Senelerce Erzurum’un sergi, salon ve kongre merkezi eksikliğini dillendirdik…
Üç yıl öncesine kadar şehirde toplantı, konferans, konser, tören, gösteri ve değişik amaçlı etkinlik yapılabilen tek salonu; yıkılmaya yüz tutmasına, harabe olmasına rağmen Halk Eğitim Merkezi’ydi. Bir de bu tür etkinlikler ya koltuk kapasitesi düşük olan Dadaş Sineması’nda ya da sahne, dekor ve seyir orantısızlığının yaşandığı Cemal Gürsel Kapalı Spor Salonu’nda yapılırdı.
 
2009’da büyükşehir belediyesi, kendisine ve Erzurum’a yakışanı yaptı, Yenişehir’deki Erzurum AVM içerisinde 1000 kişilik basit sandalyeli; ama oldukça ferah bir kültür merkezini şehre kazandırdı.
 
Sandalyeleri dışında göz kamaştıran bu salonun kira ücreti ne olacaktı?
 
Şehir, bu büyüklükteki salonu dolduracak etkinlikler yapabilecek miydi?
 
Bu yatırım atıl mı kalacaktı?
 
Belediye salonun kira ücretini ilk yıl oldukça düşük tutarak halkın salonu tanımasını, salonda etkinlik yapabilme cesaretini kazanmasını sağladı. Dernek, oda, vakıf gibi sivil toplum örgütleri, okullar, ticarî firmalar, siyasi partiler, kurum ve kuruluşlar eğitim, tanıtım, kültür ve sanat, sempozyum, kongre, toplantı amaçlı birbirinden değerli ve renkli etkinlikler yapmaya başladı. Bu güzel salon sayesinde şehirdeki sosyal ve kültürel etkinliklerin sayısında önemli artış oldu. Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi, Erzurum’un sosyal hayatına önemli ivme kazandırdı.
 
Salon kullanıldıkça sahnenin ön sıradakiler için yüksekliği, sandalyelerin konforsuzluğu, ses düzensizliği gibi eksiklikleri göze çarpar oldu.
 
Büyükşehir Belediyesi, yakın zamanda salonda geniş çaplı bir iyileştirme çalışması yaptı. Önce çelik konstrüksiyonlarla seyirci bölümü amfi şekline dönüştürüldü, seyyar sandalyeler yerine konforlu koltuklar monte edildi. İki koltuk arası mesafenin 110 cm. olması seyircilerin koltuk sıralarının arasında kimseyi rahatsız etmeden geçmelerini sağlıyor. İki koltuk arası biraz daraltılsaydı, belki salonun kapasitesi 830’a düşmezdi; ama şimdiki oturma rahatlığı da olmazdı. Türkiye’de diğeri Ankara’da olan son model ve oldukça pahalı bir dijital mikser kazandırılmış. Salonun akustiği fevkalâde… Kültür merkezinin bu büyük salonunda konser de veriliyor, tiyatro da oynanıyor…
 
Salonun ücreti yine oldukça makul… Dernekler ve eğitim kurumları salonu % 50 tenzilatlı kiralayabiliyorlar. Öyle ki kültür merkeziyle yıllık abonelik sözleşmesi yapan bazı dernekler haftalık programlar yapmakta…
 
İki personeliyle beraber özveriyle vatandaşa hizmet veren kültür merkezinin müdürü Sayın Güven Gülüm’den aldığımız bilgilere göre dinî ve kültürel etkinliklere daha çok bayanlar rağbet ediyor. Sanata, kültürel ve dinî içerikli programlara erkeklerden daha çok rağbet gösteren hanımlar için burası –özellikle ev hanımları için- sosyalleşme ve yaşam alanı olmuş, diyebiliriz.
 
Tüm bunların yanı sıra kültür merkezinde 500 metrekarelik sergi ve fuaye alanı farklı temalı sergilere, kokteyllere ve kermeslere ev sahipliği yapıyor. Ayrıca bu fuaye salonuna açılan içinde ses ve slayt sistemlerinin bulunduğu biri 130, diğeri 170 kişilik iki salon daha var. Küçük çaplı toplantılar, seminerler, ürün tanıtımları, kurslar, sunumlar burada yapılabiliyor. 
 
Büyük salonda yaz ayları haricinde ayda yaklaşık 40 program düzenlenmekte… Kültür merkezi şu an için talebe cevap verememekte… Erzurum’un sosyalleşmesi adına bu yoğunluk elbette sevindirici bir durum. Evet, tüm canlılığıyla kültür merkezi, Erzurum’da sosyokültürel hayatın izdüşümüdür.
 
Düne kadar Erzurum’da kültürel etkinlikler yapılmazken şimdi bu kültür merkezi de talebe cevap vermez oldu. Bildiğimiz kadarıyla büyükşehir belediyesinin Çat yolu civarına yapmayı düşündüğü 3600 kişilik yeni bir kültür merkezi projesi var. Öncelikle böyle bir projeyi gündemine alan büyükşehir belediyesine teşekkür etmekle birlikte konuyla ilgili kamuoyunun önemli bir beklentisini Başkan Sayın Ahmet Küçükler’le paylaşmak isterim.
 
Çoğunluğu akşam saatlerinde ve hafta sonu yapılan kültürel etkinliklere yılın 8 ayı akşamın erken çöktüğü ve havasının soğuk olduğu bir şehirde, yeni kültür merkezinin ulaşım kolaylığı dikkate alınarak şehir merkezinde yapılması elzemdir. Erzurum AVM’deki kültür merkezinin her zaman yoğun olmasında, kolay ulaşılabilirliğin katkısı göz ardı edilemez. Bu bağlamda önerimiz yeni yapılacak kültür merkezi için İstanbulkapı’da daha önce semt garajı olarak kullanılan alanın değerlendirilmesidir. Kültür merkezinin cıvıl cıvıl bir yaşam alanı olması için merkezin içinde kitapçılar, kafeler, el sanatları atölyeleri, folklorik ürünlerin teşhir edildiği ve satıldığı bir iki dükkân da olmalıdır. Böyle olursa şu an Erzurum AVM’deki insan yoğunluğunu kültür merkezi tek başına kazanabilir. Dünyanın önemli kış sporları ve turizm merkezi olan Erzurum’a yakışır sergi ve kongre merkezi olacak kültür merkezinin kapasitesinin 5.000’e yükseltilmesini öneriyoruz. Çünkü böylesi yatırımlar bir kez yapılır, şehirlerin sembolü ve prestiji olur.