Yılbaşı mı Noel mi?

Aslında noel de, yılbaşı da!
Daha doğrusu crismisday!
Evet Hristiyan aleminin dini bayramı, ancak 31 aralıkta değil, on gün önceden başlıyor!
Yıllardır üzüldüğüm konu; niye zıtlaşıyoruz elalemin bayramı için!
Çalıştığım şirkette Hristiyan, Yahudi arkadaşlarımız vardı!
Aradan yıllar geçti!
Hâlâ vassap grubunda konuşuyoruz.
Birbirimizin bayramlarını kutluyoruz!
Ne onlar ramazan bayramımızı kutluyor diye Müslüman oluyorlar, ne biz Yahudi yada Hristiyan oluruz!
Zaten dinin temelleri bellidir. Müslüman olmak için başka, Hristiyan veya Yahudi olmak için başka şartlar vardır! İnanç farklılığı vardır. Birisinin adetini yaptın mı onlardan olunmuyor!
Ancak sert fetva veren hocalarımıza, tekfir (dinden çıktığını söylemek) yapmalarının çok doğru olmadığını söylemek istiyorum!
Ecnebilerin adetlerini yapanlar ecnebi olmaz, oluyorsa bütün hocaların, böyle fetvalar veren cemaatlerin de kendi icatları neyse onlarla günlük yaşamlarını sürdürmeleri gerekir! Arabaya, uçağa binmeyecek, telefon, telsiz, televizyon kullanmayacak ve onların yaptığı ilaçları da kullanmamaları gerekir; çünkü başka din mensuplarına ait(!)
Yılbaşı gecesini kutlayan Müslümanlar var mıdır; vardır! Hatta içki içen, kalabalık davetlere giden, aşırı derecede eğlenen Müslüman var mıdır; vallahi vardır!
Bunlara kâfir oldunuz denebilir mi; vallahi denemez! Günahkâr denir!
Kâfirun suresini iyi okumak lazım! Kendi dilinde okumak; anlamaya çalışmakla insan bir sürü yanlışlardan kurtarır! İnsanların üzerinde ayrım yapan, baskı yapanların çok daha iyi okumaları gerekir! Herkesin dini kendisine. İnancıda kendisine! Ayrım yapmak, insanları yılbaşı kutluyor, kutlamıyor diye etiketlemek yanlıştır! Gruplaştırmak yanlıştır!
Pandemi öncesi yıl içinde bir araya gelemeyen insanlar dini bayramlarda, yılbaşında bir araya gelebiliyorlardı! Yaşlı çiftler bir çocuğunu görse, ikinciyi üçüncüyü göremiyordu. en azından böyle günlerde görebilme imkanı oluyordu.
Sosyalleşme, sosyal toplantıların sosyolojik açıdan, gelişmek ve kültür açısından önemli olduğunu düşünüyorum! İnsanların birbirlerinden haberlerinin olması, toplum meselelerinin konuşulması gerçekten önemlidir.
Toplumu bölecek, ayıracak konuşmalardan çok, insanları bir araya getirecek, dertlerini, sıkıntılarını konuşabilecek, kaynaştıracak konuşma işler ve hareketler önemlidir.
Risk duvarını aşmadan kendi inancı ve vicdanı ile aklı çerçevesinde eğlenmek psikoloji üzerinde elbette etkili sosyal bir olaydır!
Yeni yılımız için tedbir üst seviyede olmalıdır.
Yüceler Yücesi Mevlam'dan duamız; dertlere deva, hastalıklara şifa, borçlara eda ve memleketimize huzur, bereket ve yağmurları ihsan etmesi içindir!
Yeni yılımız böylece kutlu olur!