİN YENİ İSTİHDAM

Dördü halen faal olan toplam 10 fabrika hizmete geçtiğinde, çalışan sayısının 5 binin üzerinde olacağı bildiriliyor. Erzurum gibi işsizliğin ciddi boyutlarda olduğu bir şehirde, 5 bin yeni istihdamın şehre can suyu olacağı düşünülüyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatı ile Doğu ve Güneydoğu illerinde yürütülen bu proje sayesinde, birkaç yıl içerisinde gençlerin iş nedeniyle başka şehirlere göç etmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

İKİSİ KUNDURA ALTISI TEKSTİL FABRİKASI

Yapılan dört tekstil fabrikasına ilaveten yapılacak olan altı yeni fabrikanın ikisi kundura, dördü de yine tekstil fabrikası olarak planlanıyor. Tamamı özel sektör tarafından işletilecek olan fabrikalar, zaman içerisinde başka iş alanlarının da doğmasına sebep olacak. Bundan başka bu fabrikalar sayesinde yeni yatırım imkanları da gündeme gelecek. Nasıl ki Erzurum’da Turkcell’le başlayan çağrı merkezi sayısı, zamanla dört-beşi ve çalışan sayısı da beş-altı bini bulduysa, söz konusu fabrikalar da başka yatırımların Erzurum’a gelmesine vesile olacak.

YAKINDA TEMEL ATMA TÖRENİ OLACAK

Yapılacak olan dört yeni fabrikanın temelleri bizzat Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından canlı yayında atılacak ve aynı gün çok sayıda ilde de benzer tören düzenlenecek. Bu temel atma töreninde muhtemelen yenilenen yapılarıyla Tortum Şelalesi, Narman Peri Bacaları ve Yüksek İrtifa Kamp merkezi de gündeme gelebilecek.