DOĞUTÜRK
2019-11-03 23:42:31

ORGAN NAKLİ GÜNLERİNİN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ

Vahdet Nafiz AKSU

03 Kasım 2019, 23:42

Böyle harika bir haber, hangi Erzurumlunun gönlünü hoş etmez?
"Erzurum'da, Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde yurt içi ve yurt dışından cerrahların katılımıyla düzenlenen '4. Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri' başladı."
Etkinlik hakkında ayrıntılı bilgi aldığım bir dosta şöyle dedim telefonda: "Güzel faaliyetleriyle göz dolduran Üniversite yönetimi, şehrin gözbebeği bu güzide ilim ocağını, ulusal ve küresel ölçekteki başarılarla layık olduğu zirveye yaklaştıracak inşallah. Güçlü emareler bu yönde."
Birkaç ay önce Rektör Prof.Dr.Ömer Çomaklı'yı makamında ziyaret etmiştim. Kısa bir sohbete izahını sığdırdığı projeler umutlarımı yeşertti. Gönlümdeki mevkii Palandöken'den yüce olan bu güzide ilim abidesi ile ilgili hayallerimin gerçekleşeceğine dair inancım pekişti o görüşmede. Rektör Beyin harbi ve hasbi heyacanı, hedefleriyle ilgili iradesi hoşuma gitti.
Girişe aldığım haberi okurken şöyle düşündüm: Elbette bir üniversite yönetiminin idari, mali başarıları da önemli. Güzel binalar yapmak, kampüsü tanzim etmek, fidan dikmek, asfalt dökmek gibi işler ihmale gelmez. O zaruri işleri liyakatli yöneticiler başarılı bir şekilde hallediyorlar. Rahmetli Topçu'nun dediği gibi : "Eski asırlardan kalma bir kral sarayı olan Sorbonne, içinde dolaşan adamlarla çatırdayacak kadar harap bir binadır."
Böyle olmalı demiyoruz elbet; binalarımız mamur, kütüphanemiz zengin, labaratuvarlarımız dünya ölçeğinde olsun ki bilim üretiminde, alıntılanma kapasitesindeki yayın sayısında, patentte ve cümle ilmi alanlarda dünya ile yarışabilelim. Akademik kadro problem değil, icat çıkarsın! Velhasıl, Rektör'ün, Dekanların, Hocaların gecesi gündüzü bilimsel faaliyet olmalı. Fiziki mükemmeliyet, idari başarı mühim, ehem olan ise bilimsel seviye...
Bilmsel düzeyi yükseltmeye yönelik uzun vadeli değişim ve dönüşüme yoğunlaşırken bir yandan...Diğer yandan da bilimsel çalışmaları pratik zemine taşıyacak ulusal ve küresel organizasyonlara ev sahipliğine yönelmek lazım. Konferanslar, paneller, kongreler şehri olmalı işte bu şekilde Erzurum, iki üniversitemizin gayretleri sayesinde. Dünyanın, ülkenin meşhur cerrahları, nefrologları, kardiyologları, mühendisleri, elektronikçileri, bilişimcileri, diğer tüm branşlardaki hocaları buyursun gelsinler, misafirimiz olsunlar. Bilimin zirve şahsiyetlerini, tabiatın zirvesi Palandöken ile sık sık buluşturalım. Üniversitemiz bu imkân ve kabiliyete sahip; şehrimiz de her bakımdan bir dünya şehri çok şükür.
"Doğu Anadolu Organ Nakli Günleri" gibi harika etkinliklere ev sahipliği edelim sürekli bir şekilde. İlim; itibar, iltifat gördüğü yerde önce konaklar, sonra yerleşir oraya. İşte nihai gayemiz, çabamız bu olmalı.
Şehrin ekonomik bakımdan daha iyi bir noktaya gelmesi de buna bağlı, zenginleşme devrimini gerçekleştirmesi de. Thomas A. Stewart’ın dediği gibi; "İçinde yaşadığımız yeni çağda, zenginlik bilginin ürünüdür. Bilgi, ekonominin başlıca ham maddesi ve en önemli ürünü haline gelmiş bulunuyor.
ünümüzde zenginlik yaratmak için gerek duyulan sermaye varlıkları arazi, bedensel emek, imalat aletleri ve fabrikalar değildir. Bunların yerini bilgi almış durumdadır."

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.