Yaklaşık 22 ay önce yazmıştım.
“Trafik Keşmekeşi ve Ucube Yapılaşma” başlıklı yazıyı kısa bir anımsatma ile;
Erzurum’da trafik keşmekeşi her geçen gün biraz daha artıyor. Kısa vadeli tedbir alınmadığı gibi uzun sürede de bu sorununun içinden çıkılmaz bir hal alacağı kaçınılmaz…
Nüfus artışıyla birlikte trafiğe çıkan araç sayısı da hızlı bir şekilde artarken, kentleşme, imar çalışmaları, cadde ve sokaklardaki trafik düzeni yerinde sayıyor.
Her kim kimlere akıl verdi ise, ara sokaklarda yol daraltmakla bu iş çözülmüyor.
Cumhuriyet Caddesi Yakutiye belediyesi önünde duraksamanın dalgası Havuzbaşı’na vurdu. Caddenin teğetindeki Aliravi Caddesi, Prof. Dr. Recep Akdağ Bulvarı, Gürcükapı ve Migros kavşakları da aynı yoğunlukta. Gürcükapı İşbankası önü, aşağı güzergahı ve kavşakları, Saraybosna ve Çaykara caddesi hiç farklı değil. Gez Mahallesi ana kavşağı ve 50. Yıl’a kadar uzanan güzergâhında trafik adeta rezalet. Ne ışık sistemi yeterli ne park kontrolü var. Zamanında selametlik Küçükler’e bizzat altını çizerek talep etmiştim; Arkadaş buraya kazmayı vurdunuz, bari Gez Mahallesi’nde alttan girin İstanbulkapı’dan çıkın… Bu güzergâh adeta devlet il yolu… Ve şehir Şükrüpaşa’ya büyüdükçe büyüyor. Şimdi çık çıkabilirsen işin içinden. Geçenlerde Büyükşehir Belediyesi’nin ilgili daire başkanlarını müdürlerini bizzat arayıp sıkıntıları dile getirdim. Sizlerin de dikkatini çekmiştir, özellikle ana yollarda, kavşak ve köşe başlarında “merdiven altı” tabiri uygun mu bilmem ama, üzerine “sahibinden satılık araç” ilanlı park edilmiş araçlar var. Bununla birlikte koca servis araçları bile hem de gelişigüzel park edilip terk ediliyor şehrin en işlek cadde kenarlarına köşe başlarına.
Günlerce ve hatta aylarca durur bu araçlar. Belediyenin temizlik ve karla mücadele ekipleri hep sıkıntı yaşarlar. Kimin umurunda?
Şehirde ciddi bir şekilde park ve otopark sorunu var. Kusura bakmayın Sayın Sekmen! Bunu siz de başaramadınız.
Deneme yanılma yoluyla güzergâh değişmeleri (Mumcu-Taşmağazaları altı güzergâhı-Gürcükapı vs), parkmetre ve dubalarla bu iş çözülmez… Bir babayiğit lazım, özellikle büyük binalarda otopark ve çekme paylarını ihlal edenlere verilen ruhsatlara hesap soracak… Bir babayiğit lazım, şehir merkezinin ara sokaklarında yeni yeni oluşan park çetelerine müsamaha tanıyanlara hesap soracak… Bir babayiğit lazım, şehri harabeye çevirip sonra da çıkıp pişkin pişkin “hizmet yapıyorum” diye vitrinde göz boyayanlara hesap soracak… Ve bir babayiğit lazım, bir an önce alternatif yolların açılması için kazma vuracak… Ben o babayiğidi henüz göremediğim gibi, çok sevdiğim bu şehirde trafik gibi yapılaşmanın da gittikçe ucube bir hal almasına gönlüm hiç razı değil doğrusu…
Aradan 22 ay geçti ve o babayiğit Eylül 2017 itibariyle henüz görülemezken, şehirdeki trafik sorunu kümülatif artmasıyla birlikte gerek Emniyetin ve gerekse Büyükşehirin trafik hizmetleri de en alt seviyelerde.
Şehirde araç sayısı ciddi şekilde arttı. Sürücüler park yeri bulmakta her geçen gün daha zor anlar yaşarken, kar kış şehri Erzurum şehir merkezinde bu kış karla mücadelenin daha da zor geçeceğini hatırlatmak isteriz.
Yönetim caddesi güzergâhları ve Cumhuriyet Caddesi’nde bir iki aracı çekiciyle alanlar trafik hizmeti yaptığını sanıyorlar.
Bazı yöneticilere (yabancı oldukları için) tarif etmekte fayda var; Örneğin Cumhuriyet caddesinin hemen sağında Aliravi Caddesi var. Hah işte burası da Cumhuriyet Caddesi kadar yoğun. Ama cadde üzerinde bir yılı aşkın süredir terk edilmiş araçlar var. Defalarca da gerek 155’e ihbar ettik, gerekse Büyükşehir Belediyesi’nin Ulaştırmadaki en yetkililerine söyledik. Kimsede tın yok. Ya güçleri yetmiyor o araçları oralardan kaldırmaya ya da işlerine gelmiyor.
Ben bir sürücü ve gazeteci olarak o ilgililerin en tepedeki amirlerini sorumlu görürüm. Demek ki sözünüz geçmiyor… Ya da şehre yabancı olduğunuz için cadde ve sokakları, yoğunlukları hala bilmiyorsunuz…
Yine bu güzergâhlarda ve özellikle yaya geçitlerinin köşe başlarına günlerce bırakılan merdiven altı galericilik yapanların araçları var. Biz mi çekelim o araçları? Biz mi yasa yönetmelik çıkartalım?
Öte yandan, gerek büyükşehir, gerek diğer ilçe belediyeleri ve ilgili kamu kuruluşları, lütfen altyapı çalışması yapacağınız cadde ve sokaklarda sürücüleri yönlendirici levhalarla ve görevli personelle yönlendirin!
Dikkate almasanız da, biz yazmaya devam edeceğiz, sizleri o koltuklara oturtanlara da naçizane ışık tutacağız.
Gün ola, harman ola!
Hayırlı Bayramlar…
İsmail 7 Yıl Önce
Rentacar larıda ekleseydiniz dört dörtlük bir yazı olurdu. Adamın ne kadar arabası varsa işyerinin önünde sergiliyor. Demiyorki o muhitte oturanlarında arabası var !