Erzurum, son yapılan yatırımlarla kaybettiği bir misyonunu yeniden kazanmaya başladı. Kış spor ve yarışma organizasyonları, üniversitelerimizin yaptığı ve yapacağı sempozyum ve etkinlikler sayesinde şehrimiz eskisi gibi hareketli günlerine geri dönüyor. Erzurum, çok sayıda yerli ve yabancı sporcu, bilim insanı ve turistin ziyaret ettiği bir şehir oluyor.

Geçtiğimiz günlerde Erzurum Kültür ve Tarih Araştırmaları Platformu olarak ziyaret ettiğimiz Palandöken Belediye Başkanı Sayın Orhan Bulutlar, bu bağlamda bize güzel bir haber verdi. Kayakyolu mevkiine, dağa çıkan yolun kenarına İstanbul Haliç'teki kısa adı "miniatürk" olan Minyatür Türkiye Parkı'ndaki tarihi eserlerin ölçeğinde Erzurum'un tarihi eserlerini sergileyeceği MİNYATÜR ERZURUM PARKI (miniaerzurum) yapma projesinden bahsetti. Duyan herkesi olduğu gibi beni de ziyadesiyle mutlu etti ve heyecanlandırdı.

Sayın Başkan Bulutlar'a teşekkür edip kendisine başarılar dilerken, benzer projeyi ilk olarak Kızılay Başkanı Sayın Mithat Turgutcan'dan birkaç ay önce duyduğumu söylemeliyim.

Sayın Mithat Turgutcan, Erzurum gibi doğunun merkezi konumundaki bir şehre "MİNİAERZURUM" değil "MİNİADOĞU" (Minyatür Doğu Parkı) kurulması gerektiğini söylüyor ki kanaatimce doğrusu da budur.  Çünkü Erzurum'a gelen her turist veya misafir şehir merkezindeki tarihi eserleri kolayca ve birkaç saatte gezebilmektedir. Belki İspir, Oltu kaleleri, Hınıs Kanyonu, Öşvank Kilisesi ve Tortum Şelalesi gibi merkeze uzak eserleri gezmek zaman almaktadır.

O halde Sayın Turgutcan'ın projesi farklı nedenlerle Erzurum'a gelmiş ve doğudaki diğer illere gidememiş insanlara bütün Doğu'yu Erzurum'da görebilme fırsatı vermesi açısından daha çekici olacaktır. Palandöken Belediyesi bu fikri mutlaka değerlendirmelidir.

Palandöken'e çıkan yolun hemen sağına yapılacak spor komplekslerinin üstünde otellerin hemen altında yapılacak MİNİADOĞU Erzurum'a daha çok turist kazandıracaktır şüphesiz. Kanaatimce bu parkta:

Erzurum'un tarihi eserleriyle beraber,

Elazığ'dan Harput Kalesi, Keban Barajı...…

Ağrı Doğubeyazıt'taki İshakpaşa Sarayı...…

Bingöl Solhan'daki yüzen adalar...…

Bitlis Ahlat'ta "Orhun Abideleri"nin bir eşi diyebileceğimiz anıt mezarlar...… 

Kars'ta Kars kalesi, Selçuk Sarayı, Ani Harabelerinden örnekler...…

Hakkari'de Şemdinli deresi üzerindeki taş köprü ve merkezdeki Meydan Medresesi...…

Van'da Van kalesi, Hoşap kalesi, Akdamar Kilisesi, Hüsrev Paşa Camii, Van evi...…

Muş'ta Eski Murat köprüsü, farklı minaresiyle Alaadinbey Cami...…

Malatya'da Komagene Krallığı'ndan kalan yapılar, Nemrut Dağı, Arapgir Çobanlı Konağı, Battalgazi Silahtar Mustafapaşa Kervansarayı…

Iğdır Harmandöver Kervansarayı…

Ardahan Kalesi…

Daha nice mimarisi ve tarihiyle öne çıkan kale, saray, kervansaray, konak ve kilise gibi yerlerden en önemlilerinin minyatür hali Erzurum'da bu parkta sergilenebilir.

Örneğin; Eskişehir'de 400 bin metrekare alan üzerine kurulu ve içinde "masal şatosu, korsan gemisi, planetaryum( gözlemevi) ve bilimsel deney merkezi, Nuh'un gemisi, oyun alanları ve masal kahramanları bulunan "Bilim Sanat Kültür Parkı"nı ve Porsuk çayını görmek için Eskişehir'e gidenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Park o kadar büyük ki, parkın içinde 1918 Alman yapımı dekovel (tren) ile gezebiliyorsunuz.

Yeni yapılacak minyatür parkta her türlü detay düşünülmeli ve Eskişehir'deki gibi Erzurum'a ciddi kazanç sağlamalı...…

Palandöken Belediye Başkanı Sayın Orhan Bulutlar'ın projelendirdiği "Minyatür Erzurum Park" ve bilhassa ilk defa Kızılay Başkanı Sayın Mithat Turgutcan'dan duyduğum içinde yaşam, kültür ve eğlence alanlarının da olduğu Minyatür Doğu Parkı'nın şehrimize kazandırılması, dünya kenti olma misyonuna sahip Erzurum'umuza ne de yakışacaktır...…