Son günlerde kamuoyunu oldukça meşgul eden bir konu malum olduğu üzere “kıdem tazminatı”dır.
Özellikle yapılması düşünülen düzenlemeler ile birçok tartışmanın kaynağı olacağı görünen kıdem tazminatı; nedir? Kimler bundan yararlanabilir? Gibi soruların netleştirilmesi önemlidir.
Çünkü birçok alanda olduğu gibi bu alanda yapılacak kanuni düzenlemeler ülkemizde yüzbinlerce kişiyi ilgilendirmektedir.
Bilindiği üzere çalışma hayatını ilgilendiren ve 2003 yılında yürürlüğe giren 4857 sayılı İş Kanunu ile 1457 sayılı İş Kanunu yürürlükten kaldırılmıştır.
Ancak 1457 sayılı İş Kanununun KIDEM TAZMİNATI başlığını taşıyan 14 üncü maddesi kaldırılmayarak geçerliliği korunmuştur. Buna göre şu anda kıdem tazminatı ile ilgili temel hukuksal madde 1457 sayılı Kanunun 14 üncü maddesidir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ise başta Başbakanımız olmak üzere bir çok kesimin değişiklik istemesi üzerine Kıdem Tazminatına ilişkin bir yeni bir kanuni çalışma başlatmış bulunmakta.
Nedir bu kıdem tazminatı?
Kıdem tazminatı özetle “işçilerin gelir ve iş güvenliğini sağlayan, gerekçesi olmadan işten çıkarılmaları önleyici, işverenlerin basit ve önemsiz nedenlerle işçilerini çıkarmalarına engel olan ancak bununla birlikte işçilerin çalıştıkları işyerinde liyakatle, dürüstçe ve başarılı olacak biçimde çalışarak hizmet etmesi nedeniyle işçilere yıprandıkları için verilen bir ödül” sayılmaktadır.
Peki bu kıdem tazminatından kimler yararlanıyor? Kimleri ilgilendiriyor bu tazminat?
Yukarıda yapılan tanıma göre kıdem tazminatı almak için;
- 4857 sayılı Kanunun 25’inci maddesinin 2. bendinde gösterilen sebepler dışında işveren tarafından haksız yere işten çıkarılan işçiler,
- Bu Kanunun 24’üncü maddesine göre haklı bir sebebe dayanarak iş akdine göre iş hakkını fesheden işçilerdir.
Ayrıca kıdem tazminatı
- Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısıyla,
- Bağlı bulundukları kanunla kurulmuş kurum veya sandıklardan yaşlılık, emeklilik veya malullük aylığı yahut toptan ödeme almak amacıyla,
- Yaşlılık aylığı bağlanması için öngörülen sigortalılık süresini ve prim ödeme gün sayısını tamamlayarak kendi istekleri ile işten ayrılmaları nedeniyle,
- Kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi,
- İşçinin ölümü sebebiyle iş akdinin son bulması gibi hallerde;
çalışanın işe başladığı tarihten itibaren hizmet akdinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence çalışana 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödeneceği hükme bağlanmıştır.
Fakat unutmamak gerekir ki;
-kendi isteği ile işten ayrılan ve
-istifa eden işçiye tazminat ödenmemektedir.
Bu konuda son değişiklikleri işçilerin ve işverenlerin yakın takip etmesi gerekmektedir. Çünkü kıdem tazminatı ile ilgili köklü değişiklikler geleceğinin sinyalleri verilmekte. Bundan dolayı çalışanlar veya işverenler beklemedikleri sonuçlarla karşılaşabilirler.