DOĞUTÜRK
2024-10-19 15:20:43

Bu Tortumlular da çok olmaya başladı..!

Ömer DURSUN

omerdursunx@gmail.com 19 Ekim 2024, 15:20

Tortum’un eğmeleri, Tortum’un dereleri, Tortum’un meyveleri, Tortum’un pekmezi, Tortum’un parfümü, Tortum’un hocaları ve Tortum spor… Erzurum’un şüphe yok ki en güzel ilçesi, altından ırmakları akan yemyeşil doğasıyla Tortum’dur. Ama son yıllarda bu Tortumlular çok mu oluyor ne?

Erzurum’a 52 kilometre uzaklıkta, dereleri, meyveleri, hacıları, hocalarıyla ünlü, Tortumlu olmayanların ‘Kutsal topraklar’ diye takıldığı Tortum, insana huzur veren coğrafyasıyla adeta bir yeryüzü cenneti. Dini ve ilmi ilimlerdeki yetişmiş insan sayısı bir hayli fazla olan ilçenin neredeyse her şeyi son yıllarda meşhur olmaya başladı. Havası, suyu, doğası, Elma’sı, Armut’u, Dut’u, Ceviz’i, Domates’i, Fasulye’si, Pekmez’i, Pestil’i, Ayran’ı, Peynir’i, Yağ’ı, Bal’ı… Ve daha niceleri.

Bir zamanlar Gürcülerin hüküm sürdüğü bu coğrafyada eğitimli insan sayısı da en üst seviyelerde. Bir karış toprak için kardeşleriyle karşı karşıya bile gelmekten çekinmeyen Tortumlular, yurt genelinde olduğu gibi Erzurum’da da ekonomiye en çok yön veren insanların toprağı. 1987 yılında Tortum’dan ayrılarak ilçe statüsüne getirilen Uzundere ile birlikte Tortum, dağlarıyla taşlarıyla da sporcuların yaz kış en uğrak duraklarından.

Şehir insanın da soluklanmak için gittiği Tortum gölü, Tortum şelalesi, yüzen adalar, Tortum çayı, yedi göller, Tortum ve Uzundere ormanları ilk akla gelen yerlerden. Vadilerin içerisindeki köylerinde, yaylalarında yetiştirilen hayvansal ürünlerle meşhur olan Tortum, ekonomik anlamda da meşhur. Yakın zamanda piyasaya çıkan ve uluslar arası fuarlarda rağbet gören Tortum’un parfümü bile meşhur. Erzurum’da devrim yapan Tortum’un futbol takımı bile geçtiğimiz haftaki hezimetini saymazsak, dillere destan bir marka.

İsrafa karşı olan ve tutuculuğuyla bilinen Tortum insanı, çalışkanlığı ve merhametiyle de meşhur. Karadeniz insanını andıran konuşmasıyla da Tortumlu meşhur. Evliya Çelebi’nin meşhur Seyahatnamesinde bile yer alan Tortum için ünlü seyyah; ‘’Erzurum’un bağı bahçesi yoktur. Meyvesi iki konak yerden gelir. Birisi İspir diğeri de Tortum’dur’’ der. ‘Tortum’un eğmeleri’ diye de bir türküye sahip olan Tortum insanı, nerede olursa olsun eviyle de kendini belli eder. Tortumlunun olduğu yerde mutlaka ağaç vardır ve mutlaka meyve ağacı olur. Tortumlu, ‘Kıyamet kopacağını bilseniz bile elinizdeki ağacı dikin’ düsturuyla yaşadığı yeri yemyeşil cennete çevirir.

Kısacası kuran ayetlerinde anlatılan cenneti, yeryüzünde görmek için yolunuzu bir şekilde Tortum’a düşürün derim.

Yorumlar (2)

Muhammet 3 Gün Önce

Tortumlular azacık akıllarını kullansalar çok daha iyi olacakda kullanmıyorlar. Tortumu yönetenlere vizyon lazım o da yok maalesef

Serkan DEMİR 3 Gün Önce

Sayın Ömer DURSUN, Tortum ilçemiz hakkında kaleme aldığınız yazıyı büyük bir memnuniyetle okuduk ve size en derin teşekkürlerimizi sunmak isteriz. İlçemizin bağlarını, meyvelerini, sıcak iklimini ve çalışkan insanlarını bu denli güzel ve samimi bir şekilde anlatmanız bizleri son derece mutlu etti. İlçemizin değerlerini ulusal ve uluslararası alanda tanıtacak bu tür yazılar, bölgenin kültürel ve tarımsal zenginliklerini daha geniş kitlelere ulaştırmamıza büyük katkı sağlıyor. Ayrıca yazınızda bahsettiğiniz tüm güzellikler arasında, Tortum’un adını dünyaya duyuran ve ilçemizin ismini taşıyan ulusal bir marka haline gelen Tortum Parfüm'de ilçenin ismini her an farklı kitlelere duyurarak ilçeye katkı sağlamaya devam ediyor. Nadir bitkiler ve doğal esanslarla ürettiği hoş kokularıyla dünya çapında adından söz ettiren Tortum Parfüm, ilçemizin adını ve ruhunu temsil ederek, bölgemizin güzelliklerini kokular aracılığıyla dünyanın dört bir yanına taşımaktadır. Tortum, doğal güzellikleri ve kültürel zenginlikleriyle eğitici, öğretici ve örnek teşkil eden yapısıyla gerçekten çok değerli bir ilçedir. Herkesin bu güzelliklerden faydalanmak ve ilçemizi daha yakından tanımak için mutlaka ziyaret etmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu değerli katkılarınızdan ötürü tekrar teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dileriz. Tortum’un kapıları her zaman size açıktır, sizi ağırlamaktan büyük bir onur duyarız. Saygılarımızla, Serkan DEMİR

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.