DOĞUTÜRK
2024-10-25 07:19:30

Oltu, tünelin ucunda..!

Ömer DURSUN

omerdursunx@gmail.com 25 Ekim 2024, 07:19

‘Ayva çok ise kış erken gelir ve ağır geçer’ derler. Bu yıl kış sonbaharda başladı. Erzurum’un şehirlik ilçesi Oltu’da da çile başladı. Yurt genelindeki onlarca şehirden daha fazla gelişmiş olan Erzurum’un Oltu ilçesi, şehre 120 kilometre uzaklıkta, ırak bir ilçe. Oysa ki, Oltu taşına ulaşmak 40 dakika..!

Eğer Demir dağı delinir, bir tünel yapılırsa, Oltu şehre yakın bir kaza olacak. Oltu’nun yanı sıra Tortum, Uzundere, Narman, Olur, Şenkaya, Yusufeli, Göle, Sarıkamış, Ardahan ve Kars’ta o kadar uzak olmayacak. Tünelle Ardahan’daki Aktaş sınır kapısı hareketlenecek, ticaret canlanacak. Tünel ile; Çok basit bir hesapla 15 kilometre iniş, 15 kilometre çıkış ortadan kalkacak ve mesafe 90 kilometreye düşecek.

Uzundere’li Milli Eğitim bakanı Yusuf Tekin, yakın zaman önce yaptığı Oltu gezisi sırasında, ‘Tünel şart’ demiş ve Ulaştırma bakanını arayarak konuyu aktarmıştı. Ancak tasarruf tedbirleri tünelin ucundaki ışığı kapatmıştı. AKP genel başkan yardımcısı Oltu’lu Efkan Ala, konuyu Cumhurbaşkanına aktarmış ve baba ocağından ‘Biraz sabır’ istemişti. Dar bir coğrafyaya sahip olan Karadeniz illerinde tüneller hızla yapılıp, hayata geçirilirken, özellikle kış aylarında bir ölüm yoluna dönen Oltu yoluna tünel yapılamaması yöre halkını küstürüyor.

AKP Erzurum milletvekilleri Narmanlı Mehmet Emin Öz ve Selami Altınok’un tünel için harekete geçmeleri beklenirken, ne yazık ki yöre insanı yollarda canlarını kaybediyor. Sahi yapılması için illa tünelin ucu Karadeniz’e mi çıkmalı? Oltu taşı, gökkuşağı tepeleri, 70 bin 748 hektar ormanıyla, tarihiyle kültürüyle, yakınındaki Kırmızı periler diyarı Narman’la birlikte top yekûn bir turizm beldesi olan yöreye yapılacak tünelle, turizm de ticarette ayağa kalkacak. Detayları; ‘Kara elmasın toprağı; Oltu’ başlıklı yazımda okuyabilirsiniz.

Uzatmayayım, lütfen sizler de uzatmayın değerli siyasiler. Hiçbir tasarruf tedbiri insan canından daha önemli değildir. Hem de şehirden uzakta, dağların arkasında sürekli gelişen büyüyen, şehir olmayı çoktan hak eden Oltu insanından hiç önemli değildir. Siz açın Oltu’nun önünü, gerisini Oltu’lu halleder nasıl olsa..!

Hem ne demiş Şeyh Edebali; İnsanı yaşat ki devlet yaşasın..!

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.