Allah resulü buyuruyor ki; ‘’İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır’’. Ecdadımız vakıflar kurup, öğrenciye burs verip, elbise almaktan tutunda harçlık verip pikniğe götürene, öğrencinin mürekkep ihtiyacını karşılayıp, Kiraz ve üzüm yedirene hatta öğrenciye oda ve eşya sağlayıp eğitim için onlarca imkân sunarken günümüz insanları öğrenciyi ne yazık ki gelir kapısı olarak görür hale geldi. İnsan sormadan edemiyor; Nereden nereye..?

Malum melanet (Covid-19) virüs yüzünden iki yıldır öğrenciler okula hasret kaldı. Uzaktan eğitimle ne kadar sağlıklı olduysa artık eğitim verildi. 2019 yılı verilerine göre; Erzurum teknik ve Atatürk üniversitelerinde örgün öğretimdeki öğrenci sayısı 75 bin 860. İlk orta ve liselerdeki öğrenci sayısı ise 178 bin 330. Nihayet ilk orta ve liselerde 06 Eylül’de, yükseköğretim kurumlarında da 13 Eylül’de yüz yüze eğitim başlayacak. Yurdun dört bir tarafından binlerce öğrenci hasreti bitirmek için okul yoluna düştü.

Bir öğrenci kenti olan Erzurum’da bu büyük göç için hareketlendi..! Okulların açılacağı haberi üzerine Erzurum’da kira fiyatları yüzde 30 oranında arttı. İlk orta ve liselerin okul alışverişlerinde de fiyatlarda yüzde 40 seviyelerinde artışlar oldu. Erzurum’da öğrenciye bir oda bir salon evlerin kirası 800 lira ile 3 bin lira arasında. Çok odalı evlerin kirası ise bin 500 lira. İlk orta ve lise öğrencilerinin giyim kuşam ve okul masrafları da en az 500 lira. El insaf..!

Ne yazık ki, salgın döneminde öğrencisi olan aileler ek külfetlere maruz kaldı. Misal, uzaktan eğitim için internet olmazsa olmaz hale geldi. Bu nedenle ev ekonomileri yaralar aldı. Çocuğu okusun diye her türlü fedakârlığı yapan aileler için kapı girişlerine ‘’Mülk Allahındır’’ diye yazan ev sahipleri, okulların açılacak olmasıyla birlikte ellerini ovuşturmaya başladı. Atalarımız derler ki; ‘’İnsafı zayıf olanın dini de zayıftır’’.

Görüntüye bakılırsa, iki yıllık salgının bedelini öğrencileri olan aileler ödeyecek..! Eskiler derler ki; ‘’İslam’ın şartı beştir ama altıncısı da insaftır..!’’