DOĞUTÜRK
2018-01-02 12:42:33

Çarşıda pişti, size de düştü..

Vedat REFAYELİ

vedatrefayeli@hotmail.com 02 Ocak 2018, 12:42

PUSULA’da ilk yazı yazdığım tarih dün gibi hatırlıyorum, 16 Eylül 2016’ydı. CIFIT ÇARŞISI köşesine başladığım tarih de 29 Eylül 2016. CIFIT ÇARŞISI başlığını ilk gazetedeki arkadaşlarıma önerdiğimde burun büken, itiraz eden olmadı. Cihat (İncesu)çok beğenmişti ve o günden itibaren o başlıkta haftalık yazılarım yayınlanmaya başlamıştı. Neredeyse 60 haftayı geçmiş CIFIT ÇARŞISI’nı kuralı.. O da Ramazan bayramına denk geliyordu, bir hafta hariç her hafta düzenli bir şekilde CIFIT ÇARŞISI’nı hep açık tuttum. 1 yılı aşkın süredir siz değerli PUSULA okurları ile bu köşe aracılığıyla karşılaşmak benim için mutlulukların en büyüklerindendir. Bir bölge gazetesi olması hasebiyle de hep PUSULA’da yer almak, o aileden biri olmak bana hem onur hem de keyif verdi. Bugün size, sadece 1 yıl içerisinde çarşıda yeralan konulardan oluşan bir potpori sunayım istiyorum. O son bir yıl içerisinde hangi konulara değindim, neler yazdım, bir hatırlatma yapayım istedim..

**

Buz Pateni Milli takımının sürat pateni yarışları için kafile başkanı olarak gittiğim Macaristan’ın Budapeşte şehrinden izlenimlerim vardı 6 Ocak 2016 tarihindeki ilk CIFIT ÇARŞISI’nda.. Erzurum ile Rize arasındaki yol mesafesini indiren meşhur OVİT’i ilk dillendirenlerden birinin de meşhur milli şairlerimizden Mehmet Emin Yurdakul’un olduğu bilgisini vermiştim o hafta . Yurdakul, Erzurum Valiliği yapmış ve OVİT’i ilk gündeme sokan adam olarak tarihe geçmişti. Erzurum’da hemen hemen her kişinin illa ki bir defa uğramışlığı olan ve şehrin markalarından KİTAPSARAYI’nın 70 yılı geride bıraktığını da bahsetmiştim o hafta o köşede..

***

Ünlü tiyatro oyuncusu Zafer Algöz’ün de Erzurumlu olduğunu, son çıkarttığı bir kitaptan öğrenmiş ve bunu siz değerli okuyucularımıza aktarmıştım. Algöz’ün aynı zamanda Erzurumlu dünyaca ünlü Kemane Haydar Telhuner’in torunu olduğunu da bu köşeyi dikkatle takip edenler ilk defa öğrenmiş oldular. Selahattin Diyadin, Erzurumspor’un eski teknik direktörlerindendi. Onun vefatını da ilk duyuranlardandı çarşı. BB Erzurumspor’un başkanı Ali Demirhan istifa etmiş ve daha ilk anda, daha sıcağı sıcağına ‘ayağına sıktı’ değerlendirmesini de çarşı aracılığı ile yapmıştım! Haksız da sayılmazdım! Bir suikasta kurban giden meşhur gazeteci Çetin Emeç’in de Erzurumlu olduğunu yine aynı hafta yayınlamıştım. Bir başka köşede ilk yayın da meşhur etçi Nusret’in köyüne cami yaptırma işiydi! Erzurum kamuoyu Nusret’in (Nusret Gökçe) külliyle şeklindeki köyündeki ilk cami yaptırma düşüncesini bu köşede öğrendi.

***

Erzurumspor ile anlaşan teknik direktör Osman Özköylü ile ilk söyleşiyi de yine CIFIT ÇARŞISI’nda yayınladım. Bir çırağın hayatı başlıklı bir kitaba yer vermiştim aynı yıl CIFIT ÇARŞISI’nda. Herkesin okuması ve ders alması gereken bir kitaptı o kitap. Erzurumlu işadamı İbrahim Polat’ın hayatını anlatıyordu. Bayan boksörlerin başörtülü maçlara çıkma konusu da ilk defa bu köşede yeralıyordu ve Erzurumlu Boks Federasyonu Başkanı Eyüp Gözgeç ile bu konuda söyleşim olmuştu. Geçen yıl içerisinde eski bir mebusumuz hayatını kaybediyordu. Gazeteciliğe başladığım ilk dönemlerde tanıştığım Rıfkı Yaylalı vefat etmişti, beraber yaşadığımız patlak lastikli ‘’çok ilginç’’bir anıyı paylaşmıştım. DOĞU TV’nin sahibi İrfan Alyanak’dan bir itiraf gelmişti. ‘’İstanbul’a gitme düşüncem hataydı’’ demiş ve bu da ilk defa CIFIT ÇARŞISI’nda yeralmıştı. Özel bir iş için gittiğim Kahramanmaraş’ta meşhur MADO’nun sahibi Mehmet Kambur ile tanışmış ve PUSULA aracılığıyla onunla söyleşi yapmış, o söyleşi de yayınlanmıştı. Her bir kurduğu cümle günümüz esnafı ve işadamları için mesaj içeriyordu. Atatürk Üniversitesi’nin efsane Daire Başkanlarından Hamit Hatuoğlu’nun da emekliye ayrılması ilk defa köşede yeralmıştı. Eski Sağlık Müdürü Serhat Vançelik tarih yazmıştı ve 10 yıl İl Müdürlüğü yaparak tarihe geçmişti. O konuda ‘’Recep Akdağ sadece kendi değil, Serhat Vançelik’e de tarih yazdırmış’’ başlığını kullanmıştım. Onu da köşede dillendirmiştik. Bir süre önce vefat eden milli haltercimiz Naim Süleymanoğlu’nun ameliyat eden ve Erzurum’da iz bırakan hekimlerden olan Prof.Dr. Yalçın Polat ile de yaptığımız söyleşiye yer vermiştik bu köşede.

***

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanlarından Mahmut Uykusuz’dan bizi ziyaretinde söz almıştık ve o sözü bir hafta yerine getirtmiştik. Uykusuz’u mutfağa sokmuş, mercimekli bulgur pilavı yaptırmış ve sonra da gazete personeli ile birlikte afiyetle yenmişti. BB Erzurumspor’dan sürpriz bir şekilde istifa eden ve istifası da hemen kabul edilen Ali Demirhan’ın pişmanlığını da yine bu köşede dile getirmiştik. İstanbul’da görüştüğüm Ali başkan o kararı aceleyle aldığını belirtmiş, ancak sonra iş isten geçtiğini açıklamıştı. 1642 yılında Erzurum’da ki Müslüman ve gayrimüslim hane sayısını verdim bir hafta da. Erzurum’da son derece ilginç ve bayağı bir ses getiren rakamlar vardı ve bu rakamlar resmi rakamlardı! Erzurumspor’un ilk defa play-off’a çok yaklaştığı sezon görev yapan teknik direktörü Feridun Köse’nin, futbolcu Akın’ın vefatları da yine bu köşede yeraldı. Efsane MTTB Başkanlarından Rasim Cinisli’nin olay yaratan kitabı ve Erzurum’a Nevruz’da gelmesi planlanan 1 milyon İranlı turistin haberi de ilk defa bu çarşıda yayınlanmıştı.

--

SEVDİĞİM BABA SÖZLER : Eğer bir fare kediye gülüyorsa yakınlarda bir delik var demektir (Nijerya atasözüdür)

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.