Yıkılan Binalar ve Gelişmiş Ülkeler!

İstanbul’da birkaç büyük hastanenin yıkılmasına karar verildi. Gerekçe ise depreme dayanıklı olmaması! Açıklamasını ise şöyle düşündüm; yapılırken denetlenmedi, kurallara uygun yapılmadı, eksik malzeme kullanıldı, yıkılsın! Tamam!

Erzurum’a atlama kuleleri yapıldı, kendiliğinden yıkıldı, o mevki cinleri suçlandı(!), yeniden yapıldı, ikinci inşaat hızındaki başarıları alkışladılar! Tamam!

Son yaşadığımız 2023 deprem felaketi gösterdi ki; yıkılan apartmanların, evlerin, sönen ocakların sebebi inşaatların kalitesiz, bilime, bilgiye aykırı, denetimsiz yapılmalarıdır!

İmar barışı ise tarihi bir hataydı, bedeli çok ağır oldu! Sorumluluk alan olmadı!

Buraya kadar yazılanlar biraz düşünen, araştıran insanların bildiği, daha fazla üzerinde durduğu konular! Avam ise siyasetin, siyasetçilerin ya arkasına takılmış, ya seviyor ya nefret ediyor ya sözlerinden hikmetler çıkarıyor ya da fakirlik kıskacından kurtulmak için vaatler dinliyorlar.

İki büyük sorun aklıma geliyor?

  1. Yapılan, yıkılan inşaatlardaki can kayıplarına tazminatları kim ödeyecek? İnşaatları yapan müteahhitlerden zarar bedelleri tahsil ediliyor mu? Yoksa yaptık, kaderleri böyleymiş yıkıldı mı denilip geçiliyor? Yaptığı bina yıkılan müteahhit ve mühendisler tazminat, bir bedel ödemeden inşaat yapmaya devam mı ediyorlar?
  2. İktidarı destekleyen bütün yönetici, milletvekili, belediye başkanlarına soruyorum; sizin sorumluluğunuz ne kadardır? Daha açık soruyorum, bu yıkıntılar, imar affı konusunda sorumlu olduğunuzu düşünüyor musunuz?

Gelişmiş ülkelerin bizden farklılıkları;

  1. Gelişmiş ülkelerde eleştiri kültürü vardır! Muhataplarda dinleme kültürü vardır!
  2. Gelişmiş ülkelerde şikâyet kültürü vardır! Müteahhidin mühendisi gider patronunu eksik malzeme kullandı diye ihbar eder; bu ayakta alkışlanacak bir sorumluluk anlayışıdır.
  3. Gelişmiş ülkelerde üst seviyede sorumluluk bilinci vardır!
  4. Gelişmiş ülkelerin yöneticileri sorumluluklarını yerine getiremedikleri zaman istifa ederler!
  5. Gelişmiş ülkelerde sivil toplum kuruluşları, özgür basın vardır, tarafsız basın ve gazeteciler vardır! Yandaşlık yoktur!
  6. Çok açıdan bakabilen, nispeten aydın veya aydınlara saygılı, bilgi dâhilinde hareket edebilen, bilinçli kamuoyu vardır!
  7. Gelişmiş ülkelerde din üzerinde siyaset yapanlara çok fazla pirim verilmez!
  8. Gelişmiş ülkelerde doğru söz, doğru iş, ölçülebilir, gerçekçi vaatler sunan yöneticiler prim yaparlar!
  9. Gelişmiş ülkelerde en küçük yolsuzluk karşılıksız kalmaz!
  10. Gelişmiş ülkelerde hukuk ve adalete vatandaşları güvenirler.